設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索

[投影機/幕] 用左 SONY HW30 一個星期感想

星級玩家

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x
小弟基本設備

白色個條係CAT5寬頻線直駁去3D感認器
另外要留意部機電源線插位 (個頭太大會插唔入)
跟機條電源線有6呎長

白色個條係CAT5寬頻線直駁去3D感認器
電視下面黑色長方形個件就係3D感認器
由於重量非常輕可以好輕鬆貼去電視底部

個架開頭安裝後小弟都發現唔到有呢個問題
就係個架可以令部機好輕鬆360度旋轉
變左有個問題每次開機熄機要手動將個 "蓋" 移出及裝返落鏡頭
都會好容易令部機移位 (唔可以固定死部機唔會移位)
如果熄左部機唔將個 "蓋" 裝返落個鏡頭 (又擔心個鏡頭會花)

3D眼鏡用上頭半個鐘可能唔覺重
但係用上一兩個鐘會覺得幾重有d辛苦 (而且好快會令鼻兩邊有紅印)
個3D眼鏡係USB充電跟一個USB充電器 (可以用手機USB充電都得)

由於小弟影相技巧比較差 , 所以唔可以用以下相片為準
小弟夠膽講HW30水貨呢個價位目前真係無對手
以Hit Man Returns呢隻Blu-ray為例
同一個畫面AE7000雖然好HD好Sharp顯示出黎
但係HW30同一個畫面可以顯示出咁多色彩及質感及細緻 (甚至連台上小妹妹手毛都show到出黎)

至於3D目前睇左 阿凡達 / 死神來了5 / 雨果 / DEEP SEA 3D
非常滿意3D效果真係好穩定及畫面好清
老闆仲話覺得3D效果及畫質仲好過IMAX戲院 (講真我都覺得)

最後係部機setting
我基本上都係跟 hatori兄 提供數據作參考

整體用左32K連機連90吋幕連安裝
我同老闆真係好滿意

評分

參與人數 13威望 +121 收起 理由
Netmans + 10
circleli + 10
tsuiyuen + 10
szetojason + 10
hit87761 + 10
fuman0123 + 10
hatori + 10
guly + 10
R.C. + 10
edlsang + 10
joelcan + 10
kenlaw1228 + 1
rlwk2009 + 10

查看全部評分

JVC DLA-X500R
OS SEP-100HM-MRW1 (BU201) 100吋電幕
OPPO 103D
Anthem 710
EMOTIVA XPA-5
PMC IB2SE
FOCUS AUDIO FPC ES
Monitor Audio RS8
Monitor Audio R270
VELODYNE DD15+

鉑金玩家

76 榮譽VIP勲章76-FC 藍寶石勲章

好正

1萬

三潮玩家

76 榮譽版主勲章76星級影音勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章

環境幾正,終於都係唔要前面對傑仕隻幕重有冇得拉低D呢(如貼住中置)
My E-mail:rlwk2009@post76.com
Projector:Sony VPL-VW260ES
Screen:OS Pure Mat II EX 90   
AV AMP:RX-A2040
POWER AMP:Emotiva XPA-5
BDP:Panasonic DMP-UB400
前置:Dali ikno 5 mk2
中置:Dali vokal 2 m

2萬

鑽石玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

哈哈 ! 蟹兄幾時約我地上來玩玩..........
Elac 249 & 241
KEF Q500 surround speaker
KEF T101 Atmos speaker
MK X10 Subwoofer
Yamaha CXA5100
Ediscreation 後級 7ch
Ediscreation HIFI HTPC
Panasonic 65VT60H
Rockna wavedream Dac
Modwright LS100 & KW

星級玩家

環境幾正,終於都係唔要前面對傑仕隻幕重有冇得拉低D呢(如貼住中置)
rlwk2009 發表於 2012-5-7 23:06

係呀
對傑士已經賣左啦

至於隻幕再拉低D會阻擋個3D感認器
而且覺得個高度OK

2萬

黑鑽玩家

AV新仔

76 榮譽有禮勲章76 榮譽VIP勲章76-FC 藍寶石勲章

星級玩家

哈哈 ! 蟹兄幾時約我地上來玩玩..........
edlsang 發表於 2012-5-7 23:09

haha .... 無所謂 ... 不過我套只係cheap野 ... 希望各位師兄唔好見笑
JVC DLA-X500R
OS SEP-100HM-MRW1 (BU201) 100吋電幕
OPPO 103D
Anthem 710
EMOTIVA XPA-5
PMC IB2SE
FOCUS AUDIO FPC ES
Monitor Audio RS8
Monitor Audio R270
VELODYNE DD15+

2萬

鑽石玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

回復 7# 丁蟹

ching 用緊乜 HDMI & PC ?
Elac 249 & 241
KEF Q500 surround speaker
KEF T101 Atmos speaker
MK X10 Subwoofer
Yamaha CXA5100
Ediscreation 後級 7ch
Ediscreation HIFI HTPC
Panasonic 65VT60H
Rockna wavedream Dac
Modwright LS100 & KW

黃金玩家

影音苦行僧

蟹兄、你屋企比較白、睇戲時較光(反光)所以對比度試下推高多2、3度睇下効果、色溫試下用定制4會唔會啱睇d ? 我屋企牆色係偏深色所以基本上冇反光。

星級玩家

用左 SONY HW30 一個星期感想

回復 7# 丁蟹

ching 用緊乜 HDMI & PC ?

師兄
用緊 富士極光 / X25

- 發送自我的 iPhone 大板凳應用