設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: lok10167498

[討論] 現今既香港cd

鑽石玩家

我買正版CD係代表我有高尚的人格,識得欣賞一班創作者的心血,包括作曲人、作詞人、編曲人、錄音師、攝影 ...
percyyip 發表於 2012-6-16 10:53

我個人講,高尚人格是其他人給自己,不是自己講係就係,聽音樂和人格係兩件事,如你所說,識得欣賞係好主觀的一件事,如︰各花入各眼一樣道理。
我們上得來76留言都是好兄弟,大家都要拿出來探討和討論。

評分

參與人數 3威望 +25 收起 理由
从后赶上 + 5
tinsly + 10
sunboy + 10

查看全部評分

我是個直言的人,有很多人都愛聽-美麗悅耳動聽的話,我做不到,黑就黑,白就白,這是我的個性

黃金玩家

76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

可以話係非常失敗,D碟出來出去都係80年代-90年代既舊碟,新碟銷量極差,新版舊歌又成日比D無良奸商炒碟,某大 ...
lok10167498 發表於 2012-6-15 23:43

本人以一個80後為例,每次行CD舖,常常都失望而回,不過每次都不會空手而回.
失望原因,行CD舖大部分所謂發燒碟,通常為重製80年代或以前的華語音樂,真係不合小弟口味,唯有睇返外語碟、Jazz、CLASSIC.
不過有很多90後確無買CD的「習慣」,甚至他們從未經歷過唱盤的洗禮.
可是,我地這批願意消費的一群,要更應該出一分力維持這個香港(華語)唱片業!!!!
我從不買一些所謂重製發燒華語唱片,但一定會買一些有誠意整作的全新華語唱片!!!!

評分

參與人數 1威望 +10 收起 理由
avlam + 10

查看全部評分

黃金玩家

76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

我買正版CD係代表我有高尚的人格,識得欣賞一班創作者的心血,包括作曲人、作詞人、編曲人、錄音師、攝影 ...

我係一個會買正版CD的人,   不過我一定唔係一個擁有高尚人格的人………做得太多陰質事了………
但只不過我係一個懂得尊重創作、尊重知識產權的人………

評分

參與人數 3威望 +30 收起 理由
sunboy + 10 態度正確!
avlam + 10
beerboy + 10

查看全部評分

1萬

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章

我係一個會買正版CD的人,   不過我一定唔係一個擁有高尚人格的人………做得太多陰質事了………
但只不 ...
tinsly 發表於 2012-6-17 01:51

咪又係哥句..

本帖可能會有更多會員優先看的內容

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x
No Music No Life

3萬

鑽石玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章2012年度十大吹水之王勲章金耳朵銀耳朵學員

QQ

等我邦你補充一下,吾系d冇幻想力既人
以為你自命有高尚的人格:系76要罵人哭佳
原來可以用代表我有高尚的人格
percy兄甘高章法,兜圈卑d冇高尚的人格=衰
格既人一把雖然吾一定大快人心,但可以点醒下
不勞而獲既群眾心理

3萬

鑽石玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章2012年度十大吹水之王勲章金耳朵銀耳朵學員

QQ
我個人講,高尚人格是其他人給自己,不是自己講係就係,聽音樂和人格係兩件事,如你所說,識得欣賞係好主 ...
文次郎 發表於 2012-6-16 21:44

冇錯吃牛扒同人格係兩件事,好食與否好主觀
如果吾好吃,去茶餐廰吃牛扒吾洗卑錢就好拉,警
察拉人,上到法庭大可以港d歌明明好聽都可以免費
点解吾好吃既牛扒要卑錢
  percy兄港既正系尼種現象

評分

查看全部評分

白鑽玩家

超人隊長

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76星級影音勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章

唱片公司要做生意唔一定有良心,有供有求巿場會有定論,搵笨同炒價嘅野冇人支持就會自然死亡,就算有人炒價又肯買唱片公司掠水返出又有人去買都唔緊要,自己唔好奶野就得,所以我們唯有提升自己去面對選擇。
至於現今社會好多人唔用錢去購買CD呢點,我嘅諗法及睇會同比大家諗多些少,因為好多人DL及唔會用真金白銀去支持音樂已成事實,但我自己除咗繼續做好自己支持正版音樂軟件外,我會嘗試對"怎麼接觸及面對音樂"這話題,對有興趣嘅朋友或後輩分享丶分析及教育,希望能盡自己綿力改變佢地嘅思維及給予正確的指導。
由其是我作為父親嘅角色,更加要為自己下一代做好榜樣,時刻教導小朋友怎樣認識音樂,我個仔由小就在我音樂環境下成長,在家中我時常比野佢聽,得閒幫我整理音響房軟件,每次同佢出街我會攞幾隻CD叫佢幫我放入汽車係坐車時可以聽下,仲有去街經過CD shop都要陪我入去睇碟等等...
除咗音樂軟件,又講返我成日同人講嘅野,就係聽多啲真正樂器嘅聲音,培養對音樂嘅認知及興趣,當認識多咗興趣濃咗自然懂得專重音樂。
所以我更著重於音樂現場演繹,我時常同亞仔去睇演唱會,又會帶佢去認識我啲音樂人朋友,係佢手抱咁大我已經抱佢落Disco探班,我重應承係佢滿18歲我會帶佢去我DJ老友打碟嘅地方跳舞。
所以我希望大家堅持今日嘅信念,盡自己能力將呢份堅持分享比身邊嘅朋友及傳落下一代,才不枉大家對音樂嘅支持及期望...

評分

參與人數 7威望 +69 金錢 +10 收起 理由
sunboy + 10
阿正 + 9
wil-wil + 10 + 10
avlam + 10
tinsly + 10
agic + 10

查看全部評分

1萬

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章

唱片公司要做生意唔一定有良心,有供有求巿場會有定論,搵笨同炒價嘅野冇人支持就會自然死亡,就算有人炒價 ...
ctwdavid 發表於 2012-6-17 16:39

音樂係生活,同埋要有延續。細細個就培養係好重要既野。超人好野。 我好彩呀媽晌我好q細既時侯就比我學結它,聽歌。真係要多謝呀媽。

評分

agic + 10

查看全部評分

No Music No Life

專業玩家

香港音樂樂壇的確不振....
但這不是香港人不買CD而上網下載的藉口

小弟身為90後....見到自己鐘意既CD/Hi-Res 都會花d錢去買

評分

sunboy + 10 Good !

查看全部評分

進階玩家

香港唱片業自己攞來衰,成日只系識賴翻版。