設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[請教] ........................

專業玩家

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

......................

黃金玩家

76 榮譽VIP勲章76-FC 藍寶石勲章

每個牌子都真係有自己既特性
每間有出body既廠都會有相對應同牌子既鏡頭, 呢d 會叫原廠鏡
但亦有唔少專出鏡頭既公司, 例如tauron 滕龍同 sigma 適馬 (sigma 都有自己出body), 呢d 叫副廠鏡
副廠鏡出多時同一款鏡會出唔同既mount 去配合唔同牌子既body.

gf2 正式黎講都唔係dslr 喎

評分

參與人數 1威望 +10 收起 理由
aidan + 10

查看全部評分

己所不欲勿施於人
各有前因莫羡人

星級玩家

Nikon D3200

感光元件像素: 2470 萬像素
有效像素: 2416 萬像素感光元件大小: 23.2 x 15.4 mm
感光元件種類: CMOS
最大解像度: 6016 x 4000
動畫解像度: 1920×1080@30p/25p/24p、1280×720@60p/50p、640×424@30p/25p
動畫種類: MOV, H.264/MPEG-4 先進視頻編碼
動畫音效: 內置單聲道或外置立體聲收音器;可調節靈敏度
相當於 135 格式焦距: 視鏡頭而定
變焦能力: 視鏡頭而定 光圈範圍: 視鏡頭而定
自動對焦情況: •TTL 相位偵測,尼康 Multi-CAM1000 自動對焦模組連 AF 對焦輔助照明燈 (約0.5m 至 3.0m)
•即時單次伺服自動對焦 (S)
•連續伺服自動對焦 (C)
•手動對焦 (M)
•11 點 3D Tracking 追逐對焦

曝光模式: 1. 支援光圈先決
2. 支援快門先決
3. 支援手動曝光
場景模式: 人像;風景;兒童;運動;近拍;夜間人像
快門速度: 1/4000 至 30 秒,支援 B 快門
ISO 感光值: ISO 200-6400;也可在 ISO 6400 的基礎上約增加 1 EV (相當於ISO 12800)
LCD 熒光幕: 3.0 吋 3.0 英吋, 160 ° 視角 TFT LCD 熒光幕 ,視野率為 100 %
儲存媒體: SD、兼容 UHS-I 的 SDHC 和 SDXC 記憶卡
電池種類: EN-EL14 鋰電池
機身重量: 455 克
重量(含電池): 505 克 體積: 125 x 96 x 76.5 mm
規格比拼:

評分

aidan + 10

查看全部評分

專業玩家

每個牌子都真係有自己既特性
每間有出body既廠都會有相對應同牌子既鏡頭, 呢d 會叫原廠鏡
但亦有唔少專出鏡 ...
沙煞比 發表於 2012-4-27 19:55

即系唔同牌子唔可以互換鏡頭,只有副廠先得?

知道GF2唔系DSLR
只系想知道有無需要先用來學習一下先再買D3200

專業玩家

Nikon D3200

感光元件像素: 2470 萬像素
有效像素: 2416 萬像素感光元件大小: 23.2 x 15.4 mm ...
落雨路 發表於 2012-4-27 20:19

就系睇過呢部入門機都幾好
最鐘意佢可以用WI-FI 接 ANDROID

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 黑鑽石勲章

傻瓜機都玩唔掂但想試下DSLR

就系睇過呢部入門機都幾好
最鐘意佢可以用WI-FI 接 ANDROID
其實D3200同GF2嘅market 唔同D3200係單鏡入門機,對影相質素有要求嘅人仕係不錯嘅選擇,而GF2係M43機,以輕便為主、其次係影相質素,暫時輕便、相片質素要二選其一

- 發送自我的 iPhone 大板凳應用

評分

aidan + 10

查看全部評分

專業玩家

其實D3200同GF2嘅market 唔同D3200係單鏡入門機,對影相質素有要求嘅人仕係不錯嘅選擇,而GF2係M43機,以 ...
galleryng 發表於 2012-4-27 21:29

因為我見佢又系可以換鏡頭同加閃燈
只系多左的AUTO 功能
其實M43 機系唔系半自動的機呀?

黑鑽玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽VIP勲章

樓主如果想知DSLR, M43呢D野的構造, 有興趣大可以維基一下,DSLR特別在可以用光學取景(即係你望入去FINDER的影像度係靠光的反射), 而M43或NEX呢D人稱無反的, 係用電子式取景,你望係望個MON, 老實講初期的產品係反應慢DD, 但都快過以前好多了。
當然而家大部份DSLR都可以用個MON去影, 但明顯慢的。
現代呢D可換鏡頭的數碼機, 其實全部都有全自動, 半自動, 手動畀你揀。
當然啦, 手動可以畀你多D CONTROL, 同時亦要多D知識去操作, 視乎情況冇話邊種好D的。
D3200重未出, 我睇SPEC係OK的, 自己都係玩NIKON的初階機(多年前的D60)入門, 覺得易學易用。
M43都有捧場客, 但我就未有長期用過, 留畀其他C兄講。

評分

aidan + 10

查看全部評分

等運到

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 黑鑽石勲章

因為我見佢又系可以換鏡頭同加閃燈
只系多左的AUTO 功能
其實M43 機系唔系半自動的機呀? ...
人生如夢 發表於 2012-4-27 21:42

M43機多數加入啲專業機唔focus嘅嘢,例如加相片效果之類,大部份時間都唔經電腦直出相片,專業機主要要求原汁原味,除咗照片調控、白平衡或noise contol之外,執相大多都經電腦   

專業玩家

樓主如果想知DSLR, M43呢D野的構造, 有興趣大可以維基一下,DSLR特別在可以用光學取景(即係你望入去FIND ...
mike384 發表於 2012-4-27 22:59

睇完師兄的見解
如果想認真咁學
我諗都系直接出DSLR 會好的