設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: andylau.com

[AV擴音機] 超入門級人及AMP的問題

鉑金玩家

76-FC 藍寶石勲章

應該709........因日後可加後級
maner394 發表於 2012-4-24 19:04

加後級既意思即係部709會變左做前級(我都未知前級係乜 )~~~~for audio???
咁當用左後級輸出既時候,前級好唔好係唔係唔再重要呢???

有冇話平/貴amp既video輸出都有分靚唔靚既呢??

5萬

總版管

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章

本身有部舊D記AMP(不是高清AMP果隻), 配陳年JBL 5.1 (SCS178). 現在想感受下高清音效......的魅力.
請問咩 ...
andylau.com 發表於 2012-4-23 14:09

3K樓下其實真係唔多選擇, ONKYO就不嬲C/P高, 而佢又岩岩有新機出, 好似叫 414 咁上下, 不過我都唔知咩價錢, 貪佢咩好?? 就係功能夠新, DLNA, 依家仲話行CLOUD, 真係誇, 不過當然一分錢一分貨啦, 其他品牌都有唔錯既表現, YAMAHA 同 PIONEER都可以的, MODEL就唔係好記得, 不過我覺得師兄你最好去聽一聽先, YAMAHA可以去TST通行聽, 唔買都冇問題, SALES一定唔會黑面, 可以好放心, PIONEER就要上友蛇睇勒, ONKYO就星光行風習都有得聽, 又係唔買唔會黑面!!!

5萬

總版管

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章

回復  rlwk2009

請問版主PIONEER VSX-300K夾JBL好嗎? 點解佢機後的十仔是夾線的?? ...
andylau.com 發表於 2012-4-24 01:22

平AMP係咁架!!!!

1萬

黃金玩家

76 榮譽版主勲章76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽VIP勲章

加後級既意思即係部709會變左做前級(我都未知前級係乜 )~~~~for audio???
咁當用左後級輸出既時 ...
johnnykut 發表於 2012-4-24 19:57

http://www.post76.com/discuss/vi ... ghlight=&page=1

簡單解釋下,609、709、809........!都係一部合拼 avamp 即處理音效、視頻、功放都集於一機,係可直接駁啦叭用!
而 5509係一部純前級,即只處理音效、視頻,但沒有功放部分,要接駁"後級"即功放部份,再駁啦叭才可使用!
而709以上機種, 有一組可輸出聲音訊號端子簡稱 pre-out,可作接駁"後級"使用!
而609 就沒有 pre-out 這組端子,所以不能接駁"後級"使用!

合拼 avamp 當大動態場面處理時係一舊舊,但加後級果種效果,唔止單單好咗,果種聲音分明、層次、大動態場面處理、拾仔表現、喇叭發揮,都唔係單部合拼av amp可以表現到,  由於 AV amp 不用處理功放部份,只負責出訊號,所以訊源會好咗

平/貴amp既video輸出當然有分靚同唔靚啦!

鉑金玩家

76-FC 藍寶石勲章

簡單解釋下,609、709、809........!都係一部合拼 avamp 即處理音效、視頻、功放都集於一機,係可直接 ...
maner394 發表於 2012-4-24 22:40

唔該晒
我消化多陣再問過師兄你~~

5萬

總版管

唔該晒
我消化多陣再問過師兄你~~
johnnykut 發表於 2012-4-24 22:58

其實簡單D講, 前級=做分析數據, 後級=將聲音放大,  如果分開玩就二部機, 如果唔想煩, 一部合併機(即係大家依家多數討論果D機都係合併機多)就可以有分析數據同聲音放大, 咁當然分開前後級玩既聲音處理上小D干擾, 就會靚D咁, 不過價錢就多數貴D呢~~

鉑金玩家

回復 22# 小瑟

師兄, 出面係可以試到部AMP, 但不能跟我家的喇叭做配對, 都可能會聽錯喎....定係有D咩竅門/準則架?
還有見到之前的POST有人提到, 會用AMP做輸出畫面的. 是什麼回事? 不是BLURAY直插電視既咩? 佢地好似提到HDMI>AMP>HDMI>TV
請問是何原因呢??  望諸位師兄賜教.

鉑金玩家

我鐘意睇動作戲又同時會睇演唱會, 究竟咩牌子AMP好? 如果揀安記507/55有什麼不好嗎? 因他們的尺寸較FIT我的櫃.

5萬

總版管

回復  小瑟

師兄, 出面係可以試到部AMP, 但不能跟我家的喇叭做配對, 都可能會聽錯喎....定係有D咩竅 ...
andylau.com 發表於 2012-4-25 02:38

出去聽係可以幫助聽到AMP既性格, 睇下邊隻比較岩你口味, 始終冇可能話100%同你屋企一樣架, 因為環境唔同出黎效果都唔一樣麻~~

另外依家既器材, 全部用哂 HDMI 線材, 一條已經可以有聲同畫, 你只要9 BDP 既HDMI插入AMP, 之後 AMP 既HDMI OUT入TV, 就可以架勒, 唔洗分開插架勒~~

5萬

總版管

我鐘意睇動作戲又同時會睇演唱會, 究竟咩牌子AMP好? 如果揀安記507/55有什麼不好嗎? 因他們的尺寸較FIT我的 ...
andylau.com 發表於 2012-4-25 04:12

507就舊 MODEL, 55都OK的, 不過好似OUT哂你3K野個BUDGET喎~~~