設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: nicknick

[電源線] 一口氣買了Entreq Challenger USB 2010 及 Minimus,農夫毒爆發!

銀級玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽VIP勲章76-FC 藍寶石勲章

既然已經去到龍門差一腳,不如都係入埋去啦!
nicknick 發表於 2012-5-17 20:04

如何?

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

回復 1# nicknick

Nicknick兄:遲D又有家訪喇!
Naim cds3+555PS + SL Din-to-Din
Naim252/300dr+250dr(Bi-Amp)+SuperCap+SL Din-to-XLR
ATC SCM20SL;Lightspeed MK-3
Denon AVC8500 ; Oppo 205BOA UE
Analysis Plus:Golden Power OVAL x 6條
Symposium Ultra

鉑金玩家

76 榮譽貢獻勲章76 精選榮譽會員勲章金耳朵金耳朵學員76-FC 藍寶石勲章

唔買埋佢都硬係覺得少左d野咁啦. 反正都買左個盒!
calcal 發表於 2012-5-17 20:19

正因為咁,硬係爭D野咁,想駁埋條原廠銀地線體驗一下自己條線甚實可以去到甚麼程度。
睇戲唯有睇全套。
Synology DS3617xs with Roon, Qobuz,
Devialet Original d'Atelier;(FC) B&W 802D3, (SR) Devialet Opéra de Paris Gold Phantom, (SRB) KEF LS50 Wireless, (Atmos) KEF R50, Onkyo TX-RZ830, Sony A8F

鉑金玩家

76 榮譽貢獻勲章76 精選榮譽會員勲章金耳朵金耳朵學員76-FC 藍寶石勲章

回復  nicknick

Nicknick兄:遲D又有家訪喇!
chuwing 發表於 2012-5-17 20:38

今晚已經有家訪,所以太忙沒時間認真試,D師兄走左但依家又忙緊其他野,要明晚才可寫聽後感。
Synology DS3617xs with Roon, Qobuz,
Devialet Original d'Atelier;(FC) B&W 802D3, (SR) Devialet Opéra de Paris Gold Phantom, (SRB) KEF LS50 Wireless, (Atmos) KEF R50, Onkyo TX-RZ830, Sony A8F

鉑金玩家

如何?
kenneth_obee 發表於 2012-5-17 20:23

你呢?大盒加原廠銀線先至係終極,你又唔報告!
我仲係爭D,唔夠代表性。

鉑金玩家

都係忍唔住聽歌聽到依家都未訓,可知今晚有幾好聽!{:9_434:}

今晚一口氣入了一對Sommer Excelsior XLR及Entreq原廠純銀線,Excelsior的優點及改善已在另外的post介紹了:
http://www.post76.com/discuss/vi ... 5270&highlight=

至於地線,其實我之前已經DIY了純銀線也煲了兩個星期,感覺不錯,只是改善並不是很誇張,估計是細地盒的功力有限,
今天換上了原廠銀線,才明白不是細地盒效果不足,而是無計係要俾錢農夫賺,今天有兩位師兄來家訪都一齊見証了插了地線與甩了地線的分別,
我自己就覺得今次好明顯了!
在我的情況,又唔算話用原廠線就「靜」好多,可能我套系統原本都唔係好嘈,但之前的人聲、樂器聲在用了原廠銀線後線條清

鉑金玩家

都係忍唔住聽歌聽到依家都未訓,可知今晚有幾好聽!{:9_434:}

今晚一口氣入了一對Sommer Excelsior XLR及Entreq原廠純銀線,Excelsior的優點及改善已在另外的post介紹了:
http://www.post76.com/discuss/vi ... 5270&highlight=

至於地線,其實我之前已經DIY了純銀線也煲了兩個星期,感覺不錯,只是改善並不是很誇張,估計是細地盒的功力有限,
今天換上了原廠銀線,才明白不是細地盒效果不足,而是無計係要俾錢農夫賺,今天有兩位師兄來家訪都一齊見証了插了原廠地線與甩了地線的分別,我自己就覺得今次好明顯了!

在我的情況,又唔算話用原廠線就「靜」好多,可能我套系統原本都唔係好嘈,但之前的人聲、樂器聲在用了原廠銀線後線條清式了好多,分離度好靚。
在比較駁了原廠銀地線與沒有駁接地線的分別是天與地,「埃及王子」主題曲「When You Believe」由Mariah Carey及Whitney Houston合唱,本身首歌好好聽,但沒銀線及地盒幫助下畫面是2D的,兩位的聲線都幾重疊,加了原廠銀線後能將整個樂曲的背景及人聲「3D」化,兩位聲線變得層次分明互相輝影非常動人,各種樂器聲玲瓏浮凸,冇地盒時好像有層紗隔住了聲音,用了原廠銀線同地盒立即抺走了這層紗,細緻非常!

咁DIY 4N純銀地線幾百文,同原廠純銀地線3千零文比,效果差幾多呢?值唔值呢?
我自己覺得正好在原廠銀線與沒有地盒的聲音質素之間,即係原廠銀線(新線開聲15分鐘)是100分的話,我DIY的4N純銀線(已煲2星期)是50分,唔用是0分!
用過原廠銀線唔能夠番轉頭唔駁地盒,唔駁會好痛苦,但用DIY銀線時唔駁係爭左D但唔用都唔會咬牙切齒,
hifi野越提升就越貴,多1%都可能越來越難、越來越貴,咁呢2千幾蚊的差價值唔值就要看你對聲音有幾追求了!{:9_428:}

不過諗落,可能係因為我升級了條Excelsior,才能咁細緻分辨到原廠銀線與DIY銀線的細節的分別,畢竟玩hifi都是一個整體的發揮!

評分

參與人數 1威望 +10 收起 理由
obee + 10 thx

查看全部評分

進階玩家

回復 207# nicknick

請問HK 係唔係已經有Apollo? 有朋友同我講行有一套3件。Apollo USB + 銀線+細地盒。
不過我唔係HK未有時間了解。

鉑金玩家

回復  nicknick

請問HK 係唔係已經有Apollo? 有朋友同我講行有一套3件。Apollo USB + 銀線+細地盒。 ...
ppwong517 發表於 2012-5-18 03:25

對不起我沒有問過Apollo的情況,因自知能力一定不能買得起Apollo,
可能已經是Apollo USB擁有者的ZERO兄會知道答案。

進階玩家

回復 209# nicknick

但係價錢成套好似唔係好貴,(對比Challenger單一條線),等我聽日打番HK問清楚先。