設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[家訪活動] 我的家訪記 2012-4-14(Report updated)

星級玩家

76 精選榮譽會員勲章

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

今日好多謝幾位師兄帶咗咁多毒物來玩,仲有matt兄的好聲軟件{:9_428:} ,
玩足六個鐘,開心的時間過得好快,在美妙的音樂下度過一個愉快下午
休息下先 再寫下今日的過程。

我的組合
CDT: Marantz DV 7600 , Acoustic Zen MC2 Coaxial 
DAC: MEL Shuv, PAD Venustas IC, PAD Musaeus
Pre-amp: MEL Ruah II, Voodoo Crystal Vajra PC, Gutwire SI-6SE IC
Power Amp: MEL Nefesh II, Gigawatt LC-Y
Speaker: Fischer & Fischer SN160, PAD Silver + Venustas SC 
Conditioner: RSA Duke, Gutwire SP Crystal Edition

小弟的組合如下,今日由中午一點玩到七點先完,時間過得好快。今日玩咗好多線,包括有Vovox Textura PC & IC、PAD Aqueous PC & IC、PAD Purist Canorus PC、Voodoo Evolution SC、小地盒及RSA電處串聯。

一開始時先聽下Matt兄帶來的靚聲版古典音樂。
Matt兄喜歡聽古典,所以對軟件的要求也頗高,對樂手及樂隊演奏表現也有一定的要求。
玩咗一陣,小弟已覺得matt兄有一對金耳朵,對聲音的敏感度好高,好容易便分辨到好壞及改變的地方。
其後,每當轉換線材時,都能指出分別之處,果然係高手一名。

聽咗約一小時後,開始換下線試下。先試下條Vovox PC插馬仔CDT,Vovox textura 的PC身價約$6k,比我的感覺音色自然、清而有密度、音頻優美、中性的中頻,低頻不多不肥,好易夾機,夾落馬仔度好適中。但如果你喜歡高低深闊強的話,呢條狗會未必吸引到你。我自己就幾喜歡狗夾馬仔的效果,所以插住聽。

由於現在只用條Gigawatt入牆散線比後級,身價只是約二百元/呎,所以試下換走佢睇下能改善多小。

先換上Gutwire 6.1,身價約$7k,D聲明顯冇了粗的感覺,及安靜了,深闊了,gutwire的音色較中性真接,因此也小了Gigawatt的小許優美音色。

之後再換上PAD Aqueous PC插後級,身價約$12k,一開聲便時PAD獨有的特性,柔和、滑、舒服,Aqueous比6.1更深闊及幼細,多了音質上的修飾。

再換上PAD Purist Canorus PC插後級,唔計PAD條25週年,呢條都算係二佬,大佬係Limited。呢條二佬身價約$24k,大家都對呢條線好有期望。

一開聲已感受到高級線材的威力,matt兄已經立刻問呢條係乜牌線,我話咪係PAD,matt話乜同之前條PAD Aqueous差咁多,呢條好好多喎,仲有小小貴氣感。

所以話matt兄識聽及要求高囉,聽咗咁多條線都冇乜出過聲,插呢條二佬,matt兄先有反應。

講返條條二佬,呢條一插後,比之前所試的線確實係優勝好多,能使整體得到全面提升。非常靜,背景能做到黑的感覺,細緻入微,幼細度不錯,音色自然有感情,帶小許甜甜地的感覺,立體感及分隔度大幅改善,控制力方面也是好出色,抵頻量多咗好多,但也能收放自如及貼貼服服。

當然要挑剔的一定仲有,我覺得呢條二佬能將低頻的線條收得更好就更靚了,而音場如再廣闊一點就更正。

玩完咁多條PC之後,matt兄除了喜歡PAD Purist外,第二條喜歡的竟然是條入牆Gigawatt,matt兄話條gigawatt除了小小粗聲外,喜歡其平衡度高,自然感好,C/P值高。而我同matt兄的睇法一樣,所以一直都冇換走條Gigawatt,當我物識到一條好線的就換走佢。

玩完一大輪PC之後,就玩近期好Hit的新奇地盒。聽tomc兄講,呢個地盒要放平,等盒內的沙安靜下來才發揮最好效果。今次分別試左兩兩部分別係前級及CDT,前級有Gound位可直接接地盒,CDT就冇Ground位,所以要鬆開機榖的一粒縲絲以作接駁。Tomc兄所用的接線係Oyaide FTV-510 5N Pure Sliver,頭尾用日本ORB純銅6mm叉頭。

