設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: JKC710

[重低音] 你買佢買我又買~~ mirage mm8

鉑金玩家

76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

呢度唔係好明.... 而家咁 set 唔係斷開左咩?
syau 發表於 2009-4-25 07:20

呢度其實我都唔太明, 希望各師兄指教~~

星級玩家

76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章

呢度唔係好明.... 而家咁 set 唔係斷開左咩?
syau 發表於 2009-4-25 07:20

例如set 100Hz﹐咁個AMP都唔係一低過100Hz就無晒聲會慢慢rolloff。剛剛好或者差
少少都無咩問題。

假如你玩auto-setup﹐cross over最好set高就唔好set低﹐假設auto-setup後係80Hz﹐
咁set 100Hz / 120Hz都無問題但就唔好set 60Hz。呢個係同Audyssey設計有關﹐唔
用的話就靠自己耳仔感覺。

星級玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章

係呀, 我都好似你咁諗...
但係而家唔係 set 低左咩?? Err... 開始亂潻.... 可能文字上我理解錯左喇.....

鉑金玩家

76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

例如set 100Hz﹐咁個AMP都唔係一低過100Hz就無晒聲會慢慢rolloff。剛剛好或者差
少少都無咩問題。

假如你玩auto-setup﹐cross over最好set高就唔好set低﹐假設auto-setup後係80Hz﹐
咁set 100Hz / 120Hz都無問題 ...
alzard 發表於 2009-4-25 09:29

你既意思講緊AUTO-SETUP邊隻喇叭80HZ??? 定係其中一組係80HZ, 就可以將佢SET做100HZ / 120HZ???

星級玩家

你既意思講緊AUTO-SETUP邊隻喇叭80HZ??? 定係其中一組係80HZ, 就可以將佢SET做100HZ / 120HZ???
JKC710 發表於 2009-4-25 12:36

我只係講個方法﹐Auto-setup後的cross over的數值自己微調只可以set高唔可以set低。

例如set完係咁﹐咁你可以自己fine tune
Front: 80Hz (唔好set <80Hz)
Center: 120Hz (唔好set <120Hz)
Surround: 90Hz (唔好set <900Hz)
SurrBack: 100Hz (唔好set <100Hz)
LFE: 80Hz (唔好set <80Hz)

Set幾多好個人﹐最後都係你覺得最正就OK。

星級玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章

簡單 d 講應該係個 Sub set 到個 frequency 永遠/等如個 auto-setup 入面唔計 Sub 是但一隻 spk detect 出黎最大個 frequency? (小的一向都係咁做)

星級玩家

簡單 d 講應該係個 Sub set 到個 frequency 永遠/等如個 auto-setup 入面唔計 Sub 是但一隻 spk detect 出黎最大個 frequency? (小的一向都係咁做)
syau 發表於 2009-4-25 12:51

其實無咩所謂﹐subwoofer crossover太高有機會影響講對白會矇。80-120Hz係比較普遍

星級玩家

Front: 80Hz (唔好set <80Hz)
Center: 120Hz (唔好set <120Hz)
Surround: 90Hz (唔好set <900Hz)
SurrBack: 100Hz (唔好set <100Hz)
LFE: 80Hz (唔好set <80Hz)
alzard 發表於 2009-4-25 12:47

呀, 就係呢個問題, 以 Center 做例子, 如果咁 set, 佢低過 120Hz 有冇聲?
因為一直我以為咁 set 呢條 Channel 一低過 120Hz 就會交比 sub
但係而家隻 sub 就低過 80Hz 先出聲... 咁呢條 Channel 80-120Hz 咪會冇左囉?

星級玩家

呀, 就係呢個問題, 以 Center 做例子, 如果咁 set, 佢低過 120Hz 有冇聲?
因為一直我以為咁 set 呢條 Channel 一低過 120Hz 就會交比 sub
但係而家隻 sub 就低過 80Hz 先出聲... 咁呢條 Channel 80-120Hz 咪會冇左 ...
syau 發表於 2009-4-25 13:10

Center通常出人聲﹐ 而人聲frequency 100Hz - 3500Hz﹐所以set 120Hz唔會有咩問
題因為個AMP唔會一到120Hz就cut走晒D聲﹐所以咁set唔會有咩問題。反而FR 同後面
係先係出環境聲﹐可以的話唔好set得太高。最後超低特性係無方向所有低頻比晒佢﹐就算
你set 80Hz相信100-120呢段都重有聲﹐不過係漸漸減低去溶合其他聲道。

你所講的唔見聲係會發生﹐但好多時要靠software EQ睇curve先知。當然金耳朵會有機會聽得出。

1萬

黃金玩家

76 榮譽版主勲章76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽VIP勲章

Center通常出人聲﹐ 而人聲frequency 100Hz - 3500Hz﹐所以set 120Hz唔會有咩問
題因為個AMP唔會一到120Hz就cut走晒D聲﹐所以咁set唔會有咩問題。反而FR 同後面
係先係出環境聲﹐可以的話唔好set得太高。最後超低 ...
alzard 發表於 2009-4-25 13:38

好詳細.......解釋得好好