設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索

[HDMI線] HDMI 線材請教

進階玩家

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

小弟一直都是用緊emotiva 8米hdmi連接bdp 同部投影的。但一直都覺得畫面好似唔夠sharp同有一層霧咁,所以心癢癢想換過條線,睇下可唔可以有改善。爬過文,無論香港同外地既網站,好多師兄都話5m 以下既線分別不大,但現所需是7至8米,所以才想搵條好少少,心儀的有4條,爬過文評價都好似幾好,所以唔知點抉擇。
1. wireworld chroma 6 (us $110 ) -- 呢條好多師兄都話好好,加上是最便宜的一條...
2. wireworld ultraviolet 6 (us $280)--呢條好多師兄都話比CHROMA 6更值得投資...
3. a udioquest cinnamon  (us $280)--貪佢有銀的成份,對畫質唔知會唔會有好大的分別...
4. chord silver plus (us $180)--"外國的網站評價十分高,但本地既師兄卻很少談及...
由於小弟是在國外的,所以無緣一試師兄所推崇的富士極光,是以也不作考慮。個心十五十六,唔知邊一條對畫面既幫助會較大呢?(小弟是用另一條朱古力直接入amp出聲的),但朱古力7米就太貴超出預算了,希望各位師兄可以指點一下啦!!

星級玩家

會唔會係seting/電源嘅問題呢

進階玩家

回復 2# sam12345

多謝師兄既意見先。
我想應該不是setting的問題吧,因為已反覆set過很多次,也有用校機碟調校過多次,但總是覺得效果仲差少少
所以除了是hdmi外,小弟也有想過是電源的問題,但由於現用緊既hdmi感覺實在雞左少少,所以先想從此下藥先,睇過表現才再從電源入手囉

1萬

鉑金玩家

76 榮譽版主勲章76 榮譽貢獻勲章76星級影音勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

C兄用緊什麼bdp呢?
如用投影,bdp差一點也明顯分別到來,
另外蔗光如果呢?
MY BLOG:http://gvgame.blogspot.com/

如何玩盡手上器材呢?

如何調出平衡聲音呢?

進階玩家

回復 4# 鐵心心

心心兄,小弟用的bdp是 pan 記bdt-310,投影是epson的3010,而觀賞的房間由於是另闢一間獨立房,加埋遮光簾是很少光線射入去的,尤其是晚上房間內更會是100%全黑的,所以遮光應不是問題...茫無頭緒,希望心心兄能出手指點一下