設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: 6ACE

[電腦硬件] 今日又係電腦問題~電腦高手既C兄幫幫手

進階玩家

你有無 install 防毒 software? d 防毒食 ram 咖. 但要睇邊隻啦.
kv10 發表於 2012-5-2 12:42

冇 防毒所以我都好易中毒

銀級玩家

76-FC 藍寶石勲章

回復 51# 6ACE

咁唔排除你部機中左毒, 連帶食 ram.
Sony Playstation 5
Sony UBP-X800M2 4K Blu-ray Player

進階玩家

回復  6ACE

咁唔排除你部機中左毒, 連帶食 ram.
kv10 發表於 2012-5-2 13:26

但係我點知有冇中毒

黃金玩家

SrZorro

76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章

但係我點知有冇中毒
6ACE 發表於 2012-5-2 13:33

搵 anti-virus scan 下囉.

Windows 7 開個 task manager 就可以 check RAM usage.

http://www.whiz-tech.com/blog/20 ... win7-vista-xp-2000/

評分

參與人數 1威望 +10 收起 理由
RiceR9 + 10

查看全部評分

3萬

鉑金玩家

RoNaLdO

76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章2012年度十大吹水之王勲章76-FC 藍寶石勲章

冇野轉過~
轉左條RAM LO-0-由2條8GB轉左2條2GB~-0-
64BIT好多野唔SUPPORT~唔轉 ...
6ACE 發表於 2012-5-2 13:10

2x8gb 轉 2x2gb {:9_436:}
買機時唔知用唔到既咩??

你要用咩software 64bit係唔support架??
我用緊64bit win., 都無咩問題發生過{:9_419:}

行動組版主

76 榮譽版主勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章

除非軟件唔support Win7,否則無軟件唔能夠係64 bit win7下運行,因為Win7 64 bit 係可以行 32bit 的 program的,你睇flash就知,所有flash 都係32bit的,無64bit的 flash

銀級玩家

76-FC 藍寶石勲章

Sony UBP-X800M2 4K Blu-ray Player

行動組版主

76 榮譽版主勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章

回復  阿定

ching, flash 係有分.
kv10 發表於 2012-5-2 16:03

佢係 for 64bit browser,需要同時安裝 64 bit 及 32 bit 版本,否則會有可能行唔到部份 flash 的,並唔係 for 64bit windows!

我主要想講,就算係flash 咁 commom,都係行32bit而己,firefox 又好, chrome 又好,好多常用的軟件都係32bit,無必要怕 64bit,怕win7行唔到某部份 program 係合理的,但怕 win7 64bit 會行唔到,而只有 win7 32bit 行到,係過份擔心而己

銀級玩家

76-FC 藍寶石勲章

回復 58# 阿定

所以 ching 要講清楚 browser 同 windows 32/64 的分別. windows 7 32bits 係有 ie browser 64bits.

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

一點奇怪的是, 你有4G, 只有1.96G可用. 你是否用onboard display, assign 了2G ram 俾onboard display?? ...
truncate 發表於 2012-5-2 10:19

ONBOARD DISPLAY要分D RAM 去用,呢D要在BIOS SET