設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: tennishk

[請教] 想買電視,請問100hz 同定 200 hz 好呢?

銀級玩家

76-FC 藍寶石勲章

回復 18# 阿定

sony 香港絕對係九流? 唔認同. 我買左部有一粒死點. 佢都比我換個部. 總要係一條龍服務. 3 日內整好. 我都有近視但以家 d 新眼鏡以輕左同大左好多. 可帶到眼鏡 overlap 眼鏡.

我今年都有留意泡菜 d model, 但佢地對我都係唔吸引, 佢 d 料真是......最吸引係個價....但都係個句, 一分錢一分貨!
泡菜機好多時都話無零件換, 因佢地出新機太快,同多. 一係有零件但要等 3-4 個月起泡國運過來先有, 等得裡買過部好過.
Sony Playstation 5
Sony UBP-X800M2 4K Blu-ray Player

行動組版主

76 榮譽版主勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章

回復 21# kv10

日本機,我對SHARP HK印象好好,我家保養期內有問題,佢成塊全新panel換比我,今時今日,過左保養期,都仲非常健康

而Pansonic呢,我對palsma有保留,但對信興絕對有信心

Sony呢,有保等於無保的case我中唔少次,唔係唔會買佢的野,但最少買佢的野時,我唔會考慮保養呢part

鑽石玩家

gamma師兄,如此類推是否800hz和400hz播放表現又比200hz更優勝?
robot388 發表於 2012-4-26 10:22

小弟學淺,自從有了兩隻monkey都好少出mk浦la,好多時係76攞料.我覺得lei d都係數字,有d廠會利用來做marketing, 所以最好信自已對眼,叫sales播一d快動作,撗掃(或股票價),上下(如片尾演員名)的片段,試清楚佢.至於800hz vs 200hz分別大5大,我自己覺得5會,不過都要做ab比較睇過先知.

鑽石玩家

回復 13# maskedtsang

真係計錯tim。

鑽石玩家

76-FC 藍寶石勲章

你試下同一時間帶兩幅眼鏡就知有幾唔適合的了!
阿定 發表於 2012-4-26 11:09

阿定師兄,請問被動式3D技術是否無須同一時間帶兩幅眼鏡? 我試過去迪迪尼看3D影院要帶兩幅眼鏡真是很不舒服!

行動組版主

76 榮譽版主勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章

回復 25# robot388

被動式可以加鏡片上你原有的眼鏡上 (3D clip on glasses),價錢都係幾十蚊

當然帶兩幅都係解決方法,唔係最好,但都比主動好,因為唔駛用電,好輕身,LG有特別做比四眼人的model

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

我諗討論個時要分開panel既refresh rate同motionflow個隻技術
pnael refresh rate係hardware
motionflow係software

鑽石玩家

76-FC 藍寶石勲章

回復 26# 阿定
阿定師兄大大,很多謝你的詳盡解釋 ,實在使我獲益良多,我第日如須要買3D電視,這將會是很重要的參考資料

星級玩家

76 榮譽忠義勲章

又想問下咁D片係1080 24p,50p,其實唔係應該符合番個數就得咩?段片一秒24格但部機200HZ等唔等同一秒200格呢?

鉑金玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章三星玩樂勲章

回復 12# 阿定

C兄- 對現今3D 電視 -以一個用家的身份去解說 ..對我們普羅大眾十分有用. thankyou .