設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索

[請教] 新手新居擺位...拉線...獨立電...好多問題要請教

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

各位師兄,小弟唔經唔覺都上左76呢個毒網三年喇
黎緊新居要進行裝修,所以想請教各位師兄以下既問題...金錢非常有限...切勿太毒
首先講下過廳先...長約160寸,深約163寸
Floor plan1.GIF
因為sofa貼牆, 之前D師兄都話5.1比7.1好...
但係如果真係想玩7.1, 點樣擺位好呢??

留唔留條線玩front hight好呢??

到獨立電...牆蘇一定用英式嫁喇...不過遲D會買隻30A玩
睇過D有關獨立電既舊post...都唔係睇得明...怕到時唔識講比裝修師傳聽, 例如手拖手等...究竟我要準備乜嘢材料比獨立電呢??

相信會有更多問題...希望各師兄指教
新手一名,多多指教
TV: SONY 55"HX950
AMP: DENON 1910
Front SP: Klipsch RF 52 II
Center SP: Pending
Suround SP: Mirage OMD5
Sub: Velodyne SPL 800i
Oppo 83 / PS3 80G /SONY MDR﹣DS7500

星級玩家

買30A不如換左部amp啦

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

回復 2# sam12345

我都想...不過遲小小先
新手一名,多多指教
TV: SONY 55"HX950
AMP: DENON 1910
Front SP: Klipsch RF 52 II
Center SP: Pending
Suround SP: Mirage OMD5
Sub: Velodyne SPL 800i
Oppo 83 / PS3 80G /SONY MDR﹣DS7500

鉑金玩家

應慳不洗,應洗不慳 To be a Better Man

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章

玩front height la, 我都玩緊好 happy!
應慳不洗,應洗不慳!
To be a Better Man
Every problem has a solution

黃金玩家

回復 1# fshair
師兄,恭喜榮升新業主,邁向高階發燒境界!
唔知府上新居個總電源有幾大AMP 數,又未知有冇三相供電。您check下先。基本上都係裝修時由總掣拉定獨立 30A 電源去到HiFi 區喇。整定個"曲架"掣在區內,將來您想換咩power線、座、filter、牛、箱,.....乜都得。
用咩30Amp線或寶物,您要自己決定;anyway, 最低限度,慳慳地每個電源位都要求用12Gauge- 12條拉,冇走雞。莫讓師父亂選任裝、壞您煉丹寶地呀!
"手拖手"係由總掣出一個電源支線(branch)同時供應多個"蘇底"(receptacles)。亦係裝修師父常用嘅慳功夫、慳料、慳時間做法。您冇指定話獨立線,佢地就會咁裝。(附:電器師父做手拖手,數目一多,賺到發夢都會笑出聲架!您毋忘議價。)
閣下HiFi 區與廚房(一般是總掣所在)只係一牆之隔,具備佈線良機;裝修設計埋用線槽,日後方便增\減\換線,更佳。

評分

參與人數 1威望 +5 收起 理由
fshair + 5

查看全部評分

billy

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

睇floorplan應該係屋屋積梳化同音響位我會對調不過都要睇現場有相最好

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

新手新居擺位...拉線...獨立電...好多問題要請教

回復 1# fshair
師兄,恭喜榮升新業主,邁向高階發燒境界!
唔知府上新居個總電源有幾大AMP 數,又未知有冇三相供電。您check下先。基本上都係裝修時由總掣拉定獨立 30A 電源去到HiFi 區喇。整定個"曲架"掣在區內,將來您想換咩power線、座、filter、牛、箱,.....乜都得。
用咩30Amp線或寶物,您要自己決定;anyway, 最低限度,慳慳地每個電源位都要求用12Gauge- 12條拉,冇走雞。莫讓師父亂選任裝、壞您煉丹寶地呀!
"手拖手"係由總掣出一個電源支線(branch)同時供應多個"蘇底"(receptacles)。亦係裝修師父常用嘅慳功夫、慳料、慳時間做法。您冇指定話獨立線,佢地就會咁裝。(附:電器師父做手拖手,數目一多,賺到發夢都會笑出聲架!您毋忘議價。)
閣下HiFi 區與廚房(一般是總掣所在)只係一牆之隔,具備佈線良機;裝修設計埋用線槽,日後方便增減換線,更佳。
多謝billymud師兄既資料,今晚我會post張總掣相上黎

- 發送自我的 iPhone 大板凳應用

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

新手新居擺位...拉線...獨立電...好多問題要請教

睇floorplan應該係屋屋積梳化同音響位我會對調不過都要睇現場有相最好
thomas兄:無錯呢個係居屋積,過兩曰收左樓再放張相上黎

- 發送自我的 iPhone 大板凳應用

見習玩家

恭喜C兄!新居入伙

用英插好的,至於獨立電襯新裝修一定要整,如果唔係到時又搵到自己o黎搞,
我而家都準備緊搵師傅裝修,及都準備整獨立電,不過我屋企位大人而家重未知道,
我會整獨立電FOR音響.....

最後C兄祝你一切順利

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

thomas兄:無錯呢個係居屋積,過兩曰收左樓再放張相上黎

- 發送自我的 iPhone  ...
fshair 發表於 2012-7-4 13:05

小弟都係居屋 因線買時見過你嗰個積所以記得 這是我收樓裝修時直至入伙真係有血有汗請指教