設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[討論] 新玩具 - 喇叭釘腳報告

星級玩家

76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

多謝maner394兄介紹﹐價錢又OK﹐琴日買了十粒玩下。交收完放工拿拿林返屋企玩﹐同內子講聲買左新玩具。

原文: http://www.post76.com/discuss/viewthread.php?tid=11203

之後急不及待安裝去試﹐我無出聲同內子坐係皇帝位聽歌﹐以下係她的評價:
口形大左
立體感多左
音牆闊左

我聽到呢D形容詞時有D驚訝﹐因為她好少睇有聲音評價的AV forum(我是相信她有金耳仔﹐但唔知點形容出黎)。她對今次的改善非常滿意!

我自己覺得:
低頻出返晒黎
線條同分離度好左

小弟對QUAD 12L2一路都好似無咩低頻﹐好多師兄話QUAD 12L低頻量多﹐從來我都唔係好覺(可能係放係組合櫃D層價上面無咁好聲)﹐聽歌多數會開埋subwoofer (THX Music)。只係加了幾口釘﹐唔知以為開左十仔﹐望下個AMP個Pure Audio係"On"﹐呢個效果實在太神奇!

順道問下佢一條電源線幾錢可以接受﹐佢話:"你條HDMI都買左千六蚊﹐咁一千蚊條PC我覺得好合理"。。哈哈﹐死得喇今次!

(其實她從來都無唔俾我買野﹐但有傾有講好過偷偷摸摸 :P)

1萬

黃金玩家

76 榮譽版主勲章76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽VIP勲章

我老细同你老细一樣.....有全耳朶,你個report 寫得比我好很多(毒好多),你中罝裝4粒?subwoofer 有冇加?

星級玩家

中罝裝4粒﹐但睇電影分別不太大。Subwoofer本身係四個尖的膠釘﹐可以唔駛換住。 :)

但琴日返睇功夫熊貓﹐內子話點解上次睇好似唔係咁聲﹐今次勁左好多。呵呵。我估都係部S350同個新十仔的功勞。

銀級玩家

76 榮譽VIP勲章

你條HDMI都買左千六蚊﹐咁一千蚊條PC我覺得好合理"。。哈哈﹐死得喇今次!

1萬

黃金玩家

76 榮譽版主勲章76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽VIP勲章

買咗咩十仔呀?

三潮玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章十週年永遠榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

好多女性耳仔都比男性靈敏. 尤其好多又彈琴, 有玩樂器.

不過, 講得出口形大左, 我就唔係好信樓主老細無睇HiFi野啦.

其實聽歌開subwoofer都幾難夾得好. 反而唔開一般都自然d.

釘腳對d放地櫃上面既speaker真係不可少. 就算平平地都已經聽到效果.

星級玩家

買咗咩十仔呀?
maner394 發表於 2009-4-2 09:43

上次睇重用緊PS3+Sunfire HRS8
今次睇用S350 + SVS SB12 Plus﹐重要換左條HDMI線。

銀級玩家

76 榮譽VIP勲章

SVS is good for music / concert

星級玩家

好多女性耳仔都比男性靈敏. 尤其好多又彈琴, 有玩樂器.

不過, 講得出口形大左, 我就唔係好信樓主老細無睇HiFi野啦.

其實聽歌開subwoofer都幾難夾得好. 反而唔開一般都自然d.

釘腳對d放地櫃上面既speaker真係不 ...
radhk 發表於 2009-4-2 09:43

唔知喇﹐可能佢自己吸毒我唔知呢。我都有問咩叫"口形大左"﹐佢自己示範俾我睇同聽﹐真有趣﹐
佢重問我點解唔早D買釘﹐D聲差咁遠。

銀級玩家

76 榮譽VIP勲章

"口形大左"...b4 is too small?