設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: dmy0080

[顯示器] 新手TX-SR507 配搭一問(聽歌多於睇戲)(幫幫手)

鑽石玩家

齙牙珍

76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章

GINSON 兄 , 小弟見議 (可能會比好多 Ching 打頭) , 將 ONKYO AMP 轉 DENON 或 YAMAHA AMP 吧  ! ONKYO 的 AV AMP 只是在 近 兩年的後起之秀 , 跟 DENON 和 YAMAHA 的 AV 路程 和 歷史 仍 相差很遠 . 大可問一問呢 ...
KUNGKUNG 發表於 2009-5-8 15:15

小弟都認同KUNGKUNG 兄見解,以前凈係得DENON 和 YAMAHA 鬥過你死我活,其它牌子真係唔會考慮!(正所謂專科出身)
不過學無前後,達者為先  {:1_337:}
口爆專家 PowerJan

銀級玩家

76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

唔好前輩咁講,我都係新手一名,大家研究下,你嘅理論都對,DENON始终高一班,不過同價位安橋硬係比DENON多D野,當時决擇1909同606就係咁,终於買咗606,不過下次再買我會選DENON! ...

再多謝 MANER 兄 , MANER 兄 確實 太客氣 . 太謙虛 了 , 希望 各 Ching 有生之年 可以 試盡玩盡 各大牌子 的 AV 器材  .

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章

ching有無邊到有 呢部機既 report, 我有d想買
唔知有無 pre out 呢

tks

1萬

黃金玩家

76 榮譽版主勲章76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽VIP勲章

ching有無邊到有 呢部機既 report, 我有d想買
唔知有無 pre out 呢

tks
mtvbb 發表於 2009-5-8 17:52

呢到暂時得一個師兄買咗,末出report!

1萬

黃金玩家

76 榮譽版主勲章76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽VIP勲章

再多謝 MANER 兄 , MANER 兄 確實 太客氣 . 太謙虛 了 , 希望 各 Ching 有生之年 可以 試盡玩盡 各大牌子 的 AV 器材  .
KUNGKUNG 發表於 2009-5-8 17:34

其實我唔係謙,我真係好多野唔識,我都向大家學習緊,有錯記住話我知

進階玩家

29# lemonstar

其實聽歌是偏多一點的, 所以我會比較看重 音方面,
影方面, 其實睇 vcd/dvd 比較多, blu-ray暫時未有機會, 但都想借這次機會試玩一下...
(ching 唔好歧視我這個低階用家呀!!)
用pc原因係純代替stb而已, 應該不會用來聽歌 ...
廳size, 應該有100多尺吧...

希望各ching比多點意見, thanks!!

進階玩家

用 htpc出唔到 hd audio架喎~~~
小瑟 發表於 2009-5-8 11:11

無所謂, pc 作用係 replace stb,
反正睇tv,or hd tv program, 都唔會expect 有咩 hd audio....

進階玩家

我諗你Budget同我差不多,可以參考我最近入手的組合
42PY800H $12,000
Onkyo 507     $2,800
Energy RC Micro $4,300
PS3  $2,700
總數約2萬,電視買平d的話應該係你budget之內. 如果唔過80呎,呢set野都夠用.
我選擇時 ...
ginson 發表於 2009-5-8 10:13

其實 blu-ray 對我黎講真係好陌生....
所以ps3 真係幾好既 choice, 又可以打埋機....

進階玩家

首先要有方向
對畫質有要求嗎?
聽歌多定睇戲多?
喜歡咩聲底?
如聽歌多,喜歡聽向類形?
屋企寧聽環境多大?
可否放下多大喇叭?
超低音要打心口定快狠準?
會否觀看blu-ray? ...
maner394 發表於 2009-5-8 01:23

先謝謝ching引導....

首先要有方向
對畫質有要求嗎?
畫質無好大要求, 睇戲反而係喜歡那種環迥立體的感覺

聽歌多定睇戲多?
聽歌會比較多, 因為經播常住歌做其他野, 食飯好玩pc好都會播住歌咁...

喜歡咩聲底?
這個不懂啊....

如聽歌多,喜歡聽向類形?
咩都會聽下, 聽流行, 純音樂, sound track 咁...

屋企寧聽環境多大?
廳... 應該一百尺左右

可否放下多大喇叭?
新屋未裝潢, 傢俱亦都未有,
但應該可以放坐地的...

超低音要打心口定快狠準?
不要打心口了, 少少怕那種震到心離的感覺, 食唔落飯的...
快狠準吧...

會否觀看blu-ray?
想, 希望起碼有這個function

這些是小弟小小的方向...
thank you

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章

其實 blu-ray 對我黎講真係好陌生....
所以ps3 真係幾好既 choice, 又可以打埋機....
dmy0080 發表於 2009-5-8 19:15

若果ching 對打game 有d 要求, 就唔好諗 ps3 (我個人認為)