設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: justinianlui

[請教] 大家會開AMP內置既EQ 設定嗎?

三潮玩家

76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章十週年永遠榮譽會員勲章

各ch既平衡就要用音壓計/音壓apps都校. auto cal多數唔準既
Gorgeous 發表於 2012-5-22 23:53

其實發覺, 後置可以會有點問題
因為用音壓計個位係向前隊高少少;
但係AV AMP個咪, 係向上;
覺得自己計個後置, 可能會有D唔準!

鉑金玩家

76 榮譽貢獻勲章76 精選榮譽會員勲章金耳朵金耳朵學員76-FC 藍寶石勲章

E Q係味精野! 佢就張好多弱音垮張...吾真實!
要視乎睇 concert 定movie !
bh72bh72 發表於 2012-5-23 14:13

EQ係調校返你個聲音曲線,同味精垮張吾真實冇關係。唔好搞錯呀。
舉個例子,如果有個聆聽環境令到低音過 ...
Gorgeous 發表於 2012-5-23 14:18

我看到大家的討論有點講緊兩個唔相同的方向,希望我的補充能幫大家同步到所講的話題。
首先若果一個房間本身有問題,例如某頻段有低頻駐波,使用EQ將這個頻段的聲音減低是可以微調這個駐波的問題,當環境所限唯有使用EQ幫助,無可厚非。以這個角度去看使用EQ是好的。
另一個看法,用了EQ聲音變得假了,罪不在「使用EQ」,而是部機「EQ的質素」不夠好,因為要改變頻段一定會改變聲音,這個就是出來的聲音質素的關鍵,之所以一部有質素的EQ動不動就要數萬元,比起一部合拼機更貴原因就在於此,所以從這角度說出來的意見是因為聽到出來的結果。

所以我也會覺得EQ是好的,但一定要用高質素而不破壞音質的EQ;
ARC出名準確,EQ的數據測量得好好,最後只有一個問題:用這數據改變聲音,這負責改變聲音的器材及線路是否高質素到能保持音場、動態、分析力地改變各頻段?如果器材做不到,那麼用EQ定不用EQ,就在乎用家想trade off甚麼? 要好的房間分析處理而trade-off部份音質,定要保持最高的音質而trade-off自動測量房間特性及處理?

低頻駐波、高音吉耳,左右不平衡,全部都有好多方法可以處理,不是只有EQ一個方法,舉例如果高音太吉耳你可以刻意將那個頻段壓低來減少吉耳,但為何不找出吉耳的真正原因?夾硬壓低某高頻段就等如將wav檔壓去mp3來聽損失了一些聲音的數據,器材、線材配搭不宜令到高音吉耳,為何不簡單換一條更平衡的線材來處理?可以保持音質之餘又改善問題。這是玩兩聲道師兄較多採用的方法。

評分

參與人數 2威望 +15 收起 理由
sam12345 + 5
chhanthony + 10 我很贊同

查看全部評分

Synology DS3617xs with Roon, Qobuz,
Devialet Original d'Atelier;(FC) B&W 802D3, (SR) Devialet Opéra de Paris Gold Phantom, (SRB) KEF LS50 Wireless, (Atmos) KEF R50, Onkyo TX-RZ830, Sony A8F

禁止發言

鉑金玩家

76 榮譽貢獻勲章76 精選榮譽會員勲章金耳朵金耳朵學員76-FC 藍寶石勲章

朋友你講得非常好!但我想加一點個人意見

如果玩2聲道聽歌,tun聲比較5.1/7.1易。如果多聲道計,因 ...
Gorgeous 發表於 2012-5-23 17:26

係呀,所以要trade off,睇自己點揀囉。

喇叭擺位無論兩聲道定多聲道都係好重要,反正唔駛錢,搵時間試下慢慢校每隻喇叭的擺位,找出最好的位置,我敢講對聲音的提升分分鐘勁過升級器材,發揮「發燒友」精神嘛!玩到攰唔想試擺位,咪又用番EQ頂住先囉。

我個人意見,一套set得好的多聲道系統,係唔應該播唔同碟用唔同setting的,我未聽過玩兩聲道聽歌播唔同碟要唔同setting,如果真係要咁先至好聲,即係套系統調校出問題,未平衡,夾硬用setting來就。

評分

參與人數 1威望 +5 收起 理由

查看全部評分

Synology DS3617xs with Roon, Qobuz,
Devialet Original d'Atelier;(FC) B&W 802D3, (SR) Devialet Opéra de Paris Gold Phantom, (SRB) KEF LS50 Wireless, (Atmos) KEF R50, Onkyo TX-RZ830, Sony A8F

1萬

白鑽玩家

76 榮譽貢獻勲章76星級影音勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章

回復 33# Gorgeous

兩聲道會比多聲道更難set因為兩聲道校音場要靠擺位,如喇叭要離牆多少,但多聲道(指睇戲時嘅音效)反而最好喇叭貼牆擺,因為睇戲時嘅音場係靠多個聲道形成,而唔係靠後牆側牆反射,如果離牆放個音場反而會易亂。而多聲道嘅擺位有一定嘅標準,但兩聲道就沒有。

評分

參與人數 1威望 +5 收起 理由

查看全部評分

Panasonic DP-UB9000EBK, Shield TV Pro 2019, Apple TV 4K, Acurus Muse 16, PSI Audio A21-M x 5, A17-M x 2, Yamaha HS5 x 2, Arendal 1723 2S x 2, Procella P15A x 2, Epson EH-12000B, Grandview Screen

專業玩家

我買機問個SALES 要唔要開, 佢都叫我唔好理個 EQ. OFF 左去就好. 可能佢知我唔識點處理, 會搞到仲差.

白鑽玩家

76-FC 藍寶石勲章

回復 36# lovelyannie

唔識set的話就off咗拒,強行用的話D聲重衰.

鉑金玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章

玩兩聲道或5.1,喇叭o既擺位及聆聽o既空間同樣重要,這兩樣處理唔好,玩EQ都幫唔到幾多。
Optoma UHD65,Mr. Color A1U plus Player,Onkyo TX-RZ3100,Naim Nait XS2,Teddycap SE,FS:ProAc D20R,CS:ProAC Centre Voice,RS:Klipsch RP-402S,TS:MK Sound M-5,Sub:JL Audio F112 v2,Vertex 2