設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: 76joe

[電源線] 瀘波拖板的請教?新仔求毒,毒我吧

1萬

黃金玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章

回復  plnl88

晶哥想請問Fuse可以在那裡買到?
76joe 發表於 2012-5-29 00:47

師兄可去打電話去秋記同永盛問問。
去買支銠 380 試試先不失為一個好開始。
如是鉑金,佢地有啲貴。

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

我諗ching首先了解吓自己既架生欠咗啲咩嘢先, 你想轉換電源之後又得到啲咩嘢先, 又係一句成日講既嘢, 咩都 ...
ykluk 發表於 2012-5-28 10:05

謝謝師兄詳細解答

我可以講講我的玩法比例-- 睇戲90%  演唱會10% 而睇戲大部分都係大路野,好嘈果D。我估環繞比較重要D呢?

Ching覺得美插 or 英插比較合適我呢?

我好白癡問下美插是否適合聽音樂多D???

真心想請教

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

回復 31# plnl88

謝謝!晶哥

1萬

黃金玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章

謝謝師兄詳細解答

我可以講講我的玩法比例-- 睇戲90%  演唱會10% 而睇戲大部分都係大路野,好嘈果D。我 ...
76joe 發表於 2012-5-29 00:59

以小弟的經驗,電視用英式比用美式好。
除非你用的線是 WIREWORLD SILVER ELECTRA 級數。

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

師兄可去打電話去秋記同永盛問問。
去買支銠 380 試試先不失為一個好開始。
如是鉑金,佢地有啲貴。 ...
plnl88 發表於 2012-5-29 00:56

好我明天就去秋記吸毒先。
我其實覺得自己部電視黑位唔夠黑

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

回復  76joe

師兄,不如你講下你想改善d乜,跟住再諗換乜野去達到嗰個效果.一般黎講換bdp既線分別最 ...
sing1357 發表於 2012-5-28 23:09

師兄什麼為之偏一邊?請教教

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

我諗ching首先了解吓自己既架生欠咗啲咩嘢先, 你想轉換電源之後又得到啲咩嘢先, 又係一句成日講既嘢, 咩都 ...
ykluk 發表於 2012-5-28 10:05

謝謝師兄!我部f110 新買了兩星期,可能要等等.
Hehe

1萬

黃金玩家

好我明天就去秋記吸毒先。
我其實覺得自己部電視黑位唔夠黑
76joe 發表於 2012-5-29 03:06

LED-LCD
如不是 巴士麻,
單靠支 FUSE 似乎唔改善得黑位幾多啵。

3萬

白鑽玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章

謝謝師兄詳細解答

我可以講講我的玩法比例-- 睇戲90%  演唱會10% 而睇戲大部分都係大路野,好嘈果D。我 ...
76joe 發表於 2012-5-29 00:59

其實用美定英真係無可能由其他人幫你決定, that's why你最好睇多啲post了解下呢2種制式先, 喺香港用美式電係不合法既, 至於點解有咁多hifi/av人會用, 當然有佢一定原因, 唔係我三言兩語可以講得晒. 我主要想講既係, 唔好單靠各位ching大佬推介就喺自己唔清楚情況下去決定買咩, 始終每個人屋企器材同自己口味唔同, 要了解自己需要同吸收多啲學問先好去行. 小弟喺post76睇咗年幾二年post, 去過十幾次家訪, 幾十次活動, n咁多次pm唔同ching問嘢, 先至買咗好少量既器材同diy少少線材, hifi/av嘢既學問比一個博士學位更有學問, 真係要清楚啲好~~!! {:9_421:} 只能夠講, 用美或英都唔一定關聽音樂定睇戲事, 玩電係因為電源既穩定同質素同整個系統係有不可分割既關係, 至於唔同物質, 就有唔同既影響罷了~~!!

另外, 你主要以睇戲為主, 通常就以力水為主, 之後再諗分析等等, 至於口味, 因為av大棚聲既關係, 相對hifi就無咁緊要喇. 十仔最好以單一牆插(最好獨立電)入, 尤其是你用110, av amp都係, 不過如果無咁多獨立電, 喺可以既情況下搵一個有bypass既拖, 因為filter係會令水力減少~~!! {:9_421:}

評分

參與人數 3威望 +21 收起 理由
robby + 1
沙煞比 + 10
fuman0123 + 10

查看全部評分

3萬

白鑽玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章

謝謝師兄!我部f110 新買了兩星期,可能要等等.
Hehe
76joe 發表於 2012-5-29 03:10

唔緊要, 我目標可能係112......