設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: maner394

[重低音] 香港SUNFIRE代理處事手法(終於還我公道)

鑽石玩家

齙牙珍

76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章

代理如果係垃圾,sunfire 幾好都無用! 我一定唔買...
壞咗真係有排拗,揾氣受

銀級玩家

76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 綠翡翠勲章

如果代理一早表明係壞邊一部份要比錢整 , 我相信樓主一定唔會咁興 . 最衰係轉頭先打黎講邊部份出事 , 我地唔包要比錢整 , 心理上有D被屈既感覺 .
Yamaha CX-A5200,MX-A5200
Soulution 330
Vivid audio G4S2
Shunyata research Triton V3
Konda audio note Sps 2.7

1萬

黃金玩家

76 榮譽版主勲章76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽VIP勲章

如果代理一早表明係壞邊一部份要比錢整 , 我相信樓主一定唔會咁興 . 最衰係轉頭先打黎講邊部份出事 , 我地唔包要比錢整 , 心理上有D被屈既感覺 .
里奧 發表於 2009-4-9 12:06

咪就係

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

我都好贊成定哥所講以樓主所講出時間,過程及回覆都可以有反的理由。maner394兄只需要冷靜地面對投訢,作出書面及電郵的抗辯,勝算的機會必定是你{:6_213:}
1)最重要樓主千祈唔好比錢住及接受妥恊和諾責任。佢揾個好聲好氣嘅師父同你解話係只不過平息你的怒氣等好易解決!
2)保養期雖未過,但產品物料令人則疑。
3)大公司會考盧到客人越洋投訢者絕非可三言兩語可打發,必有進一步惡化申延,對公司品牌及形象有   所影響,而修理零件的費用根本係九牛一毛!如公司能妥善處理更能令大眾對該品牌討好及讚賞!所以樓主你可放心好了,呢單嘢佢一定保你{:6_213:}
都係果句要冷靜處理,唔好再接受香港代理道歉,就算收一半修理費也不成理{:6_213:}。早年我曾用$43000購買飛利浦TV,但後來都遇到類似的CASE,我要求更換新的一部,他們又呀芝又呀咗,ヌ呢樣唔得果樣唔得,又要我補$1300買新一代TV重話要收回我的送的贈品15吋TV,我唔出聲,唔聯絡佢,直接E個電郵去總部同佢投訢,重話會在報章刊佈出來,要用用家角度評理、重投訴埋係香港總代理嘅處理手法{:6_213:}
到最後一毫子都唔駛比,換咗部新一代TV,重收到香港總代理親筆的道歉信,還加長了保養期
pigpighung i o u

高級玩家

我都好贊成定哥所講以樓主所講出時間,過程及回覆都可以有反的理由。maner394兄只需要冷靜地面對投訢,作出書面及電郵的抗辯,勝算的機會必定是你{:6_213:}
1)最重要樓主千祈唔好比錢住及接受妥恊和諾責 ...
pigpighung 發表於 2009-4-10 19:32

1萬

黃金玩家

76 榮譽版主勲章76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽VIP勲章

多謝各位關心,有各師兄支持同推動,我一定會抗爭到底!

1萬

黃金玩家

http://www.post76.com/discuss/viewthread.php?tid=10891&extra=page%3D5&page=3

師兄你換FUSE換到燒機,仲講全屋FUSE都俾你玩謝,點解你仲投訢人呢
LKP11 發表於 2009-4-10 21:16
首先我都想知點解換粒FUSE都會燒?師兄我想知你有冇睇晒有關 posts,恕我敏感你意思係話我自已整壞部機,重要去話人不是惡人先告狀攞着數,唔緊要針唔拮到肉唔知痛,不過都話過你知,一間成功企業服務比其產品更重要,依家個問題在於服務態度,請看回8#我己提到
1.如果佢地第一次reports提及功放有問題,而要額外付款我完全接收,為向在到取機日期,我主動聯絡才告知功放燒咗,還用不客氣態度說一定係人為損壞,在保單上已列明不保功放,又向必說人為損壞,呢點証明代理職員處事馬虎,沒有專業可言!
2.代理職員應承回覆時間,點解每次都要我主動致電才有答案
3.代理職員說如果我唔信,你可以攞出去整或寄回原厰修理,說話完全不負責任
4.代理維修技術員,竟然說出要修理好一部份,才知下一部份有什麽問題,呢點証明維修員技術知識有限!

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

再者壞咗都係有可能係樓主換fuse引至出來的,但問題係針對總代理的處事手法和誠意!
我相信樓主意思不是輸打贏要,而是要討回消費者一種承諾
因為我絕對心同感受樓主的心情
pigpighung i o u

行動組版主

76 榮譽版主勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章

以機會成本來計,代理第一次答無需付錢時,用家已經知道因為唔需要額外比錢,而決定去食自助餐,現在自助餐就食左,無端端話要比錢,邊到變d錢出來,責任上,一開始講左唔駛錢,就係唔駛錢!

還有就係代理係答應左的時間內無主動回覆,由用家查問才回覆,即係代理係認為合理的檢查時間內完成檢查吧,係第一次檢查時無問題,到再追問時就話有問題,咁明顯係維修部出錯,係內部問題,應該代理自己負責番!

如果講完唔駛錢,整唔到又要加錢,咁我要保養做咩,求其找個街邊識少少電子野的阿叔都得啦,叫咩代理,叫咩售後服務!   Try and Error 係好底層次的維修服務,如果無能力維修,應該刪左果維修部,全部send番去原廠,等原廠搞,否則整完的電器,都唔知安唔安全

鑽石玩家

齙牙珍

76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章

記低埋代理職員姓名、態度、時間
金融海嘯都咁嘅服務,如果炒咗條友,佢都覺得自己無做錯...
口爆專家 PowerJan