設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: shichun

[CD機] 想買CD機, 有咩入門好介紹?

進階玩家

當然不是,CD transport+DAC 的玩法已有長久歷史,後期電腦流行才開始 "computer as transport/sour ...
nicknick 發表於 2012-4-25 19:18

C-HING, 謝謝提供意見, 我想為了慳位起見, 我決定買部DAC!
但有咩2000元左右的推介, 用來推我對傑士的BOOKSELF喇叭.
畀小小方向我, 等我之後再自己做吓功課, THANKS!
另外, DAC要點駁法? DVD PLAYER 個訊號轉出 DAC 後, 是否可以經部AV AMP再出喇叭?

鉑金玩家

76 榮譽貢獻勲章76 精選榮譽會員勲章金耳朵金耳朵學員76-FC 藍寶石勲章

C-HING, 謝謝提供意見, 我想為了慳位起見, 我決定買部DAC!
但有咩2000元左右的推介, 用來推我對傑士的BOO ...
shichun 發表於 2012-4-30 14:49

單講接駁,如果你將來買的DAC可以USB輸入,咁就電腦經USB線駁DAC,而DAC的RCA輸出駁去AV-amp的CD輸入,由av-amp推喇叭聽歌。

但係小弟冇乜研究2000元的DAC,胡亂給意見就不太好了......
Synology DS3617xs with Roon, Qobuz,
Devialet Original d'Atelier;(FC) B&W 802D3, (SR) Devialet Opéra de Paris Gold Phantom, (SRB) KEF LS50 Wireless, (Atmos) KEF R50, Onkyo TX-RZ830, Sony A8F

進階玩家

單講接駁,如果你將來買的DAC可以USB輸入,咁就電腦經USB線駁DAC,而DAC的RCA輸出駁去AV-amp的CD輸入, ...
nicknick 發表於 2012-4-30 14:58

thanks! 不過我睇過, 都無咩DAC可以平到2000元
不過我去睇咗幾個牌子, Benchmark DAC-1 二手的價錢都幾合理, 4000元左右! 唔知大家有咩意見?

鉑金玩家

76 榮譽貢獻勲章76 精選榮譽會員勲章金耳朵金耳朵學員76-FC 藍寶石勲章

thanks! 不過我睇過, 都無咩DAC可以平到2000元
不過我去睇咗幾個牌子, Benchmark DAC-1 二手的價錢都幾合 ...
shichun 發表於 2012-4-30 15:19

4千元左右的DAC在這forum有很多討論,search一下便有。
Synology DS3617xs with Roon, Qobuz,
Devialet Original d'Atelier;(FC) B&W 802D3, (SR) Devialet Opéra de Paris Gold Phantom, (SRB) KEF LS50 Wireless, (Atmos) KEF R50, Onkyo TX-RZ830, Sony A8F

進階玩家

4千元左右的DAC在這forum有很多討論,search一下便有。
nicknick 發表於 2012-4-30 16:18

THANKS CHING!

進階玩家

搞咗咁耐, 終於在食飯時間買咗部ARCAM Rdac! 估唔到出咗咁多年都仲有一手買!
等部AV-AMP整番好, 便可以去試音! 到時有問題再問大家

PS買機舖頭問我用緊啲咩線駁去部AMP到, 搞到我心郁郁又想買! 因為依家條同軸線只係一百蚊啲CHEAP嘢!

進階玩家

將部dac駁落房部jbl amp暫時玩住先, 啲聲真係upgrade咗好多, 分析力強咗, 正!

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

回復 27# shichun

用住CHEAP線先啦. 玩厭咗用D錢UPGRADE 機好過. 你器材有返咁上吓先UPGRADE D CABLE.
CDP: Lite CD22
AMP: Denon PRA 1100, POA 4400 MONO BLOCK
SP: JBL 4312A
PC, SC, IC 丐幫雞線
CAS: i5 ASUS STX

一生追求冷硬標

進階玩家

回復  shichun

用住CHEAP線先啦. 玩厭咗用D錢UPGRADE 機好過. 你器材有返咁上吓先UPGRADE D CABLE. ...
tomtomsuccess 發表於 2012-5-2 01:00

條同軸線就一百, 但另外條紅白線係十蚊嗰隻!   有冇需要換呢?

黑鑽玩家

76-FC 藍寶石勲章76-FC 綠翡翠勲章

回復 29# shichun

有嫁
不過等部機煲返一排,聽下欠缺D咩,先再買線調味啦