設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索

[請教] op amp 選擇問題,請高人指教

高級玩家

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x
早前在tao bax買了一份music fidelity a1前級kit,拎返屋企體驗diy的樂趣,之後發覺原來好多c-hing都對op amp有深入研究,而家我用緊果粒 op 係TL072,想問以下有關問題:
1.同型號的op amp ,音色上是不是差距很大?
2.如想更換不同型號op amp以作重點調校音色取向,是否可以匹配(會否燒機)?
3.以現時所用的TL072 op amp是不是很低階的產品或以過氣呢?現在有甚麼好牌子,或TL072 replacement 介紹呢

三個低能問題,師兄唔好笑我

鉑金玩家

76-FC 藍寶石勲章

早前在tao bax買了一份music fidelity a1前級kit,拎返屋企體驗diy的樂趣,之後發覺原來好多c-hing都對op amp ...
william 發表於 2012-5-30 14:26

我試下答~~
1) 同型號的op amp,音色上應該冇分別,,,但係唔同型號既op amp,由一個幾毫到幾百蚊斬有一粒,,差距的確可以好大~~

2) 如想更換不同型號op amp,,最主要要識分單運放/雙運放,,,雙聲道可以用兩粒單運或者一粒雙運,,用法可睇google,,有大把資料,,,
    最主要留意返不同型號既工作電壓,過左有機會燒ic,,google大把叫data sheet既資料,每倨型號都有佢自己既datasheet

3) TL072算係比較平價既ic,呢粒係雙運放,,,貴少少既可以試下2312,2134,2107,2064等等雙運放,,散買都係幾十蚊一粒,,
    再貴d既就muse02,幾百蚊一粒,,,,
    再再再想貴d既可能試兩粒單運放一齊用,如627,637,111,128等等,以上型號由膠封,金封(亦有分am,bm,sm),最貴兩粒加埋過千蚊

音色取向可以上網搵參考,最可惜既係冇得試聽,,唔岩既話我覺得2手都唔算太易放,所以建議由平開始玩
都係o個句,用法可以上網搵,唯一我要提既係ic有分方向,掉轉插有99.999999%機會即燒(到時即刻唔見錢)
仲有o個少少少機會唔燒係奇蹟(奇蹟仲未o係我身上發生過)

低volt部分最多都係燒下零件,但係高電壓部分一定要小心,電親或者有咩冬瓜豆腐就大吉利士

高級玩家

回復 2# johnnykut

johnny兄

想問多小小, output voltage  ±12 from TL072 data sheet
電量是不是看Maximum peak,同埋以上為例,點先為之過大呢;過小會唔會有問題架,因為我睇到一粒LM4562電壓是+-17v,不知道算不算過大呢
唔該你c-hing

鉑金玩家

76-FC 藍寶石勲章

回復  johnnykut

johnny兄

想問多小小, output voltage  ±12 from TL072 data sheet
電量是不是看Maxim ...
william 發表於 2012-5-31 11:41

我自己剩係玩開手提耳放,,所以我咁耐只係睇佢"Input voltage",,,
由於自己冇電子底,所以都費時學,知自己學左都唔會明好多...深野要其他師兄幫手烏~~~   

我自己睇粒ic既運作電壓,以lm4562為例,我只會睇"Power Supply Voltage Range ±2.5V to ±17V"
我剩係需要知道佢大過(正負)17v會燒就算~~~

咩係±電壓就要上網搵下'分壓',,,,有人會用火牛轉電壓,,我自己就玩開用線路分壓做"正負"
例如我用30v既電池,用粒tle2426去分成 "正電壓15v" 同 "負電壓15v" 既供電俾ic用,,,Supply Voltage Range 唔好大過±15V既ic我都用得

大機,檯機我未玩過,,,幫唔到手lu~~

高級玩家

回復 4# johnnykut

好啊!唔該晒johnny兄,我又對op amp多一點了解了,我在係電壓方面再爬下交先{:9_430:}

唔該您

高級玩家

回復 5# william
一般來說 kit set 對op的供電電壓都好穩陣下好少機會橈op (電壓太低會影響op的表現一般都在12v-18v), 另有幾隻op要小心用例如 637 ad797 如果電路設計唔好係有可能自激的. 各廠牌其實都有其特色例如:
(個人感覺)
ad 較激情一動態大,氣勢較好
ns(lm係)較冷靜, 分析力好 (即係似王菲唱歌)
ti(原本bb) 修飾到個個都好識唱歌咁, 音場闊,較溫柔
muse02(日本仔野,只用過這粒) 聲音平衡, 特色唔明顯不過真係唔錯,

不過最近好似出咗好多新op唔知有無改變~
, 另op通常都要mix & match, 通常唔同牌子夾埋用~

高級玩家

回復  william
一般來說 kit set 對op的供電電壓都好穩陣下好少機會橈op (電壓太低會影響op的表現一般都在 ...
derekwyw 發表於 2012-5-31 17:47

hahaha johnny 形容得好立體, ,聽完你描述之後,我比較鐘意muse02多D {:9_407:} ,呢度師兄真係好好, 唔該晒

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

回復 7# william

我比較過TL072和MUSE02, 各有所長, 質感是MUSE02好些, 人聲就TL072好些, 以幾百元就見人見智了. 如要較平均就可考慮 OPA2604.

高級玩家

回復 8# snoopy88

snoopy 兄,請問知唔知邊度香港有得買 ,因為我只是在tao bao見到,我覺得係香港買好似穩陣D

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

回復  snoopy88

snoopy 兄,請問知唔知邊度香港有得買 ,因為我只是在tao bao見到,我覺得係香港 ...
william 發表於 2012-6-3 15:32

我都不知, 是朋友上兩個星期給我試的, 他說約二, 三佰元一枚, 因我主要聽胆機, 所以沒有詳問, 之後我都給他一枚TL072以作比較.