設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: 文次郎

[請教] 陳百強 絕絕版 CD,咁就玩完……

1萬

白鑽玩家

阿正

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章金耳朵銅耳朵學員76-FC 藍寶石勲章

回復  阿正

多謝,正師弟關心和各位。
關於Danny的CD,我鼓起勇氣,將封面和CD分開時(因痴住咗),咁就出 ...
文次郎 發表於 2012-5-12 19:39

太可惜了,原來係無法救了,sorry to hear that
與其窮一生去討論音樂或硬件, 何不用一刻放下心去感受音樂的善和美呢

星級玩家

回復  阿正

多謝,正師弟關心和各位。
關於Danny的CD,我鼓起勇氣,將封面和CD分開時(因痴住咗),咁就出 ...
文次郎 發表於 2012-5-12 19:39

封面同CD痴住咗,咁一定系受潮啦
所以各位師兄一定要記住,南方天氣潮濕,儲藏CD等物件要做好防潮措施啊
PS:經驗小分享----我會擺幾個吸水盒在櫃子裏面咯,或者餅乾帶裏面的防潮小袋子都會放一些

唯有節哀順變,把其他的寶物做好補救
千祈唔好繼續咁保存CD啦

2萬

白鑽玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

封面同CD痴住咗,咁一定系受潮啦
所以各位師兄一定要記住,南方天氣潮濕,儲藏CD等物件要做好防潮措 ...
zzjude 發表於 2012-5-12 20:59

放在原本的CD盒內再加膠袋,雖不致於絕對保險防潮,但CD保存度有九成以上,我暫時仲未有CD報廢(touch wood!)衹會間中發現有些多年(八至十年)冇聽過或打開過的CD會有小霉霉..........但用半濕布抹一抹便沒事了

星級玩家

回復 33# sunboy

就算未拆封,有D銀圈都會甩銀gar

銀圈雖然音質好好,但是真難服侍

2萬

白鑽玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

回復  sunboy

就算未拆封,有D銀圈都會甩銀gar

銀圈雖然音質好好,但是真難服侍 ...
zzjude 發表於 2012-5-13 20:18

Touch-wood我D碟暫時冇事............. 不過可能我冇銀圈CD啩,冇認真逐隻check過有冇銀圈添............

銀級玩家

buy lpcd452 la

鑽石玩家

buy lpcd452 la
jumpingjack 發表於 2012-5-19 06:10

thank you

評分

參與人數 1威望 +50 金錢 +50 收起 理由
sunboy + 50 + 50

查看全部評分

我是個直言的人,有很多人都愛聽-美麗悅耳動聽的話,我做不到,黑就黑,白就白,這是我的個性

黃金玩家

呢度好多雨果老易的打手㗎!

不計印刷問題,如只計音色問題,可以歸納如以下:
1.有部份歌曲有食帶聲音,即是錄音帶或卡式帶損壞或
捲曲引致左右聲音不平衡及出現缺失而失去連貫聲音!

2.有部份曲目開始播放的頭幾秒竟然出現走音惰況!呢個
問題簡直係致命傷,一般的CD也不會出現走音情況!估唔
到佢地連走音嘅嘢都照出街,以為LPCD45IIM2係雨果所謂
天碟發燒制作,原來又係垃圾一張,以為Wea有質檢,點知原
來都係無嘅!雨果如叫白果啦!普通CD都沒有可能接受到
走音啦,更何況呢批係所謂發燒天碟,如果話年代久遠母帶
就有問題,咁人地環球嗰堆一比一天碟如:鄧麗君 淡淡幽情
人地咪仲舊仲耐!又唔見人地隻一比一有走音問題!唔講人地
公司呢,Wea上次出EMI堆AMCD.如射雕英雄傳咁,咪一樣咁舊
又係傳聞母帶有問題的.但係又唔見人地走音而且聽出有破盞
單止仲要好好聲嗰下先抵死!有母帶俾佢做母盤都搞成噤!
DMI用EMI錄音都俾雨果搞到一鑊泡!真令人失望!雨果執咗佢
無咁嬲!

3.全部玩開陳百強DMI碟的人都知道全部DMI都係正相,雨果
可以勵害到LPCD將人地正相錄音變成反相出街!難怪首〈凝望〉
的迥音會大咗咁多!再者,反相令焦點曚瑚,高音減弱及易出現
亁尖聲,迴音加大,層次深度受影響,定位正確!難怪用CD拷貝
做母盤的全集版是正相,聽起來還順耳一點!!!如果本身DMI
係母帶本身反相錄音就話啫!難怪人地話DMI舊精選香港後期版
仲好聲過LPCD!

4.LPCD的音量太大,GAIN太大流失小訊源,令細緻位減小

5.低音過火,俗語有話低音打心囗,高音掉頭走!

6.LPCD的通病,分析力足,聲音夠清晰,足以令人覺得層次
感和空間感足!尤其在錯相位情況下更甚!俗語話似隔層紗或霧!

7.底噪十分多,好似人地聽卡式帶時無用杜比Dolby或MPX filter
抑制噪音系統一樣,十分多底噪即是歌曲間的沙石聲很大,似
聽CD!如果話最小雜音,又無影響音色睇怕非AMCD莫屬!但wea
已放棄呢個咁好咁靚的CD制式!可惜!可惜!以前每次一心等待AMCD
的驚喜已無法重温了,自從wea轉投LPCD後,每次都一次比一次失望!

8.LPCD45二代M2根本就是一隻普普通通的鋁合金CD,只過在
邊緣位置塗上一層黑色物料,又是日本,美國或德國大廠印刷
CD,又不是24k金,HQCD,shmcd或新物料CD!竟然賣咁貴,完全揾笨!

,母帶一樣聽講有缺陷,但人地都無事無走音,仲

評分

參與人數 1威望 +10 收起 理由
文次郎 + 10

查看全部評分

星級玩家

1.有部份歌曲有食 ...
相位王 發表於 2012-5-21 19:44

果日見到已經手痕
好彩未落手啫

鑽石玩家

1.有部份歌曲有食 ...
相位王 發表於 2012-5-21 19:44

高人!

評分

參與人數 1威望 +50 金錢 +50 收起 理由
sunboy + 50 + 50

查看全部評分

我是個直言的人,有很多人都愛聽-美麗悅耳動聽的話,我做不到,黑就黑,白就白,這是我的個性