設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[用家報告分享] Audio Synthesis DAX-2

銀級玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽VIP勲章76-FC 藍寶石勲章

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x
尋日出左去新華(第一次去), 聽左幾首歌就買左.

買呢部機因為呢個 post
http://www.post76.com/discuss/vi ... age%3D1&page=10
部機個 spec 我都唔係好知, 關於呢個牌子, 老實講, 我聽都未聽過, 只係同樂聞阿陣師父有一次吹水佢叫我可以買, 如果搵到嘅話.
上網搵左好耐都搵唔到有關佢嘅資料, 只係搵到D:

錄自: http://www.tubebbs.com/thread-174484-1-1.html
英国audio synthesis 是一间名符其实的细厂,它六、七年前开始产制解码器时,本钱少到几乎卖去一部机才有钱买零件去做第二部,但其实厂方设计者Ben Duncan在英国鼎鼎大名,记得他当年在Hi Fi News连续多期发表专文,教人如何做无乱晶体管前级,不但线路一清二楚,而且去何处买零件都教你,不知道有多少发烧友按他的指示做(据他说,自己做成本二千英镑,但比起市场上售价六、七千英镑的顶班前级,效有过之而无不及),但我曾与不少音响设计家谈过Ben Duncan的论文,他们都同意,此君确是奇才,但有料并不就表示会发达,结果是Audio synthesis建厂之后,却靠一部DSM解码器打入市场,Ben Duncan本人精通数码科技,今回学以致用,可说优为之,但Audio Synthesis真正受到音响界注视,却系1993年推出的DAX解码器,此机采用的20Bit, 8 times oversampling的Ultra Analog解码线路,全机用足靓料,推出后得到英国音响刊物一致好评,连身为音响工程师的权威写手Martin Colloms都表示写个服字,大家都知,解码线路有如电脑,天天新款,Ultra Analog转用解释力更高的解码线路之后,Audio synthesis也趁机大幅改良DAX,是为DAX-2,除了解码线路用了最新的DAC之外,DAX-2将数码病毒jitter进一步减除。此外,又在电源供应方面大做功夫(用够三只环形牛),务求将数码与模拟部份完全隔离,而当然,Ben Duncan以设计前级成名,故此DAX-2的模拟放大部份采用音色最纯美的单端纯A线路,用料也是靓绝(电阻用Vishay,接线用纯线Teflon品种),DAX-2采用dual mono解码线路,故此机身附有真正全平衡输出的XLR插座。

雖然講到 dejitter 技術咁勁, 但同今天嘅DAC如 Antelope一定無得比. 睇番Audio Synthesis個official site:
http://www.audiosynthesis.co.uk/reviews/dax10_1hfn598.pdf
Audio Synthesis Decade (DAX-2 嘅後繼機) "total correlated jitter" 係 155 picoseconds, 可以估計 DAX-2 都係咁上下.

"金鑼絲"!!!

評分

參與人數 9威望 +76 收起 理由
rockerlam + 10
Wilmer威馬 + 10
digiman + 1
高菲 + 9
benjamin + 10
hutmonkey + 10
sungyue + 10
Lester + 10 咁大篇,係吾係都加下分先
bmonkey999 + 6

查看全部評分

銀級玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽VIP勲章76-FC 藍寶石勲章

今日好忙, 本來想遲D 先 ab test 個 Northstar, 不過因為部 Northstar DAC 下午有人嚟 MTR 攞 (出 post 時佢已經俾新主人攞左回家), 所以快手ab 比較下.

其實我尋日都攞過部 Northstar 去同場比較下 Antelope Gold, (northstar) 真係輸9條街, 先唔講口味, 單係闊度, 深度已經天壤之別, 最毒係聲音密度, 質感好大分別, 令兩部 DAC 播同一首歌出現一種 "真" 同 "假" 嘅分別... 當然, 無比較我根本唔知原來之前個 DAC 嘅聲原來咁硬, 咁數碼. 所以如果唔買千萬唔好試貴野

其實我用 Northstar 之前用 Stello DA220mkii, 換左之後頓時感到人聲同弦樂好聽左好左, 好耐聽, 相信呢個係 "northstar" 味, 係一種令你好陶醉嘅聲音, Stello 只係較中性, 聲音的細膩度同音場稍輸而已.

中性其實係好事, 除非你只聽一類型嘅歌, 但我慢慢發覺 Northstar 播一些快或激昂嘅音樂時表現得太慢條斯理, 唔夠狠勁. 當然相反, 如果只係聽口水歌, Northstar 真係好正.

因為家中只有 Northstar 同 DAX-2, 但無 Antelope Gold, 同埋唔同場始終聽感好唔同, 所以好難估計Antelope Gold 定 DAX-2 好聲D, 不過事實上, DAX-2 係 1996 年出, 佢係只能解碼 red book (44.1kHz), 對於 96k, 192k 等等嘅音訊佢只係出 Error 燈, 所以如果講"玩味", DAX-2 真係"無野好玩"!

點解無啦啦講 Antelope? 因為一來我昨日先試過, O 晒嘴, 好深刻嘅感受, 二來就係當我係自己屋企用 Northstar 同 DAX-2 做比較時, 發現呢種令人既感動又毛骨悚然嘅聲音竟然可以係我屋企透過部 DAX-2 重現

呢部 Audio Synthesis DAX-2 真係唔講得少,
- 同 Northstar 比, DAX-2 係觸手可及嘅人聲, Northstar 係數碼聲 (其實昨日 Northstar vs Antelope 都有此感)
- 人聲十分有質感, 靚聲到暈
- 樂器件件清楚(即分離度高),
- 弱音前所未有咁易聽到, 有 D 錄音因為現場錄有小許回音, 今天先聽到. 仲要唔係開中等音量
- 聲音十分開揚 (本身 Northstar 同價位聲音都唔係十分開揚, 只係一般).
- 前輩同我講佢應付大動態係強項, 不過我今日未有試D 十分大動態嘅音樂(因為屋企人係度)
- 音樂感之強係我從未感受過的.
結論係, 我依家對乜野叫 "Analogue 聲"有更深刻嘅體會!

當然, 我只係因為初哥, 井底之蛙, 未見過大蛇疴X 先有咁大反應姐. 各路高手老前輩如果睇完小弟個小小報告覺得太誇張, 不知所謂, 請一笑置之.

銀級玩家

兩部機外表上好大分別!

黃金玩家

聽音樂同聽音響, 似乎識分啦。

之前喺麗磁無源前級中, 英國制又好聲, 就係呢個牌子

星級玩家

76 精選榮譽會員勲章

你比較兩部時,係咪大家都係行44.1?

銀級玩家

你比較兩部時,係咪大家都係行44.1?
ckw3031 發表於 2012-5-26 19:55

係,因為我試的幾首歌都係CD rip的

星級玩家

76 精選榮譽會員勲章

回復 6# kenneth_obee
DAX-2乜價位呢?

銀級玩家

回復  kenneth_obee
DAX-2乜價位呢?
ckw3031 發表於 2012-5-26 20:12

check pm.

星級玩家

恭喜師兄,‘觸手可及嘅人聲’,聽唔到部機把聲,聽到你咁講都興奮!!
Arcam cd37(ClearerAudio Copper-line PC, QED Signature Audio S RCA)
Plinius 9200(威馬k2m PC, MPF)
MA RX6(QED Revelation bi-wire SC)

星級玩家

76 精選榮譽會員勲章

回復 8# kenneth_obee
Northstar 輸也正常,價位相差成$5.5k