設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: obee

[用家報告分享] 窮人炭纖板

進階玩家

76-FC 藍寶石勲章

回復  kenneth_obee

Hi, can ya tell me why sound improved after adding that board?
Jackiewakusome 發表於 2012-5-6 18:59

今日有條友拿住件板上我屋企 ,  佢話最好放CD機底 , 我叫佢自己放.

佢放好後又自己走去開我套機, 正PK, 當正自己地方咁 .

音樂响起時, 我以為佢又加多套Goldmund釘在CD機底, 攪到整體咁工公整呀 , 口型又細o左小小,

成個唱歌者 lay back o左一尺, 同個背境都靜o左, 令到成套組合所出的每個音符都特別清楚 .

我估這件板特別適合整體比較亂 ; 或口型較大 ; 或成個唱歌者站位太前 ; 或背境較嘈 ; 或音符唔夠起 的組合.

可能現在我已有太多釘及底了(現時服刑有 夏芒力釘及900底; 陶瓷珠; Goldmund釘; BDR mk4), 所以有性格重疊, 不太適合我.

我立即叫條損友離開我屋企 , 還有特別叫佢下次唔好再拿毒物上來 .

雖然今次大步跨過 , 點知下次有無咁好彩呀
得閒聽下歌;打下波

銀級玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽VIP勲章76-FC 藍寶石勲章

我估係你套前後級未run in啫,run in後才能鬆容
nicknick 發表於 2012-5-6 19:15

我估套野runin未應該分別不大,因為個比較係同一日做。

銀級玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽VIP勲章76-FC 藍寶石勲章

今日有條友拿住件板上我屋企 ,  佢話最好放CD機底 , 我叫佢自己放.

佢放好後又自己 ...
Tonyx 發表於 2012-5-6 20:49

咁師兄知唔知點解塊板咁奇怪?

進階玩家

76-FC 藍寶石勲章

回復 53# kenneth_obee

唔知

知道就發咗啦
得閒聽下歌;打下波

銀級玩家

我都買左呢個拖板
benjamin 發表於 2012-5-6 12:56

呢個拖板好合你用, 我老婆知我借野即刻大為緊張, 今日仲落order唔俾買野

鉑金玩家

76 榮譽貢獻勲章76 精選榮譽會員勲章金耳朵金耳朵學員76-FC 藍寶石勲章

呢個拖板好合你用, 我老婆知我借野即刻大為緊張, 今日仲落order唔俾買野 ...
kenneth_obee 發表於 2012-5-7 17:11

以你痕的程度,睇怕十二道金牌都阻你唔住.....
Synology DS3617xs with Roon, Qobuz,
Devialet Original d'Atelier;(FC) B&W 802D3, (SR) Devialet Opéra de Paris Gold Phantom, (SRB) KEF LS50 Wireless, (Atmos) KEF R50, Onkyo TX-RZ830, Sony A8F

黃金玩家

76 榮譽VIP勲章76-FC 黑鑽石勲章

呢個拖板好合你用, 我老婆知我借野即刻大為緊張, 今日仲落order唔俾買野 ...
kenneth_obee 發表於 2012-5-7 17:11

唔買得所以咪要借 lor....
Visit my graph
http://www.fotop.net/Benjamin

我的組合

Stereo System
AMP: Melody H34S
DAC: Eastern Electric Minimax Plus
SPK: JAS Audio Orior

AV System
AV AMP: Yamaha 3010
BDP: OPPO 93
Sub: Velodyne SPL-1000 Ultra

銀級玩家

同加黑麻石的效果相似
唔同物料出唔同效果,必然有得也有失,你自己留意下有乜失咗喇。 ...
ckw3031 發表於 2012-5-5 23:06

"有得也有失" - 十分同意, 我覺得失左少少氣勢. 換來低頻線條.

銀級玩家

以你痕的程度,睇怕十二道金牌都阻你唔住.....
nicknick 發表於 2012-5-7 17:31

又唔係, 今日同佢講個地盒個價錢, 佢好震驚, 我諗我都係唔好再刺激佢.

銀級玩家

唔買得所以咪要借 lor....
benjamin 發表於 2012-5-7 17:34

我借都係想了解下在件野我家嘅表現姐, 其實當日鋪頭試都知有料到, 攞番去另一個好處係老婆可以俾下意見.