設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: nicknick

[電源線] 一口氣買了Entreq Challenger USB 2010 及 Minimus,農夫毒爆發!

專業玩家

師兄身為亞洲第一個擁有Apollo usb的人,請問覺得Challenger+地盒差Apollo多少?農夫線大約要煲幾耐至 ...
nicknick 發表於 2012-4-28 01:59

大約要煲一個月到,沒直接對比過Challenger+地盒

但我可以說Challenger+地盒中頻密度輸比Apollo很多的

未買Apollo前,我本身就用Konstantin,Challenger我也借回家對比過Konstantin的

Challenger比Konstantin只是頻寬,高低延仲高左一兩檔次,中頻密度厚度是沒大提升的

Challenger對比Wireworld Platinum在中頻密度厚度上也沒大優勢的

鉑金玩家

76 榮譽貢獻勲章76 精選榮譽會員勲章金耳朵金耳朵學員76-FC 藍寶石勲章

但我可以說Challenger+地盒中頻密度輸比Apollo很多的
...
ZERO86 發表於 2012-4-28 02:08

咁Apollo真係好勁了!
幸好我的系統現時中頻密度還可以,暫時不覺得不夠,都係唔好令自己太快跌落無限中毒的深淵!

其實知唔知農夫線的物料是甚麼?為何會輕得好像只有空氣在裡面?是單支銀嗎?
Synology DS3617xs with Roon, Qobuz,
Devialet Original d'Atelier;(FC) B&W 802D3, (SR) Devialet Opéra de Paris Gold Phantom, (SRB) KEF LS50 Wireless, (Atmos) KEF R50, Onkyo TX-RZ830, Sony A8F

專業玩家

...
ZERO86 發表於 2012-4-28 02:08

我曾經用Apollo和siltech Golden universal和Wireworld Platinum三者做對比

當時我的Apollo大約用了一星期左右,在沒用地盒,地線下比較的

Wireworld Platinum不論頻寬,高低延伸,中頻密度厚度等都全敗前兩者

Challenger+地盒在中頻密度厚度上只是比Wireworld Platinum好少少而矣

所以Apollo表現是值回票價的

鉑金玩家

76 榮譽VIP勲章

阿二話俾我知2450喎,或者你講價功力勁可以再平D的。
nicknick 發表於 2012-4-28 01:55

Thank you very much
始終未聽過實物未知o係小弟自家系統表現如何
但假若一如各ching所說效果甘理想既話
Minimus C/P 值真係幾高

唉~~~
又開始身痕喇...

鉑金玩家

76 榮譽貢獻勲章76 精選榮譽會員勲章金耳朵金耳朵學員76-FC 藍寶石勲章

我曾經用Apollo和siltech Golden universal和Wireworld Platinum三者做對比

當時我的Apollo大約用了一星 ...
ZERO86 發表於 2012-4-28 02:16

Siltech Golden universal好像比Apollo更貴,是否也是稍為優於Apollo?
Synology DS3617xs with Roon, Qobuz,
Devialet Original d'Atelier;(FC) B&W 802D3, (SR) Devialet Opéra de Paris Gold Phantom, (SRB) KEF LS50 Wireless, (Atmos) KEF R50, Onkyo TX-RZ830, Sony A8F

鉑金玩家

Thank you very much  
始終未聽過實物未知o係小弟自家系統表現如何
但假若一如各ching所說效果 ...
cosworth01hk 發表於 2012-4-28 02:22

Apollo好高c/p值喎,不如身痕埋佢!

鉑金玩家

76 榮譽VIP勲章

Apollo好高c/p值喎,不如身痕埋佢!
nicknick 發表於 2012-4-28 02:23

我唔玩 CAS
USB 毒我唔到呢

專業玩家

Siltech Golden universal好像比Apollo更貴,是否也是稍為優於Apollo?
nicknick 發表於 2012-4-28 02:22

平過Apollo的,Golden universal行貨是16K左右的

Apollo是暫時最好的USB,除非SILTECH再出Crown吧

專業玩家

我唔玩 CAS
USB 毒我唔到呢
cosworth01hk 發表於 2012-4-28 02:28

唔玩CAS,Entreq的IC PC都幾好的,只是價較貴而矣

聲音風格走向是和USB一樣的

鉑金玩家

我唔玩 CAS
USB 毒我唔到呢
cosworth01hk 發表於 2012-4-28 02:28

沒錯,Apollo不止USB的,Coaxial、power cord、speaker cable等等都有,總有一款岩你用!