設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: ant9284

[討論] 唱片業萎縮

3萬

白鑽玩家

76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章2012年度十大吹水之王勲章76-FC 藍寶石勲章

其實我哋76好多版友今年都買咗好多碟嘅喎!我都奉獻咗唔少吖.............

評分

參與人數 2威望 +20 收起 理由
aidan + 10
小瑟 + 10

查看全部評分

銀級玩家

76 榮譽VIP勲章76-FC 藍寶石勲章

其實我哋76好多版友今年都買咗好多碟嘅喎!我都奉獻咗唔少吖............. ...
jt24 發表於 2012-6-30 20:01

其實我哋76好多版友今年都買咗好多碟嘅喎!我都奉獻咗唔少吖............. x2

評分

參與人數 2威望 +20 收起 理由
aidan + 10
小瑟 + 10

查看全部評分

2萬

白鑽玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

其實我哋76好多版友今年都買咗好多碟嘅喎!我都奉獻咗唔少吖............. x2  ...
newdali6 發表於 2012-6-30 20:16

其實我哋76好多版友今年都買咗好多碟嘅喎!我都奉獻咗唔少吖.............

除非我地個個76友買CD都好似正兄咁瘋狂........否則衹是杯水車薪,幫唔到幾多............

評分

參與人數 1威望 +10 收起 理由
aidan + 10

查看全部評分

鉑金玩家

林憶蓮覺唱片難賺錢

林憶蓮(Sandy)於尖沙咀出席公開活動,剛完成演唱會DVD簽名會的她,透露將有一連串巡迴演出,地點包括吉隆坡、上海、北京、台北等。記者笑言她賺近億元?憶蓮說:「邊有咁多錢呀?外間成日太高估唱片呢行嘅酬勞,做唱片大家都知唔係好賺到錢。」

http://hk.apple.nextmedia.com/re ... t/20120630/51005066

進階玩家

Many guys think that MP3 is free of charge, why need to pay..............
sunboy 發表於 2012-6-30 19:36

冇錯, 仲係唔少人都係咁諗, 咁你話仲邊有人買碟/歌?

進階玩家

Many guys think that MP3 is free of charge, why need to pay..............
sunboy 發表於 2012-6-30 19:36

黃金玩家

自己揹搞衰自己o者, 音質又唔好, 歌本身又唔好, 好難去支持LOR x2
esdep 發表於 2012-6-28 16:32

我就算貴兩、三倍都買日版,通常得d有實力嘅歌手先出MIJ版,港版,莫講唱作掂唔掂,d錄音質素真係••••就算幾條草都比唔出手

2萬

白鑽玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

vvpau 發表於 2012-7-1 00:12

我屋企都有件.............

5萬

總版管

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章

現在大部份朋友都忘記了音樂係一種誤樂,係一種享受!
呢班人巳洗腦般接受咗低質素音樂好似MP3並認為係免費 ...
lampard 發表於 2012-6-28 13:05

YES呀, 其實改變世界先要改變自己先, 自己玩左既野, 就希望身邊既人都可以有得玩, 一碟在手其實係一件好事來, 只係MP3太方便, 要RIP CD亦非常易, 先會出現呢個問題呢~~~~

如果D CD錄音好D, 其實要買碟都唔係咁難事, 但CD聲同MP3既一樣樣, 咁D人又點會有心去買CD呢~~~~

5萬

總版管

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章

我都係.............仲同我講dl咪得lo~
不過都有fd用緊kkbox, moov之類o既~~~(不過佢地都係因為唔 ...
alanchu 發表於 2012-6-28 14:18

所以其實真係要做到一個新媒體可以用返現有CD機都PLAY到而容量又大左就咩都掂, SACD其實係咪依家咩機都SUPPORT咁滯呢??
其實一條FORMAT講哂, 機平碟容量大, 要普及先有市場~~~~