設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: johnnykut

[請教] 終於毒發,準備學下玩家庭影院,請問????~~~

鉑金玩家

76-FC 藍寶石勲章

其實最大問題係喇叭擺係邊。我驚john兄有錢買冇位擺。搞到屋企人唔開心就無謂啦 ...
jeremymak 發表於 2012-4-18 10:22

其實真係想知前置有冇人放o係高位,,或者會唔會打橫放???
如果都得既話我就唔駛攪咁多野啦~{:9_421:}

3萬

白鑽玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章

我會上網睇下呢兩隻既spec,望望有咩唔同~~~
我其實都搵左一輪,但係都搵唔到5.1/7.1 每組喇叭負責邊part~~ ...
johnnykut 發表於 2012-4-18 16:34

如果你想用MORDAUNT-SHORT Mezzo, 以你擺放位置就應該係用Mezzo 1做一對前置, Mezzo 5做中置, c/p值超高既Mordaunt-Short Aviano 9做重低音:
http://www.post76.com/discuss/viewthread.php?tid=114561
後置可以用genie 402或者Mezzo 1都得, 不過咁樣個budget就高啲, 如果簡單當試玩用4隻Mordaunt-Short genie 402做前後置, genie 404做中置, 又細件又抵玩~~!!

3萬

白鑽玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章

其實真係想知前置有冇人放o係高位,,或者會唔會打橫放???
如果都得既話我就唔駛攪咁多野啦~ ...
johnnykut 發表於 2012-4-18 16:36

放高位既叫做front height, 玩7.1/9.1既時候係用嚟加強中置效果, 啲對白會立體啲~~!!
一對前置係應該打直放2邊, 個中高單元同耳仔成水平就差唔多, 記住一樣嘢, 一套擺位好既普通平spk, 一定會好聲過亂擺位既幾百萬設備, 玩av/hifi係以擺位最重要, 唔係器材~~!! {:9_421:}

評分

參與人數 2威望 +20 收起 理由
jeremymak + 10
circleli + 10

查看全部評分

進階玩家

76-FC 藍寶石勲章

放高位既叫做front height, 玩7.1/9.1既時候係用嚟加強中置效果, 啲對白會立體啲~~!!
一對前置係應該打直放2邊, 個中高單元同耳仔成水平就差唔多, 記住一樣嘢, 一套擺位好既普通平spk, 一定會好聲過亂擺位既幾百萬設備, 玩av/hifi係以擺位最重要, 唔係器材~~!!
ykluk 發表於 2012-4-18 16:46

死火o勒, 我都係新手, 我竟然將對前置擺左響高位不特只, 仲要係打橫放....

4萬

鉑金玩家

76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章十週年榮譽帖聖勲章2012年度十大吹水之王勲章76-FC 藍寶石勲章

如果你想用MORDAUNT-SHORT Mezzo, 以你擺放位置就應該係用Mezzo 1做一對前置, Mezzo 5做中置, c/p值超高 ...
ykluk 發表於 2012-4-18 16:43

我都想了解下MORDAUNT-SHORT Mezzo 既聲底如何?價錢又點做

星級玩家

回復 121# johnnykut

會有浪費喇叭咁啦

一定有聲既

鉑金玩家

76-FC 藍寶石勲章

回復  johnnykut

會有浪費喇叭咁啦

一定有聲既
jeremymak 發表於 2012-4-18 23:13

可以講多d我知嗎???

鉑金玩家

76-FC 藍寶石勲章

請問下各位~~
2手onkyo TX-SR805 / $4800
609 / $3600

邊部抵買d???

星級玩家

可以講多d我知嗎???
johnnykut 發表於 2012-4-18 23:16

ykluk 兄,已經講左重中之重: 玩av/hifi係以擺位最重要, 唔係器材~~!

進階玩家

回復 120# johnnykut

我之前都打算玩7.1 所以就買部AV AMP 有7.1 , 所以如果你已經打算玩到7.1
咁就唔好差個少少直接升上高階少少既型號,當然再做多點功課吧。
我買我個部時真係日又Search 夜又search 資料,同得閒就去聽下問下最緊要唔好怕煩。
我買我個部650R 都間間去睇其他品牌,不過最後都係買左CA, 一來我聽歌為主,所以當部AV AMP 係前級
用膽機2ch pre out, 雖然部機有7.1 Pre out 同 Direct in 而且我都有7隻喇叭
不過我都係玩緊5.1 ,因為空間暫時覺得夠玩。[對minipod都做左裝飾品 ]

喇叭線我自己係SSP買左Viablue Sc2 , AQ HD6G , SUPA 2.5 , Voltom Royal 等等… 比前置用(呢家插緊就 Viablue SC2 配 Cardas 蕉插)
中,後置就用緊SUPA 1.6 (2條8m) 配 Star 蕉插,喇叭線我覺得要同自己套野配,用過先知邊種口味岩自己。