先將地盒接上前級試下,接上後一聽明顯有靜了的感覺,畫面立體咗,分析力好咗,高頻多了及申延多咗,中頻小了。

之後再試接上CDT機榖試下,同樣有靜、立體、多了高頻效果,但發覺效果不及直接接Ground時那麼大反應。

由於未加地盒前已tune好三頻的平衡度,一用了銀線接上地盒後,變得高頻多了引致中抵小了,也小了原有的感情。在我的系統上用銀線並不是最好,可能用銅線較合。

我自己估計,如果你的系統是三頻已頗平衡及分析力高,就最好不要用銀線,用了好大機會偏向多高頻及小了感情。如果係偏厚濛,中低較多,欠高頻,用銀線就幫到手。

總括來說,地盒係有正面作用,但要如果使用得好及如何夾線,就要閣下自己去試了。而小地盒加DIY接線的價錢就玩得過,大盒連的package就好似唔多抵玩。

玩完盒之後就到matt兄放IC狗出來咬我了,一直以來我對IC/SC狗都好有興趣,外間的平價也很高,今日有幸能在自己系統上試,真係好多謝matt兄。matt兄帶來的是Vovox旗艦的Textura IC,身價約萬頭。

將條IC狗換走我用開的Gutwire SI 6 SE,一開聲便是自然、舒服、美妙的音樂、低頻的線條感也出咗,前後的分明感也好咗,完全好夾MEL咁。Gutwire SI 6 SE的表現是快、狠、準、力量好、快起快收,合一些厚慢要力的系統,試完條IC狗後,明顯是比Gutwire更夾我的系統。

之後再玩下串聯先,用Gutwire 6.1 將RSA Duke串上Haley,後級插Duke,而其他就插上Haley上。

串上之後有靜D、定D及控制力好咗的效果,但由於個Haley及MEL前級一放電後便要一段時才叉返起,所以聲音好似冇咁放咁,聽感上冇乜太大驚喜。

此外,由於roxxx兄擔心自己部Modwright 100後級有問題,所以今次抬咗來想試清楚,幸好試完之後佢都安樂晒,以前小弟也用過呢部後級,今日從見舊愛,也覺得部100在其以前的價位是抵玩而質好的。

玩到呢度,望一望已經七點了,又係時間歸家,希望下次有空再玩過,多謝收看。

評分

參與人數 14威望 +130 收起 理由
cookiemon + 10 Great
chakat + 6
jonahung + 10
manKi + 10
chaps211 + 9
Dee222 + 10
guly + 10
lampard + 5
Einstein + 10
chhanthony + 10
tomc + 10
edlsang + 10
qk8082900 + 10
minimoai + 10

查看全部評分

黑鑽玩家

76-FC 藍寶石勲章

毒蛇黨{:9_407:}

黑鑽玩家

76-FC 藍寶石勲章

CHING等你喇

2萬

鉑金玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

好多毒蛇

銀級玩家

多謝及辛苦CKW兄今日的招待D野要換來換去又要執位, 今日玩足6個鐘很開心聽到好多很美妙的音樂, 又試了不同的線及分別學到咩叫貴氣哈哈 , 加上我的AMP原來不是有問題個心真的舒服晒(因為真的很擔心)及多謝TOM突登再走多一轉來了家借了個電處及地盒給我試, 雖然都是解決不多我家的問題, 不過TOM兄都比了些意見給我, 雖然我家的器材出來的聲音好平同亂在過我會慢慢來

星級玩家

76 精選榮譽會員勲章

好多毒蛇
minimoai 發表於 2012-4-14 20:14

唔止毒蛇,我比隻毒狗咬親,呢次慘....要去打瘋狗針{:9_434:}

2萬

鑽石玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

見ching試蛇都有排玩!

星級玩家

76 精選榮譽會員勲章

回復 5# rxooo
不用客氣,試到唔係後級及線材有事咪安樂D。
大家玩得開心,又靚碟聽,辛苦小小也值得的!

專業玩家

76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

多謝及辛苦CKW兄今日的招待D野要換來換去又要執位, 今日玩足6個鐘很開心聽到好多很美妙的音樂, 又試了不同 ...
rxooo 發表於 2012-4-14 20:20

多謝ckw師兄出地方,機,CD ,力及熱情招待。

Matt 兄絕版珍藏CD,  質數真一流。

Dee 兄咁遠都撘的士黎參予,真俾面!

仲要多謝rxooo回程順風車。

剛啱先返到屋企,夜d再同大家分享。

星級玩家

76 精選榮譽會員勲章

係喎,唔記多謝Dee兄的曲奇餅,下次唔好買嘢上嚟喇,帶對耳來聽下歌,吹下水就夠了。