設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: Wilmer威馬

[CAS音響] 有關田雨 DAC 試聽活動(所有更新將集中於此,請主動關注)

新仔玩家

回復 140# Wilmer威馬

你比我嗰部AD1955 pro得唔得呀?

鉑金玩家

76 榮譽貢獻勲章76 精選榮譽會員勲章金耳朵金耳朵學員76-FC 藍寶石勲章

我始終覺得唔應該升頻,但大部份人又「貪」升頻,其實最衰份升頻要拆機先 bypass 到,如果有掣 bypass 就方 ...
Wilmer威馬 發表於 2012-7-18 22:25

22號星期日你都在嗎?唔放假?係咪操勞到病呀?休息下啦。
不過我都想再聽下唔升頻的田雨原版,我唔識人有原版田雨借我試聽。我都係得星期日有時間,你休息都得架阿ken響度咪得囉。

田雨應該冇USB入,我想帶自己部Mac機黎播,但係點駁佢好呢?我部Mac個optical又好似壞左有紅光但乜DAC都收唔到訊號。
Synology DS3617xs with Roon, Qobuz,
Devialet Original d'Atelier;(FC) B&W 802D3, (SR) Devialet Opéra de Paris Gold Phantom, (SRB) KEF LS50 Wireless, (Atmos) KEF R50, Onkyo TX-RZ830, Sony A8F

銀級玩家

回復  Wilmer威馬

你比我嗰部AD1955 pro得唔得呀?
csdxp 發表於 2012-7-19 01:11

拱又唔豬喎

銀級玩家

22號星期日你都在嗎?唔放假?係咪操勞到病呀?休息下啦。
不過我都想再聽下唔升頻的田雨原版,我唔識人 ...
nicknick 發表於 2012-7-19 01:12

我度有 24/96 同 24/192 DDC,USB 轉 AES 入田雨應該冇乜 trade off

鉑金玩家

76 榮譽貢獻勲章76 精選榮譽會員勲章金耳朵金耳朵學員76-FC 藍寶石勲章

我度有 24/96 同 24/192 DDC,USB 轉 AES 入田雨應該冇乜 trade off
Wilmer威馬 發表於 2012-7-19 01:39

咁就好喇~
Synology DS3617xs with Roon, Qobuz,
Devialet Original d'Atelier;(FC) B&W 802D3, (SR) Devialet Opéra de Paris Gold Phantom, (SRB) KEF LS50 Wireless, (Atmos) KEF R50, Onkyo TX-RZ830, Sony A8F

鉑金玩家

我呢兩日都痕痕地想整套田雨套件來DIY,開始讀一讀他的資料。
田雨原版套件使用AD797及OPA627AU單聲道運放各4粒來建立真平衡的兩聲道,我覺得已經是靚料靚設計;
如果想再提升,例如選用分立,則全部都應由OPA-1來代替,我便開始想,既然大家都是兼容的,為何田雨選用OPA627AU+AD797的組合使用呢?
想問問馬Sir,這背後是否有田雨的設計及調聲的理念在內呢?

如果能夠更了解他本身設計上的理念,我覺得摩機時可以盡量保持他的原意而只提升各方面的音響性質素,做出更上一層樓但保有田雨AD1955MkII理念特色的成品。

銀級玩家

我呢兩日都痕痕地想整套田雨套件來DIY,開始讀一讀他的資料。
田雨原版套件使用AD797及OPA627AU單聲道運放 ...
nicknick 發表於 2012-7-19 23:39

就比個越級挑戰 o既課題你,亦係点解分別用 AD797 用 OPA627 o既原因,就係試試理解 LPF 同 I/V 轉換 o既工作原理同要求,再理解下 AD797 同 OPA627 結構上 o既分別,hints:速度 Vs 失真率。

評分

參與人數 1威望 +10 收起 理由
nicknick + 10

查看全部評分

鉑金玩家

就比個越級挑戰 o既課題你,亦係点解分別用 AD797 用 OPA627 o既原因,就係試試理解 LPF 同 I/V 轉換 o ...
Wilmer威馬 發表於 2012-7-20 00:15

好!明天開始搵料學習!
咁樣學野我覺得幾好喎,有方向有指引,馬Sir即係馬Sir!

銀級玩家

今日拆左升頻板,有一種重生 o既感覺。。。。。

銀級玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽VIP勲章76-FC 藍寶石勲章

今日拆左升頻板,有一種重生 o既感覺。。。。。
Wilmer威馬 發表於 2012-7-21 00:39

弓起。。。