設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: lampard

[用家報告分享] ~~~Apple TV 開箱~~~

專業玩家

76-FC 藍寶石勲章

唔知有無ching加分呢???

評分

參與人數 1威望 +10 收起 理由
wwwbrian + 10

查看全部評分

專業玩家

76-FC 藍寶石勲章

既然喺HiFI區Post, 首先講嘅一定係Cas呢Part!
講Cas之前順便講講Apple巳經開放咗香港區可以喺itune買歌,
但係歌嘅質素只有256Kbps AAC, 相信好多ching都唔會幫襯!
Apple TV只有兩個output, 分別係HDMI同Optical,
所以基本上用Apple TV玩CAS只能用Optical.
如果有用開remote app做control玩Airplay嘅ching相信唔會陌生,
用Apple TV嘅好處只係用一個平台Link Up晒全屋嘅Library!
以本人為例, 本身用兩部電腦,所以有兩個Music Library,
只需在Apple TV或巳Download Remote app嘅iphone及iPad
便可控制到。暫時只用HDMI落AV Amp, 音樂部份相信用Optical經
DAC出效果一定有提升,但未試(因為無線) 哈哈!!

評分

參與人數 2威望 +19 收起 理由
wwwbrian + 10
高菲 + 9

查看全部評分

進階玩家

專業玩家

76-FC 藍寶石勲章

至於相方面,其實可在電腦直接抽Folder play slide / 在iphone或iPad Mirror / 或用photo stream都得!
好處個source喺邊都play到,而且個setting好靚! 重可以揀自己鍾意嘅歌做background music(呢個功能看似簡單,
但喺其它機播未必有心水歌,但呢部因為玩Cas關係,所有Library都齊晒!

鉑金玩家

76 榮譽貢獻勲章76 精選榮譽會員勲章金耳朵金耳朵學員76-FC 藍寶石勲章

至於相方面,其實可在電腦直接抽Folder play slide / 在iphone或iPad Mirror / 或用photo stream都得!
好處 ...
lampard 發表於 2012-6-29 23:59

Apple TV最好係可以mirror iPad/iPhone同Mac機(下一版OS)的畫面出TV,好方便;
聲音就48KHz....... 方便為目標。
enjoy。
Synology DS3617xs with Roon, Qobuz,
Devialet Original d'Atelier;(FC) B&W 802D3, (SR) Devialet Opéra de Paris Gold Phantom, (SRB) KEF LS50 Wireless, (Atmos) KEF R50, Onkyo TX-RZ830, Sony A8F

科林玩家

~~~Apple TV 開箱~~~

請問怎樣mirror IPhone /IPad 畫面到apple TV? 多謝指教!

- 發送自我的 iPhone 大板凳應用

專業玩家

76-FC 藍寶石勲章

請問怎樣mirror IPhone /IPad 畫面到apple TV? 多謝指教!

- 發送自我的 iPhone 大板凳應用 ...
eddieckp 發表於 2012-6-30 08:14

其實同Airplay一樣,揀個source嘅output地點, 如需mirror IPhone /IPad 畫面到apple TV,只需把source設置到Apple TV就可以.

專業玩家

76-FC 藍寶石勲章

嚟到Youtube, Youtube短片可透過Apple TV Remote在電視屏幕搜尋短片或
經iPhone及iPad搜尋後再Mirror上電視。不過一定要係HD格式先夠高清!!

黃金玩家

嚟到Youtube, Youtube短片可透過Apple TV Remote在電視屏幕搜尋短片或
經iPhone及iPad搜尋後再Mirror上電視 ...
lampard 發表於 2012-6-30 08:51

Ching, 我想問mac mini會唔會有以上各種功能?

鑽石玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76-FC 藍寶石勲章

~~~Apple TV 開箱~~~

請問apple tv買/租movie是什麼格式,apple tv本身需唔需要harddisk,買了movie放在那裡,有冇保護,可否抄去media player播放,thx。

- 發送自我的 iPhone 大板凳應用