設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[高清播放器] [開箱+評測] Popcorn hour c-300 開箱+評測文

鉑金玩家

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

C300 BD區碼無限次數修改方法
大家都知道c300係可以改區碼,喺BD設定目錄順次序按SLOW>1>6>6>3,但只限修改5次,此後永遠停留喺最後既區碼度,想無限修改區碼,請依照以下步驟

1) 安裝NMTCommunityInstallerPortable
http://download.nmtinstaller.com/NMTCommunityInstallerPortable.zip

2) 啟動後選c200爲機種,IP地址輸入你C300的地址

3) 安裝Region Counter Clear

4)安裝後在你電腦的地址欄輸入
http://你的c300_IP:9999/region_clear_gaya

5)你的c300區碼會再重設爲5
評測篇

今次測試主要係睇番c-300既播放能力,因爲一部高清播放機(特別係sigma機),大家最關心既一定係佢既播放能力同畫質

測試環境
TV:Panasonic Plasma P42G10H
Amp: Pioneer HTP-610

使用最新firmware (05-01-120118-23-POP-420-000)

第一試:BDMV藍光原盤資料夾 (以nfs 網絡直接播放)
- 先放藍光原盤folder (BDMV), Human Planet (DIY中字版本),讀取速度快,畫質和音質比我部舊既750li優勝,先講畫質,冇750li嗰啲唔流暢既感覺,整體畫面色彩亮麗,黑位出色、順暢,聲音方面,啲聲好出,分析力亦比8643 chipset既750li做得好

-Remark:要以完整藍光導航播放,必須插入usb裝置或HDD,否則系統不給播放

- Human Planet (天下爲家),VC1 1920x1080p,DTSHDMA,經amp點燈成功, blu-ray profile 2.0, bd-j, 藍光原盤菜單完美顯示

- 畫質相當不錯,完美流暢

第二試:日本音樂節目 (1440x1080i TS) (以nfs 網絡直接播放)

第三試: 1080p rip MKV 電影 (內封dtshdma 高清音頻) >>完美流暢播放,圖後補~~

第四試: 藍光bd-live

Warner BD-Live順利進入,可看最新trailer及資訊,比750li好,750li空談可看bdlive但實際無此功能

第五試: DVD ISO
今次試BeeGees One Night Only ISO ,此碟音效爲DTS ES Surround,問題出現了
-第一次播,啲聲又拆又沙,出唔倒功放
-第二次播,聲音回復正常
睇番forum講8647芯好似仲有音效輸出問題,要等sigma出patch先得,但具體日期未知。。。

第六試:金陵十三釵Blu-ray 原盤BDMV資料夾(TrueHD 24bit/96kHz)
-今次都係試倒有問題,如果用全功能導航,簡true hd做音效,啲聲又係沙到聽唔倒
-如果用簡易導航,音效輸出就冇問題

新發現:之前說的放藍光原盤問題證實是我的nfs問題,用番SMB播就冇問題

- MIB主選單可以正常進入
- 放藍光原盤按退出後不會死機

但dolby truehd 輸出公效仍然有問題

第七試:外接slim blu-ray drive (型號:HL-CT30L blu-ray combo)

-今次試外接blu-ray combo,跟據popcorn hour既wiki page,搵出相容既drive配落c-300度

安裝完成圖~~>>C-300可以讀blu-ray了~~

先放上自製碟面既「備份」碟「The Lady 昂山素姫 」>>成隻正版咁

讀到,play到,完全冇問題

稍後試埋正版藍光

評測爲止發現的bugs
- Wanted (殺神特工) 播放原盤ISO退出後黑畫面,需要硬關機
- MIB (黑超特警組) 藍光原盤ISO出現MIB圖示loading進度條停在一半地方不動,但可退出
- 部分藍光原盤在menu中聲音有lag
- 部分藍光原盤在播放期間按menu鍵想回主目錄時會死機
- 播放原盤的穩定性不足
- 從bd-live返回main menu期間黑畫面,要硬關機
- 金陵十三釵Blu-ray 原盤全導航菜單模式中輸出dolby true hd聲音有問題
- BeeGees One Night Only DVDISO DTS ES Surround 輸出第一次播放時有問題

開箱篇
-開左個大箱,見到爆米花袋一個~~袋中有電源線、一張說明紙、遙控、SATA 線和HDMI線

-所有物品一覽

-主角要出場~~popcorn hour c-300主機,拉絲面板,造工非常好,比750li好很多

-屁股接口一覽

-耀眼橙光遙控

-----------------------------------------------------------------------------------------------

-啱啱到公司,新鮮滾熱辣~~我15號先落order,估唔到禁快到!!

-由於仲喺公司,爲免太揚,今晚先出個詳細啲既開箱+評測文!!

-全程經DHL,再轉由快遞公司運送

評分

參與人數 1威望 +10 收起 理由
myblue + 10

查看全部評分

銀級玩家

76-FC 藍寶石勲章

Sony Playstation 5
Sony UBP-X800M2 4K Blu-ray Player

黑鑽玩家

-啱啱到公司,新鮮滾熱辣~~我15號先落order,估唔到禁快到!!

-由於仲喺公司,爲免太揚,今晚先出個詳細啲 ...
ihmcjacky 發表於 2012-5-25 15:36

Great! I'm looking forward to your box opening report tonight.

鉑金玩家

回復 3# myblue

謝謝!!恨不得即刻放工!!依家完全做唔倒野...

新仔玩家

恭喜有新玩具,不過驚喜唔大,好多片都播放唔到。

鉑金玩家

回復 5# jasoncheng333
c兄,唔好嚇我,有冇咩檔你播唔倒??我到時可以check下

進階玩家

回復  jasoncheng333
c兄,唔好嚇我,有冇咩檔你播唔倒??我到時可以check下
ihmcjacky 發表於 2012-5-25 16:17

恭喜恭喜

我都想知有咩問題,願聽其詳

銀級玩家

恭喜有新玩具, 用緊A300

高級玩家

76-FC 藍寶石勲章

-由於仲喺公司,爲免太揚,今晚先出個詳細啲 ...
ihmcjacky 發表於 2012-5-25 15:36

想請問ching 一部 成$3000 的 c-300 與一部 opp93 有甚麼分別, 我主要都係 play mkv 及 bdiso 2d and 3d ? 但當然 oppo92  mkv 3d 就 play 唔到
thx

進階玩家

恭喜有新玩具, 用緊A300
pan 發表於 2012-5-25 16:47

我諗pan兄用細佬A300都知有咩問題
不如由你簡單講吓,費時樓主機都未試就嚇親