設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: racky

[合併式擴音機] 盼望已久,急不及待開箱

星級玩家

76-FC 綠翡翠勲章

好想知師兄點揀到佢嘅?因我知一定有考慮過6900、7000等"
因聆聽面積OR其他呢?因為呢部都係我考慮之一! ...
pigpighung 發表於 2012-5-12 02:34

其實我心目中並冇特定一個牌子,只係一路都想搵一隻心裡面想聽到既聲音,所以兩年前開始,由喇叭揀起,就揀左隻focal 1007be入門,跟住開始搵邊隻amp黎推佢先有好效果。

直到兩年後今日(點解?因為冇咁多彈葯 ),睇過好多c兄講,麥仔配jmlab好喎,所以就膽粗粗出去聽下啦

6900 8/f平時都有擺出黎成日播住,聲底係比較濃厚,聽c兄講話呢d叫有麥味(生啤? )但係我自己就覺得慢左少少,唔係咁岩口味,聽聞6600會爽快d,即管試下。

去到二奶,同相熟店員講起,想試下6600咩聲底,二話不說即時帶我入毒氣室吸毒 ,又搬又抬晒先set好試聽,一開聲,好似麻麻地喎,低音冇晒,但係過左十零分鐘,底音就出返黎,原來部機未warmup.....,聽落的確比起6900爽快,幾岩口味。

跟住口多,再問下金仔又如何呢?佢又二話不說即時出去抬部e-460入黎,warm up後,金仔既分析力同定位比老麥稍佳,所以都好難決定。

但係最後都係敵不過那一對漂亮藍眼睛 ,心想就算入左真係唔係咁岩口味,放出去都唔係蝕好多,但係擺係度日對夜對,靚仔d都係好d既。我唔係話金仔唔靚,只係藍眼睛比較吸引,兩個牌子個名都係由細聽到大,所以冇所謂。

講返試聽當日,老麥表現其實未如理想,總係差左少少,但係差d咩,又講唔出,只係唔係咁似心目中既聲音。

等左一星期,終於到貨,未能等及送貨,提早放工,親自出去接佢返黎,哇~真係搬死人

但係一切都唔及返到屋企駁好之後一開聲,哇一聲,好好聽,真係好好聽,比起毒氣室入面有過之而無不及,同心入面既聲音比起真係相當接近 ,聽聽下
feel到眼角有滴淚水,真係知道咩叫感動到喊 ,屋企終於有似樣既聲音出現!

點解會好聽咁多呢?可能真係地方問題,該毒氣室整間屋都係吸音棉,可能真係吸死晒d聲,反而係屋企冇咁多吸音物料同埋地方細好多,好聽好多,而家真係好滿意,真係冇揀錯!

評分

參與人數 8威望 +62 收起 理由
izaak + 3 情感真摯
corolladv + 10 真恭喜, 找到心愛
chhanthony + 10
高菲 + 7
obee + 10
pigpighung + 10
chakat + 6
manKi + 6

查看全部評分

2 Channel:
MacMini(AMARRA)>Northstar USB DAC32 >Mcintosh MA6600>Focal 1028Be

AV
Pioneer BDP-170 >Denon AVC-x8500H>Epson Tw-2000

星級玩家

76-FC 綠翡翠勲章

回復 41# racky

cd機好似係一個德國牌子,restek,朋友借黎用,因為準備門cas(揀歌方便 ),暫時唔會入手cd盤。

而家係 restek >ma6600>jmlab1007be,聽緊。

準備係 mac>northstar dac32>ma6600>jmlab1007be咁出。

評分

參與人數 1威望 +3 收起 理由
manKi + 3

查看全部評分

2 Channel:
MacMini(AMARRA)>Northstar USB DAC32 >Mcintosh MA6600>Focal 1028Be

AV
Pioneer BDP-170 >Denon AVC-x8500H>Epson Tw-2000

銀級玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽VIP勲章76-FC 藍寶石勲章

老麥表現其實未如理想,總係差左少少,但係差d咩,又講唔出 ...
racky 發表於 2012-5-12 10:38

差d咩? 我話你知 - 濛
當然高級d 嘅 model 會好d.

銀級玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽VIP勲章76-FC 藍寶石勲章

其實我心目中並冇特定一個牌子,只係一路都想搵一隻心裡面想聽到既聲音,所以兩年前開始,由喇叭揀起,就 ...
racky 發表於 2012-5-12 10:38

師兄用 Focal speaker 好夾

星級玩家

76-FC 綠翡翠勲章

差d咩? 我話你知 - 濛
當然高級d 嘅 model 會好d.
kenneth_obee 發表於 2012-5-12 12:22

濛?係街聽既時侯有d咁既感覺,但係擺左係屋企聽時,完全冇呢種感覺,現時對我黎講,相當滿意,原來focal真係幾夾老麥,當然我冇試過晒所有機,但係
佢真係比到我滿意既感覺,而家我全部用普通線去插,等煲得一段時間之後再去調較下音色。

同埋小弟冇咁多彈葯,唔可以好似其他師兄不時轉機,不過總算進入兩聲道門檻,慢慢聽下歌仔先,享受音樂
2 Channel:

AV

見習玩家

好正!!!又好靚!

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章

嘩~~~ x5

1萬

白鑽玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

一進入兩聲道門檻就已經係老麥 {:9_412:}

評分

參與人數 1威望 +3 收起 理由
mchim3010 + 3

查看全部評分

黃金玩家

76 榮譽VIP勲章

Very good......

星級玩家

76-FC 綠翡翠勲章

盼望已久,急不及待開箱

老麥! I loving it!

- 發送自我的 iPhone 大板凳應用