設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[用家報告分享] Sound Master No.76 之膽升級篇

專業玩家

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

我買左部76都幾個月了好想同各ching們分享下我初次玩膽機嘅升級過程!
我之前在彼得度訂膽機時特別要求他改成黑魂板來襯返我家中的器材(我用全黑的)...但由於黑魂板係出口的所以型號會變成No.34(除左顏色外全部同76一樣的)...main point 係唔洗加$呢!{:9_409:} 
反正要訂不如升埋級啦! 於是我要求彼得換走雞fuse, 再將前面四隻細膽upgrade上Full music 12AU7A同RCA 5751! 煲左大約一星期就帶會家了!
但發現好似膽味不夠濃...開頭重以為係我對Elac 244太冷聲...於是走上彼得度睇下有無計! 點知我將家中接駁由牆蘇至喇叭講比Peter知...原來凶手是牆蘇! 因為小妹之前裝修時特登拉左獨立電又懶叻咁裝左兩個Sine英式媽孖位牆蘇,以為一勞永逸啦點知原來彼得話呢d牆蘇只適合AV用! {:9_406:} 用在2 ch會好冷聲! 於是彼得就好似叮噹在大雄好無助時咁... 拿出"Tung Sol 古董膽"! 呢對大約一千蚊...即刻回家試下先!
嘩! d聲即時溫柔晒重聽多左細節添! 如是者玩左好一陣子...毒Ching話我知彼得返左對好正嘅古董膽..重話效果好似加左前級咁!...咁毒嘅野我當然乖乖比$啦!  心諗ching講到咁堅都唔會死錯人,但會唔會有加左後級嘅效果...小妹對木耳就未必聽得出喇!
插膽開機! ...咦...下...嘩...唔係化!...呢對野二千都唔洗 ....好似換左機咁嘅! 動態好好,人聲幼滑非常, 聽多左好多細節
而且空氣感濃左, 連音場都深左闊左! 我聽陳潔麗唱的最愛是誰...好正!尤其小提琴聲果段非常幼滑!...實在聽得太舒服了...有古怪! 會唔會聽快歌時爆唔起架?因為我咩歌都會聽下! 即刻拎隻MJ出嚟! 
Beat it - Bass好好,平時覺得嘈嘅位順耳返, MJ好似比之前行前左! 真為聽親MJ快歌時都好似音樂太勁蓋過人聲, 而家就無左呢個問題了,而且聽真左MJ把聲添!
Thriller - 試左開頭狼叫同木門聲...oh 木門聲逼真左,同埋狼叫同背景聲都好似在野外咁,正!
Billie Jean - 開頭d bass一下一下好夠力直頭好似打心口咁, 又係嘈嘅地方都變得順耳了!
好! 試埋我最like嘅少女時代-Taxi Taxi 先...咦! 之前覺得嘈嘅位清晰得黎唔再嘈...而最驚喜嘅係原來d女聲係好好聽同好甜架!平時音樂勁得濟聽唔真佢地把聲添! ...強勁嘅音樂再加嬌滴滴嘅女聲原來好好feel呢! (我以為男生們都是睇短裙的...我錯鳥!)
忽然諗起之前在彼得度成日聽佢試前後級比客時播到"機遇"裡一段純鋼琴聲...琴鍵每粒音都有力清晰,合併機係好難同做到呢個效果的...每次在家聽呢一段都心裡不爽!...係時後再聽一次了!
oh... 雖然做唔足我在彼得度聽前後級的效果但都有7/8成wor!!! (巧簡東!) 
總結: 無論快歌慢歌都表現游韌有餘, 動態/細節/人聲暖厚都非常出色! 音色整體大大提升! 只係換膽就有咁嘅效果...呢部76真係好低玩...咁我亦唔洗咁快換機住...(希望...)
以上只係小妹個人聽感,不喜物插! 謝謝觀看!

評分

參與人數 7威望 +69 收起 理由
高菲 + 9
leo25 + 10
Einstein + 10
edison133 + 10
avlam + 10
waion1985 + 10
ADA + 10 很精彩的分享

查看全部評分

amoebabird

專業玩家

Sound Master No.76 之膽升級篇

補相!

- 發送自我的 iPhone 大板凳應用

評分

參與人數 2威望 +20 收起 理由
avlam + 10
SkyGeo + 10 Good report

查看全部評分

鉑金玩家

換膽的力量真大

銀級玩家

Thanks for sharing, good report

專業玩家

Good report. Thanks

鑽石玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽VIP勲章

很精彩的換膽加攞胆升級分享.

鑽石玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽VIP勲章

WE420A的確係一支很好聲的膽, 市面很難找到了.
東施再如何裝扮效顰,也只是東施,不可能變成西施。

2萬

黑鑽玩家

AV新仔

76 榮譽有禮勲章76 榮譽VIP勲章76-FC 藍寶石勲章

好詳盡!!

專業玩家

Sound Master No.76 之膽升級篇

換膽的力量真大
Ching我之前以為換膽同換線效果應該差不多...原來我低估了換膽嘅威力!>_<

- 發送自我的 iPhone 大板凳應用

2萬

黃金玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章2012年度十大吹水之王勲章76-FC 藍寶石勲章

我買左部76都幾個月了好想同各ching們分享下我初次玩膽機嘅升級過程!
我之前在彼得度訂膽機時特別要求他改 ...
amoebabird 發表於 2012-7-17 02:56

短群同蛋我都好鍾意嫁!