設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: jackeyz

[合併擴音機] YAMAHA AMP 吹雞站

黃金玩家

z11

銀級玩家

76 榮譽VIP勲章

z11
av81 發表於 2009-5-8 21:02

配咩speaker呢? 可以分享下心得嗎?

高級玩家

但是最黑人憎是有PRESENCE,無Surround Back
二選一,我用7.1,但試過PRESENCE又想用埋
想到我頭痛,都想唔掂
manson 發表於 2009-5-8 21:11

唔會想唔掂呀
換z11包掂呀

進階玩家

76-FC 藍寶石勲章

34# KUNGKUNG

KUNGKUNG 兄 , 請問你是用什麼SPEAKER做PRESENCE ?
可否給閣下陣式(相片)參考下 ?
擺位是否以MEMU內擺 ? 而擺好位後 , 是否仍可以AUTO SETING FUNCTION來做設定 ?

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76-FC 藍寶石勲章

1)jackeyz v3800
2)manson   v663
3) MSZ        v663
4)Raycheng77 v863
5) dannysure V663 (from Apr.,2009)
6) raymond430 v663
7) taki v3800
8) KUNGKUNG (唔寫型號,因為太舊)
9) qq1122yq (唔怕啦,我都係用RX-V2500)
10) WhyFive V863
11) ks3811 RX-V3900

高級玩家

好!星期一去買
因為星期日要去買六合彩
中左買多部俾你
manson 發表於 2009-5-8 21:59

千萬唔好一部咁小呀 還要喇叭呀

鉑金玩家

1)jackeyz v3800
2)manson   v663
3) MSZ        v663
4)Raycheng77 v863
5) dannysure V663 (from Apr.,2009)
6) raymond430 v663
7) taki v3800
8) KUNGKUNG (唔寫型號,因為太舊)
9) qq1122yq (唔怕啦,我都係用RX-V2500)
10) WhyFive V863
11) ks3811 RX-V3900
12) 文生 V3800

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

如呢個月啲股票生生性性.......6月份z7走唔甩
到時先加入(セ媽吓)吹雞行列
而家暫時重係跟(天龍)未過底...
師兄等吓....
pigpighung i o u

鑽石玩家

齙牙珍

76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章

死喇!我可能準備過底俾天龍,會唔會做咗25仔呢?  
口爆專家 PowerJan

銀級玩家

76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

34# KUNGKUNG

KUNGKUNG 兄 , 請問你是用什麼SPEAKER做PRESENCE ?
可否給閣下陣式(相片)參考下 ?
擺位是否以MEMU內擺 ? 而擺好位後 , 是否仍可以AUTO SETING FUNCTION來做設定 ? ...

DANNY 兄 , 唔好意思 ! 今日先啱啱返黎 POST.76 !
小弟而家D器材係 " 咸豐年代 " , 相信幫你唔到 , 但儘管給你一個小參考 : -
-  AV AMP 係  DSP-A1 , 所以係冇 AUTO SETTING 既 , 只能夠用音壓計或聽聲收貨
-  PRESENCE SPEAKER 係  AE-100 2-路書架
-  CENTRE SPEAKER 都係  AE-100 2-路書架
-  PRESENCE SPEAKER 同 CENTRE SPEAKER 係一模一樣的
-  以前 YAMAHA AV AMP 係可以 駁 2 只 中置 , 所以我亦係駁左 2只中置
-  PRESENCE SPEAKER 跟據 YAMAHA 建議 擺位如下 :  -
   -  PRESENCE SPEAKER 離地面 6呎左右 (如有記錯 , 請其它 Ching 指正)
   -  PRESENCE SPEAKER 離開前置喇叭 1呎左右 , 注意是 " 向外離開 "
-  我的 PRESENCE SPEAKER 亦是 跟隨 YAMAYA 建議 擺位的 , 而 PRESENCE 和
    CENTRE 我都 SET 做  "  LARGE  "  
-  如是者 , 中置音場 便有  " 2只中置+2只PRESENCE " , 由 4只 喇叭 出來的
    效果 如 人聲 , 量感 , 細緻度 , 定位 等等等等  都係 好正好正
-  對比亦好簡單 , 駁左 PRESENCE 喇叭之後 , 開一套戲 (我會經常用 十面埋伏)
   然後先 關左對 PRESENCE , 聽一聽效果 , 然後再開 PRESENCE , 再聽一聽 ,
   甘就會感受到 明顯的 對比
-  而整體 前面的 音場 , 因為 再加埋 2只 座地 3-路喇叭 , 由 6只 喇叭 爆出黎
    嗰種 壓迫力 , 真係好難用 筆墨 去形容

** 以上乃小弟低級淺見 , 希望其他 YAMAYA 前輩 再 指點指點 **