設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[用家報告分享] 小價錢大改善 1開2RCA

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x
話說小弟沿用KEF XQ20 用於兩聲道同AV,於聽歌時一直覺得對XQ唔夠低音,問過各方好友乃因為物理關係,冇得再提升,而蝸居亦不能容納坐地或更大尺寸的喇叭,於是走去買咗個五個大洋的1開2RCA將前置去後級1開2,一條去後級另一條去sub仔玩2.1,效果即時幾何級提升,特此分享一下。

鉑金玩家

話說小弟沿用KEF XQ20 用於兩聲道同AV,於聽歌時一直覺得對XQ唔夠低音,問過各方好友乃因為物理關係,冇得 ...
maygchan 發表於 2012-7-14 13:45

唔係好明
ching有冇相可以參考

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

唔係好明
ching有冇相可以參考
StoneAge 發表於 2012-7-14 13:48

就係前級出,入後級前加一條RCA去sub 仔,因為AV Amp去sub 仔只用一個RCA, 而家聽歌Amp 用埋另外一邊。
2012-07-14 13.51.14.jpg

1萬

鉑金玩家

76 榮譽貢獻勲章76-FC 藍寶石勲章

回復 3# maygchan

師兄你條603應該煲得7788啦, 應該改善左好多, 如果有budget既話, 換左對喇叭佢, PMC比到個唔錯既低頻的.
細細隻好易玩

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

回復  maygchan

師兄你條603應該煲得7788啦, 應該改善左好多, 如果有budget既話, 換左對喇叭佢, PMC比到 ...
ropresident 發表於 2012-7-14 15:20

聽返陣先,對KEF嘅高同中都好滿意,始終係同軸,加埋隻sub仔出,家吓都應該暫時唔駛換嘢住

1萬

鉑金玩家

回復 5# maygchan

試下唔用603, 你會發現你不知不覺間已經愛上左佢, 深深地仲左佢既毒都唔知

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

回復  maygchan

試下唔用603, 你會發現你不知不覺間已經愛上左佢, 深深地仲左佢既毒都唔知 ...
ropresident 發表於 2012-7-14 15:38

其實603同我之前條sfh pII tri run, 分别唔係太顯注,係有改善但未至於嘩兩個世界嗰隻,反而啱啱換咗對925 定975銀jumper,個感覺大D,純粹個人意見,不喜勿插。

1萬

鉑金玩家

回復 7# maygchan

放心, 我唔會插人既, 屋企環境+器材配合+口味都好影響, 絕對有個人取向.

不過聽你咁講, 我諗師兄您都係喜歡比較光亮既果種感覺.
但我之前聽過xq5, 都同意要有少少銀既感覺好D, 又或者要其他線材做好D先好D.

但係又咁, 師兄您用個$10 1開2, 質數真係會影響唔少, 尤其個高低頻伸廷會影響得多d.
小弟建議師兄如果要咁玩既話, 自己買料返黎做條1開2線好過, 價錢係就係果好多, 但質數點都好過$10好多.

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章金耳朵金耳朵學員76-FC 藍寶石勲章三星玩樂勲章

2萬

白鑽玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

就係前級出,入後級前加一條RCA去sub 仔,因為AV Amp去sub 仔只用一個RCA, 而家聽歌Amp 用埋另 ...
maygchan 發表於 2012-7-14 13:59

師兄如果換個好D既一開二RCA插應該會好D喎..............{:9_419:}