設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索

[請教] 新手數問~MagicTV + Klipsch問題各一

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x
各師兄好, 小弟剛新居入伙, 亦同一位76師兄入左套klipsch 5.1, 如下

TV = Sharp LX830 46'  +  MagicTv 3200D
Amp = Onkyo 607
Front = Klipsch RF52
Center = Klipsch RC25
Sur = Klipsch RS52
Sub = Velodyne cht-8q
BDP = oppo 93

用左2個月, 又吸左唔少毒.......而家有少少問題....
1. 電視天線牆蘇係Cable TV, 我而家用條豐X 送既訊號線加個普通擰頭.....但睇高清翡翠台有時會Lag, 唔知整返條靚線可以改善?
2. 爬過文, Supra Rondo4.0 好似幾夾, 打算入返對黎玩下, 請問係咪係UK訂最平?? 另外用咩頭好??
3. 如果中置都換埋Supra 又如何呢~~

麻煩各位大大     另附上天線牆蘇 及 MagicTV 信號圖
IMG_20120514_215519.jpg IMG_20120514_222209.jpg

1萬

黃金玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章

各師兄好, 小弟剛新居入伙, 亦同一位76師兄入左套klipsch 5.1, 如下

TV = Sharp LX830 46'  +  MagicTv 32 ...
snakexthin 發表於 2012-5-14 22:21

試下唔用豐X睇下 LAG 唔 LAG。

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 黑鑽石勲章

TV = Sharp LX830 46'  +  MagicTv 32 ...
snakexthin 發表於 2012-5-14 22:21

最好唔加接駁頭,直接換F插試下

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

最好唔加接駁頭,直接換F插試下
joelcan 發表於 2012-5-15 00:57

我正有此意, 料諗住係 "AQ HD6-3+OSONIC頭"
自己DIY 會唔會好惡搞???

1萬

行動組版主

半專業貓奴

76 榮譽版主勲章76 榮譽慈善家勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章

可能係大廈接收問題,唔關線事。

黃金玩家

似係大廈接收問題..
樓主可以買條F頭cheap線直插牆身睇睇result, 才決定是否需要靚線

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

似係大廈接收問題..
樓主可以買條F頭cheap線直插牆身睇睇result, 才決定是否需要靚線 ...
unclechui 發表於 2012-5-15 11:48

明白, 呢個周末試下先!!!

另外想問下Supra 4.0 線 同 Chord Carnival Bi-wire 邊條夾RF52 多d !!???

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

回復 7# snakexthin

有冇師兄俾到意見???

進階玩家

76-FC 藍寶石勲章

回復 8# snakexthin

師兄 我覺得先係源頭確認一下 , 因為天台大廈接收落黎 每層樓有個分線槽 (你問下管理處就知)
打開佢睇下 有無俾人T缐T到九彩先 (俾人分插再分插)有時隔離左右裝埋D TVB Pay TV呀 之類
就算係I-cable d師傅仔都係(我親身經歷)
源頭信號減弱或者接觸不良影嚮先搞清楚,不妨問埋隔離左右有無類似情況。

另外 可以睇下有無原本I-cable嘅原裝線(硬堀堀)果種,通常係一網一蕊單支銅裝個頭,
直揷試試先,其實呢個效果有時仲好過條唔知咩豐澤缐架

最後 都唔唔得 可以投訴I-cable 叫佢派人黎睇 通常佢地打開個大廈線槽就有辦法搞掂

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

回復  snakexthin

師兄 我覺得先係源頭確認一下 , 因為天台大廈接收落黎 每層樓有個分線槽 (你問下 ...
ProfessorW 發表於 2012-5-17 03:55

哈哈, 有趣既係, 個牆蘇係上手留底既, 我本身冇裝有線.......
我搵人黎搞, 要收幾錢???