設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
返回列表 發新帖
樓主: kkchau

[討論] 狼 人 外 傳 未 開 畫 網 上 任 睇 驚 動 FBI

黃金玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章

剛剛睇完回來,百多分鐘片長都唔難度過,但啲CG真係好假,尤其狼人騎電單車反擊嗰場.....我同嗰friend都不約而同小咗出嚟,仲以為真係攞咗網上嗰條片播?而且Grand Cinema六院嗰個拷貝真係好唔掂,唔知係咪畫面大過頭,啲微粒粗到吖,心諗第一日喳噃?
劇情都唔會太老套,但開頭嗰啲舖排差啲令我誤以為係另一齣《血仍未冷》添,Hugh Jackman演出都唔錯,而做佢阿哥的Liev Schreiber不嬲都係好戲之人,飾演嗜殺成性的Sabretooth真係好啱。動作場面都唔係場場精彩,係大環境嗰啲有啲睇頭,但不知是否視覺特效嗰度出乎意料的咁差,攪到某啲應該好精彩的場面當堂大打折扣.........

睇完有啲失望,我會俾62分 (100分為滿分)

星級玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

劉兄, 唔同戲院, 個拷貝會唔同的嗎?

黃金玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章

劉兄, 唔同戲院, 個拷貝會唔同的嗎?
Phoenix 發表於 2009-4-30 09:11

以前喺香港上畫嘅戲院拷貝,因沖印的先後次序的關係而令質素有所唔同,所以嗰時啲電影公司會攞啲最早或最靚的拷貝擺喺龍頭及多人流的戲院播放 (如旺角銅鑼灣等),而次一級的就會擺喺偏遠或者冇乜人去的戲院播放 (如新界元朗等).....不過如果質素真的好離譜或者啲片有事,片商都會搵人去收回及換個新嘅,若果冇變過,外語片拷貝番到嚟都會攞去做字幕 (銅版或鐳射),跟住上戲院.......Grand Cinema呢個拷貝咁差,唔知關唔關啲CG事,等我打聽吓先!!!

1萬

鉑金玩家

76 榮譽版主勲章76 榮譽貢獻勲章76星級影音勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

我明天會去睇^^

星級玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

以前喺香港上畫嘅戲院拷貝,因沖印的先後次序的關係而令質素有所唔同,所以嗰時啲電影公司會攞啲最早或最靚的拷貝擺喺龍頭及多人流的戲院播放 (如旺角銅鑼灣等),而次一級的就會擺喺偏遠或者冇乜人去的戲院播放 ( ...
劉一舟 發表於 2009-4-30 13:56

原來是咁, 雖然我唔知當中既技術和過程,
但是以現在既科技發展, 還未做到每個拷貝都是質素好的嗎?
謝謝你的解答.

1萬

鑽石玩家

76 榮譽貢獻勲章76星級影音勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

剛剛睇完回來,百多分鐘片長都唔難度過,但啲CG真係好假,尤其狼人騎電單車反擊嗰場.....我同嗰friend都不約而同小咗出嚟,仲以為真係攞咗網上嗰條片播?而且Grand Cinema六院嗰個拷貝真係好唔掂,唔知係咪畫面大過 ...
劉一舟 發表於 30-4-2009 01:08

之前上網睇exclusive clip都知,CG位真系同hancock同級咁渣,不過我用咗1蚊喺Grand Cinema睇就算啦。

銀級玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章

我尋晚(thurs night)睇9.55pm, 一入場睇transformer2 trailer己經覺得好細聲
到正戲又係一樣
先講av, 唔知係咪少去movie theatre了, o係屋企睇blu-ray清好多, 加上6院個畫面都幾大既
所以應該比睇bluray差
至於聲, 一句到尾, 唔得! 冇surround之餘, d bass 同之前在1,2院睇ironman/batman dark knight 差左好多, d woofer bass 都唔係嗰回事, 我仲要係坐J行 king seat了... 我個friend唔係好識av都話係咪得2.1
故事同一般xmen一如意往, 行吓, 打吓, 傾吓, 又行吓, 又打吓...
故事: 70
畫面: 70
聲音: 50

星級玩家

銅鑼灣UA看完, 畫面真是唔得, d聲又差咁d.
不過都幾鐘意套戲, 尤其打鬥場面, 好型.
故事都算清晰, 交代到d野.