設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: calcal

[討論] USB vs Coaxial !

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 綠翡翠勲章

人地未買 DAC,只係諗定點夾。
Wilmer威馬 發表於 2012-4-8 00:05

係. 其實真係想緊應該點夾法. 唔想浪費無謂錢!

黑鑽玩家

如果你部 DAC 已 built-in 24/192 或以上規格 o既 USB,根本無需要哂錢再買 hiface,USB 唔好聲好多時 ...
Wilmer威馬 發表於 2012-4-8 00:04

wilmar sir我想問問而家有邊d dac 個usb係support到24/192的? 我見好多usb dac都係24/96 only.
可以推介一下嗎? 謝謝!

黑鑽玩家

順帶一問, usb / rca / coaxial的線材. 同等價位的話, 玩邊樣會好d?

黑鑽玩家

Performance of $4000 Usb/coaxial cable upgrade will be stuck at bottleneck.
!替天行道! 發表於 2012-4-7 23:58

Thx ching!

鉑金玩家

76 榮譽貢獻勲章76 精選榮譽會員勲章金耳朵金耳朵學員76-FC 藍寶石勲章

係. 其實真係想緊應該點夾法. 唔想浪費無謂錢!
calcal 發表於 2012-4-8 00:08

我建議你買部mytek stereo 192 DSD,夾條幾百蚊usb線得喇。
呢部D聲密度好高,聲音質素好穩定。

不過呢部長期冇貨要訂,「增幅」話最快4月尾至番貨。
Synology DS3617xs with Roon, Qobuz,
Devialet Original d'Atelier;(FC) B&W 802D3, (SR) Devialet Opéra de Paris Gold Phantom, (SRB) KEF LS50 Wireless, (Atmos) KEF R50, Onkyo TX-RZ830, Sony A8F

鉑金玩家

76 榮譽貢獻勲章76 精選榮譽會員勲章金耳朵金耳朵學員76-FC 藍寶石勲章

順帶一問, usb / rca / coaxial的線材. 同等價位的話, 玩邊樣會好d?
calcal 發表於 2012-4-8 00:20

唔好太在意D線,盡量將budget用黎買部好D的DAC先。
Synology DS3617xs with Roon, Qobuz,
Devialet Original d'Atelier;(FC) B&W 802D3, (SR) Devialet Opéra de Paris Gold Phantom, (SRB) KEF LS50 Wireless, (Atmos) KEF R50, Onkyo TX-RZ830, Sony A8F

黑鑽玩家

我建議你買部mytek stereo 192 DSD,夾條幾百蚊usb線得喇。
呢部D聲密度好高,聲音質素好穩定。

不過呢 ...
nicknick 發表於 2012-4-8 00:33

呢部mytek我吼左好耐. 仲有benchmark dac1 同 northstar dac32 都係我考慮之列. 不過未正正式式去聽過!

黑鑽玩家

回復 26# nicknick

我就係要想定入左之後究竟應該玩咩線! 起碼都要決定左個制式先!

鉑金玩家

回復  nicknick

我就係要想定入左之後究竟應該玩咩線! 起碼都要決定左個制式先!  ...
calcal 發表於 2012-4-8 00:52

我的意思就係,新出的一批1萬元級的DAC,3種制式的表現好接近,
唔好再花千多元買hiface來駁了,也不用買4千元的USB線,直接將所有呢D budget用黎買部最好的DAC吧。

用個比喻: 當你budget 10k, 就算我話coaxial好過usb少少,咁你買hiface(1.xK) + 靚coaxial線 (4k) + DAC (4K) = 9.xK,
D聲分分鐘仲差過你買一部9k的DAC加條幾百蚊的USB線直駁 (同樣 9.xK)。

其實我真係覺得用coaxial係好少少,但都建議你用usb駁,原因就係上面呢個。

銀級玩家

wilmar sir我想問問而家有邊d dac 個usb係support到24/192的? 我見好多usb dac都係24/96 only.
可以推介 ...
calcal 發表於 2012-4-8 00:10

好多都 24/192,由幾舊水起都有,反而 24/96 小至真。。。。

如果用 PC/Windows,$2K 內一定係 Musiland Monitor 03 USD 或 02 Monitor US Dragon、$5K 內一定係 Asus Essence One(我個人 $10K 內都會揀 Asus)、$10K 內 Audiolab MDac、$10K 以上 Mytek Stereo 192 DSD 或 Northstar DAC32。

calcal 發表於 2012-4-8 00:20

冇話邊樣會好 d,只有需唔需要,總之除左 Mac 機自带 o既光纖勉强可以接受外,家用/民用 PC 冇一部個 built-in digital out 係掂 o既,只要你係用普通家用/民用 PC,基本上只有用 USB。

By the way,你講 o既 RCA 係咪指數碼線?係 o既話 RCA = COAXIAL = BNC = 數碼線,線基係一樣,只係個頭唔同,但一般坊間通俗統聲 RCA = 信號線、COAXIAL = RCA 數碼線、BNC 就咁叫返 BNC。

呢部mytek我吼左好耐. 仲有benchmark dac1 同 northstar dac32 都係我考慮之列. 不過未正正式式去聽過! ...
calcal 發表於 2012-4-8 00:50

Benchmark DAC1 可以唔洗聽,連 Asus Essence One 都贏唔哂。