設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: bigair

[AV擴音機] Onkyo 818 到手

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章

我由onkyo705至808都係咁駁,完全沒有LAG同回音,至於駁ZONE2,主機唔雖要開,所以前置喇叭唔會有聲,我 ...
tennishk 發表於 2012-6-14 12:59

主機唔雖要開 < 即係部818係off? 唔係好明

新仔玩家

surround amp 年年 update, 好難追...

高級玩家

bigair 發表於 2012-6-14 13:54

咁不如用換喇叭線的方法,聽歌將喇叭線插去A喇叭,睇戲插去B喇叭
KDL-46NX710, BDP-S470,BDP-S790, Onkyo TX-NR818, Adcom GFA-565, audio physic Yara II, Sunfire SDS8, DM-Sum 10B

高級玩家

surround amp 年年 update, 好難追...
izaak 發表於 2012-6-14 16:48

所以我3-4年先換一次,但經常上來76的話,會令心引起一出新款就想换
KDL-46NX710, BDP-S470,BDP-S790, Onkyo TX-NR818, Adcom GFA-565, audio physic Yara II, Sunfire SDS8, DM-Sum 10B

黑鑽玩家

76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章

bigair 發表於 2012-6-14 13:54

我用onkyo808,唔知同818有沒有分別,先假切一樣,因為705zone2部份都差不多。

部818在待機模式下,按remote Zone制直至亮著紅色,(綠色代表zone3)然後再按remote On制,這時818面版zone2應該會著燈,這代表zone2已開通,(但zone2 喇叭不一定有聲,因為你要選擇輸入來源)再按remote zone制直至亮著紅色,然後選擇你想要的來源,假切按CD,這時zone2喇叭便會有聲啦,而你的主聲度不會有任何聲音,當然,你一定要開著CD機。

更記,zone2要求一定要模擬線輸入,HDMI唔WORK架。

評分

參與人數 1威望 +10 收起 理由
bigair + 10

查看全部評分

ATOLL IN200
MARANTZ  SA-15-S2 BLACK EDITION
PIONNER LX76
SONY HX750 55吋
OPPO 93
前置 ELAC 244BE
中置 KEF R200C
後置 MUSIC PRO
重底音 Velodyne  SPL800 i

黃金玩家

恭喜 恭喜

星級玩家

回復 1# bigair

CHING , 如果 10K 樓下是否最佳選擇?

鑽石玩家

我用onkyo808,唔知同818有沒有分別,先假切一樣,因為705zone2部份都差不多。

部818在待機模式下,按r ...
tennishk 發表於 2012-6-14 18:54

ching 解釋得好詳細,thanks much!!

鑽石玩家

回復  bigair

CHING , 如果 10K 樓下是否最佳選擇?
LineageII 發表於 2012-6-14 23:20

呢樣我唔係好專業,好難講係咪最好,因為我情有獨鐘onkyo,同埋我之前個部amp係10年前既onkyo 700,所以我上到818,覺得乜都比以前正,尤其睇dvd, 直頭清左好多,好似720咁

鑽石玩家

仲有想請問,喇叭線駁amp個位係用咩蕉插架?standard size係插唔入喎