設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[請教] 請教換player問題

銀級玩家

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x
請教一下player問題,
話說小弟平日出街用iphone4 + sony xba-1/shure se215
有心聽歌先會拎部iaudio x5L + ath esw9 玩下

用過ios介面聽歌簡歌,比較起上黎就覺得x5l介面其實幾吾方便,
但聽過x5L音色,木耳既我都分得到好大分別,而且食到wav又大容量(現時30gb都夠用),有心聽歌果時我覺得一定要無損

所以小弟物色緊一部 介面ok、食得到wav、有d容量、巨磚no way既player
做過下功課,sony z1000同cowon z2好似幾合條件
但z2聽感同x5L比冇咩特別(吾知係咪器材問題定我木耳),z1000音色合心意但wav tag有問題而且比較大部左少少
COLORFLY CK4買都難搵吾好講話試

小弟既問題係各位師兄有冇咩建議比小弟?
player又好耳機又好,我想有個方向去試野去進步,我相信耳仔係要鍛鍊既,
一入門就535之類級別的話我相信我吾會知佢好響邊度,
或者player、source未駕馭到佢就冇意思,所以都係一步一步上好d

我明白可能市場上未必有咁多"出奇蛋"滿足晒大貪既我既各個慾望,
但都想師兄們提點下捨棄d咩可以換取到d咩,比我去試聽下睇下值吾值得

amp呢d野未考慮住,我相信player都未搞掂,我好難聽得出同理解點解要比咁多錢買隻amp,
而且用到amp我會想響屋企聽cas,就吾洗考慮便攜amp,所以到時再算

價錢6K內都會考慮(如果iBasso DX100吾係太磚頭我都會想試下)

比多少少資料
小弟不才,吾係好分到歌曲類型,都係聽女聲流行曲多,響度直接提出d歌手名比師兄們參考
聽開 王若琳, 王菀之, 田馥甄Hebe, 尚雯婕, 王菲, 林二汶, 蔡健雅, 鄧紫棋GEM, 鄧福如, 薛凱琪, 魏如萱, 吳雨霏Kary,
林一峰, 陳奕迅, Robynn & Kendy, AT17, 糖兄妹, YUI,
Avril Lavigne, Lenka, Russian Red, Taylor Swift, The Ting Tings, Winterplay等

麻煩晒各位師兄

p.s. 岩岩入左隻FOSTEX TH-7B,聽歌好似上左第二個層次,開始分到d樂器響邊個方向^^

進階玩家

dx100絕對係你唯一的選擇~

白鑽玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章

dx100絕對係你唯一的選擇~
kazzam 發表於 2012-6-25 13:18

DX100有齊優質播放器與內置擴音功能於一身
非常好

見習玩家

回復 1# zero981210

同其實DX100,C4PRO都值得推薦...

銀級玩家

其實我都吾係好清楚x5l大約係咩級別,只係知師兄推薦既DX100,C4PRO都應該係最頂級
一下子上神級會吾會牛刀殺雞?
好似我一開始就聽x5l咁,我家陣都吾知佢有咩特點,分析力、音場、高中低頻等都吾係好深認識
只係一路聽一路學

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

回復 5# zero981210

如果用玩機的角度去看,我建議有錢直接攻頂,以後唔會身痕。
至於要試唔同機的特性,可以直接去耳機店試玩。
唔怕重我會建議DX100
DAC:North Star Design DAC 32
AMP:Roksan Caspian M Serie 2
SPK:QUAD 9L2

高級玩家

早期Cowon玩家揮手
其實X5L同DX100個體積唔係差好遠
用X5L個Mon o個部分厚多1/3左右

X5L同而家既主流機比較仍然夠用有餘(佢同而家Sony Z1000係同級的)
所以唯有攻頂
如果人聲為主...仲可以考慮下Hifiman...不過都係厚
同埋濃味好多
踩一部機不代表說真話, 讚一部機不代表說謊話

銀級玩家

76-FC 藍寶石勲章

請教一下player問題,
話說小弟平日出街用iphone4 + sony xba-1/shure se215
有心聽歌先會拎部iaudio x5L  ...
zero981210 發表於 2012-6-25 13:12

師兄好利害喎......部X5重可以玩到而家!! 我地頭批入手既幾個朋友果d機唔係電池到期就壞粒control"的",我自問自己好好保養結果三料末期癌症: 壞電,壞mon,壞control"的"~好似大部份人都認為"DX100"係首選喎...我而家都十五十六想入添, 而部DX100係咪冇地方可試呢?
Amp:Anthem MRX-710/Bp:Philips9600/SACD player:Luxman D-03 Deluxe+Calyx DAC /Int.Amp:Melody Super 34(KT77)/Fs:A4SPT-VP 酒桶仔/Cs:QUAD L2CENTER/Rs:Quadlite/W:800Ultra/PC:Gutwire3.1&5.1/ISO FOCUS

銀級玩家

to odin1983:
玩機既角度我都好同意師兄既意見,但我都想分享一下我既想法
我家陣既想法,吾知有冇錯,係覺得聲音其實係比我想像中複雜,係一門學問,如果了解多d係可以比我清楚自己既喜好,更容易搵到自己想要既野,吾再只係到戴上耳機果時先知自己鍾吾鍾意,但依然吾識同人講
我吾反對攻頂,只係覺得我連咩係好咩係吾好都未識分,所謂既攻頂對我而言可能只係買到比之前貴左既player,而吾係聽到比之前好左既聲音
我都想了解下師兄們對聽歌一事既想法

to MakCato:
我都睇過d開箱文,得知dx100既size同x5l差吾多,所以先冇第一時間落order。如果吾睇size,dx100都真係fit晒我想要既野。
之前都留意過下hifiman,但聞說佢介面吾算十分好,對我黎講隨身聽既介面友善度係佔左聽歌呢件事既三分一,不過我都會試下hifiman既聲音,多謝師兄賜教

to titus614:
其實我當年都係咩都吾知既情況下,個fd話好就買左x5l,中間有幾年冇用過,近年先得知佢係人地口中一代神機,先拎番出黎玩下,估吾到又work wo,而且咩功能都用到而且順暢,只係感覺上電池好似有少少老化,總電量少左吾過30%,我都已經覺得係奇蹟
響第二度睇到有人話熊仔店有得試dx100,吾知真定假/仲有冇得試,我會搵機會上去睇下

高級玩家

to MakCato:
我都睇過d開箱文,得知dx100既size同x5l差吾多,所以先冇第一時間落order。如果吾睇size,dx100都真係fit晒我想要既野。
之前都留意過下hifiman,但聞說佢介面吾算十分好,對我黎講隨身聽既介面友善度係佔左聽歌呢件事既三分一,不過我都會試下hifiman既聲音,多謝師兄賜教
zero981210 發表於 2012-6-27 23:00

hifiman既介面的確係一大弊病...只係睇你忍唔忍到佢

btw
我仲有keep住部A3做ipod+fostex以外既主力機
舊cowon同舊iriver真係好難取代
踩一部機不代表說真話, 讚一部機不代表說謊話