設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: myblue

[高清播放器] Apple TV 3 嘅問題有冇經驗點搞?

科林玩家

我有三個問題唔明

1) 我想問問..用ipad mirror出TV, 就算橫倒TV兩邊有黑邊, 唔係TV full screen, 試過set TV resolution auto 同1080 60Hz都唔得,
2) 試過dl "airparrot" 用可以成功mirror desktop 去 tv, 試睇片但無聲, 何解??
3) 試過睇US trailer, 又係得2channel, 唔係5.1, 師兄有無咁問題??
50 字節以內
不支持自定義 Discuz! 代碼

黑鑽玩家

我有三個問題唔明

1) 我想問問..用ipad mirror出TV, 就算橫倒TV兩邊有黑邊, 唔係TV full screen, 試過set  ...
TMX 發表於 2012-4-17 00:18

1) iPad 係4:3 大部分新電視係16:9, 所以mirroring 個ipad出電視會兩邊有黑邊。不過當你係開ipad入面部分D睇戲apps 如pps等,搵一D高清片,會變成full screen, 類似嘅apps有YouTube ( HD),asphalt 6...

2) airparrot 個audio要裝driver, 係個software 入面可以比你click 入去裝,不過個audio driver未算成熟,可以嘅話,6月初apple mountain lion 相信好好多,雖然宜家都可以試mountain lion beta, 不過入面除佐mirror掂好,其他正常OSX 入面D嘢就no eye see. 或者用parallel 玩住先.

3) 大部分us trailer 嘅audio 都係AAC, 佢地唔會整ac3係online trailer 上面,如果唔信,dl 落黎,睇入面條track便知,另外大把老外係萍果論壇嘈呢樣嘢,可上去一看。

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

Apple TV 3 嘅問題有冇經驗點搞?

我都啱啱買咗幾日,但冇你地玩得咁多野,淨係睇YouTube HD MV,我已經覺得好爽,宜家搞緊Audio in/out!

- 發送自我的 iPhone 大板凳應用

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 黑鑽石勲章

我都啱啱買咗幾日,但冇你地玩得咁多野,淨係睇YouTube HD MV,我已經覺得好爽,宜家搞緊Audio in/out!

...
Superpaul 發表於 2012-4-17 09:59

CHING, 我都有興趣玩ATV, 請問在那裏買平呢?

黑鑽玩家

會唔會二手平d 呢? 二手都ok嘎,因為係新model, 上月16號先入市場

另外,如果唔想係ebay買,可以考慮去萍果日本網站買,運費㔻D.

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

Apple TV 3 嘅問題有冇經驗點搞?

第三代才剛出一個月,好少機會有二手。
千其唔好買二手第二代,只支援720p。(除非好平/細mon用)

我在拍賣網買,你可以去格價,都只貴$1xx,起碼唔怕寄失,而且有壞包換。

我宜家用緊復古方法出聲,HDMI-->LED-->RCA out-->Bose receiver
但5.1出聲我已經好like,唔好笑我要求低:P

- 發送自我的 iPhone 大板凳應用

黑鑽玩家

今曰聽D朋友講, ATV3可能幫到seminar, talk之類嘅圓桌會議, 唔使好似現時咁, 輪到做present時,要攞住部notebook行上前,駁返D VGA插頭之類, 搞來搞去... 反而用ATV3駁上projector, 再開著個wifi, 跟手比個新create嘅Apple ID與在坐嘅同事, 然後同事D ipad, iphone或MBP, MBA就可以隨時係坐位到"呯"一聲就可以將個自己screen mirror上projector, 就咁企起身講就得啦...

好似好正, 但個ATV mirror 次序宜家係後上就霸住個projector, 諗緊有冇計可以防止D人唔覺意就搶佐mirror出去.

Ching有冇計?

星級玩家

airplay可以set password

黑鑽玩家

回復 18# johnlau

都係一個方法,不過個會有咁多team同事輪流做present, 個password味有唔係要流出去,個個知? 冇理由每幾team後改password(用到projector個screen)。

黑鑽玩家

唔係喎,johnlau 師兄條橋得喎,我地應該假設D同事唔會咁無聊,所以設置password只係為佐減少唔覺意而mirror 佐自己個screen 出街。掂!tks.