設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[~ 原創影評 ~] 當桃姐遇上車手....J J 小評 (含內容)

2萬

三潮玩家

J J

76 榮譽超級版主勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章十週年永遠榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

見識過許鞍華導演既天水圍的日與夜 ,講真堅有d怕左佢既戲,點解怕唔使我多講!所以無論桃姐幾多獎,葉德嫻同華仔幾咁合拍,口碑幾咁一致讚好,戲院上時真係了唔起我去睇,到而家出碟以一借無妨既心態睇睇,諗住頂唔順最多中途熄機離場,無謂o徒大家時間嘛!

睇完後明白點解葉德嫻會咁多獎 (當中我唔抹殺有部份人係跟紅頂白),但佢確實係演活左一個老工人由中風到入老人院既心情同態度,當然老人院既綠葉配角都令套戲生色不小,而華仔既角色發揮唔算好大,但如果無佢做既Roger,相信呢套片都唔會有咁多人留意,故事平平淡淡,無花巧無煽情,就算結尾桃姐臨去前o係公園同華仔既戲都係淡淡的。老人院既描寫雖然唔算話好深入,但當中既情節描述,如果真係去過老人院相信感受會較深。

總結:華仔Fans無得講一定要睇,如果乜都唔係既建議租黎一看,始終本地純香港情懷既電影唔算好多,呢套戲絕對值得支持!

早排網上 hit 爆瘋警隱形戰車勁追電單車短片,所以關於隱形戰車題材既"車手"非常有興趣,而且仲有秋生同余文樂呢個唔會令人反感既配搭,加上關於港產片警車既電影我印象中無幾多套,所以點都要入場支持下。

故事簡單,講余文樂係一個嗜好飛車既警察,秋生就飾演一個臨退休既差佬,一老一嫩當然唔會岩Key,o係一次追截一部超速車既事件中,唔尋常咁好客易就拉到一個有前科既通緝犯,原來佢個目的就係要入差館羈留所營救一個已經被拉左既兄弟,而呢個犯o係戲描述中只要有部車o係手,無論你有幾多警力都無人可以拉到佢,因為佢曉得一招8000轉兩米車去過一個非常窄既直角彎位,不過呢招老差骨秋生都曉,原來好耐之前就只有秋生佢至可以追貼到呢個通緝犯,但後來點解佢會滑晒牙就好似無乜交代勒,劇情發展落去當然要由秋生教曉余文樂呢招黎個最後一戰啦!

結尾係點就唔多講勒,不過想講呢套戲既犯駁位其實都唔野小,o係咁兒講幾樣,點解個犯過緊既直角彎既時候唔落車打爆佢條呔?點解o係停車場摸黑戰既時候唔o係出口set個Block?點解炒親d車全部都係cheap雞野?點解余文樂d friend咁把炮一搵就搵到初初開場果個有錢仔既白色Z4 (唔sure係Z4定A4) 約佢出黎鍊翻轉?點解余文樂部車明明over heat又可以"火達"翻著?雖然太多點解,但好彩整套戲尚算緊湊無乜悶場,仲有套戲好彩有秋生點綴,如果唔係相信會遜色左。女角方面有葉璇同大S,前者都還好有dd感情戲,後者真係求其搵個無記d藝員仔做都無乜影響,budget多就搵多幾部靚小小既車黎炒好過啦!

總結:唔可以話好好睇,但剔除以上既bugs唔好深究,當娛樂片黎睇尚算ok,我自己就覺得不過不失啦,5分滿分都值3分合格有餘!

評分

參與人數 5威望 +44 金錢 +10 收起 理由
jeremymak + 10
245141525 + 4
wil-wil + 10 + 10
edlsang + 10
stanleykc13 + 10

查看全部評分

1萬

鉑金玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

桃姐套戲係值得支持{:9_423:} JJ有冇睇過本書?{:9_425:}

2萬

鑽石玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

Thx Ching Sharing !

2萬

三潮玩家

J J

76 榮譽超級版主勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章十週年永遠榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章

桃姐套戲係值得支持 JJ有冇睇過本書?
stanleykc13 發表於 2012-7-5 19:48

無呀!

1萬

副版管

76 榮譽超級版主勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章十週年榮譽帖神勲章76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章

車手仲有尾場個犯駁位,話中環追到西環拉到個車手,其實係柴灣貨倉 ...

2萬

三潮玩家

J J

車手仲有尾場個犯駁位,話中環追到西環拉到個車手,其實係柴灣貨倉 ...  ...
wil-wil 發表於 2012-7-5 22:27

唔使尾場,之前有場都好似係咁上下!

星級玩家

76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

Thank you Ching 小評  ...桃姐再考慮再才入...

1萬

鉑金玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

無呀!
lkljason 發表於 2012-7-5 21:17

建議睇埋,因為可以補電影不足......雖然我只係睇咗些少

2萬

三潮玩家

J J

建議睇埋,因為可以補電影不足......雖然我只係睇咗些少
stanleykc13 發表於 2012-7-6 00:13

好~~有機會都想睇下,不過話時話邊度有呢本小說睇下呢?

1萬

鉑金玩家

好~~有機會都想睇下,不過話時話邊度有呢本小說睇下呢?
lkljason 發表於 2012-7-6 09:36

傷務見過有,衫聯、載眾應該都有