設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索

[請教] 窄身Subwoofer

進階玩家

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x
各位大家好! 小弟新手一名, 之前貪方便用sony 5.1套裝機, 而家想換機, 個組合櫃原本放subwoofer個位寬度只有10吋  (其實做櫃果陣係諗住放電腦, 後黎sony套5.1又咁岩岩位放subwoofer) , 想請教各位有無合適寬度既subwoofer, 先謝謝各位!!

黃金玩家

回復 1# vin999

個位寬度只有10吋, fit for many Japanese AV subwoofer.
also, BOSE Acoustimass-10
        w/ subwoofer at 16.33"H x 8.13"W x 25.33"D ( 41.5 cm x 20.7 cm x 64.3 cm )
BOSE CineMate® 1 SR home theater speaker system
        w/ SUB at 11.1"H x 7.6"W x 14.7"D ( 28.2 cm x 19.3 cm x 37.3 cm )
billy

進階玩家

回復 2# billymud

多謝Billy師兄, 想問Japanese AV subwoofer, 邊間店會比較多呀? 我搵左D舖頭, 都係得一兩隻係岩SIZE, 感激!

黃金玩家

回復  billymud

多謝Billy師兄, 想問Japanese AV subwoofer, 邊間店會比較多呀? 我搵左D舖頭, 都係 ...
vin999 發表於 2012-6-24 13:50

no need to 多謝.  if for AV/homeMovie, forget japanese subwoofer la~
with ur limited space for the SUB to sit in, BOSE performs much better than Jap's.
billy

星級玩家

76 榮譽忠義勲章

回復 1# vin999

10吋? Sunfire HRS 8:

http://www.sunfire.com/productdetail.asp?id=17

It's a 10" cube. 

I'm considering too!! :)

鉑金玩家

76 榮譽忠義勲章

vin999, 換機都係想升音質, 我覺得買新超低音喇叭唔一定要放回原位, 俾個濶度限制選擇超低音喇叭既呎吋,
玩得超低音喇叭, 我覺得最低限度都要玩12"啦, 試下揾其他位置放新超低音喇叭仲實際.
超低音喇叭一分錢一分貨, 係買就買隻好少少啦. 如果無錢, 咪儲下錢先囉, 一隻質素高既超低音喇叭, 可以明顯改善整套喇叭既音質.

進階玩家

回復 6# 風仔風仔仔

謝謝風師兄. 我都有諗過, 將subwoofer放係梳化旁 (即後置喇叭旁), 不知是不可行? 不過咁又有另一個問題, 就係要拉條低音線拉到好長好長
我個廳有度唔好, 左右兩邊都係通道, 其實而家要係地面有兩條線駁後置喇叭, 屋企人都唔係太鐘意 (怪就怪之前裝修無諗過玩5.1, 所以裝修無就呢樣野) =.="

進階玩家

回復 5# n-tone

n-tone兄, 我個櫃真係僅僅10吋, 呢舊野長濶高岩岩10", tup tup 冚, 會唔會唔好?

星級玩家

76 榮譽忠義勲章

窄身Subwoofer

回復 5# n-tone

n-tone兄, 我個櫃真係僅僅10吋, 呢舊野長濶高岩岩10", tup tup 冚, 會唔會唔好?

嘩!咁就危險啲,因佢會震動架!起碼都每邊半吋?我都唔sure....

- 發送自我的 iPhone 大板凳應用

鉑金玩家

76-FC 藍寶石勲章

MM8 fit 哂