設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索

[合併式擴音機] 回覆 PM ... Telos 3902.2 推 805D 無問題 ( Cosworth01hk )

星星專家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76星級影音勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x
cosworth01hk
Jadis 兄, 有關int. amp及 speaker配搭方面既問題. 希望俾些少意見.
請問goldmund 390.2與B&W 805d匹配嗎?
以goldmund既驅動力又能否全面發揮805d既潛能
有說390.2於低頻方面控制力較差
而事實又是否如此?
謝謝

我諗 Cosworth01hk 是從雜誌或其他媒體聽到 Telos 390,2的 低頻控制力稍差的情況, 而事實上筆者亦聽過這樣的報導, 但就以聽過的經驗, 它是不像 Mark 或 Krell 般狂野, 但低頻的衝擊力和穩定性絕對不是外間所傳那樣, 但低頻的氣質是迎較為似 Jeff Rowland 的優雅, 多於 Krell 的狂飆, 推動 805D, 195w 的 Telos 390,2, 放心好了! 反而要注意的是 390.2 推 805D的效果, 是不是 Cosworth01hk 所要的音色才是重點 !
Jadis~

黃金玩家

76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

Cosworth兄,
你部老麥6600推805d唔ok ma??

鉑金玩家

76 榮譽VIP勲章

Cosworth兄,
你部老麥6600推805d唔ok ma??
yoes 發表於 2012-4-2 10:56

805d還未入手
現階段想參考多d意見再慢慢試先再作決定

高級玩家

76-FC 藍寶石勲章

805d還未入手
現階段想參考多d意見再慢慢試先再作決定
cosworth01hk 發表於 2012-4-2 23:36

ching大家交流下!!390.2都係我選擇之一
sbt+sotm
Lucid 88/192
I Clock/DIY 原子鐘
YBA Passion int.100/LX-83
OPPO-93
Atohm GT1.0
Quad L-center
Os3
Nanosat
hrs-10

科林玩家

小的以前都有用390第一代連dac,覺得真係唔夠力,果時由330升級到390,第一個感覺係好有力,唔錯,好開心,但玩得半年後,有次比較了其他品牌,就發覺390的上落感唔夠,聽古典唔夠放,瑞士音色

高級玩家

76-FC 藍寶石勲章

小的以前都有用390第一代連dac,覺得真係唔夠力,果時由330升級到390,第一個感覺係好有力,唔錯,好開心, ...
一無閒 發表於 2012-4-3 12:20

等我買咗對朱天壹返來先決定
sbt+sotm
OPPO-93
Atohm GT1.0
Os3
Nanosat
hrs-10

科林玩家

等我買咗對朱天壹返來先決定
sungyue 發表於 2012-4-3 12:23

原來師兄睇中朱天一,好喇叭呢,我用豬老二

高級玩家

76-FC 藍寶石勲章

原來師兄睇中朱天一,好喇叭呢,我用豬老二
一無閒 發表於 2012-4-3 12:26

換咗喇叭先决定打唔打nba
sbt+sotm
OPPO-93
Atohm GT1.0
Os3
Nanosat
hrs-10

科林玩家

換咗喇叭先决定打唔打nba
sungyue 發表於 2012-4-3 12:34

原來師兄重諗NBA,要打就要快啦

見師兄原來用緊atoll,講多兩句,之前我都有抬部390去試TRIANGLE,果時係諗住買喇叭,試下部390推唔推得掂,點知一比其他AMP,就發覺390力水真係不足(除非用黎聽味道o野另計),輸atoll前後級好多,動態全輸(計價錢,390貴一倍.........),果時無比IN200,我諗都可能比390好力,最後換喇叭一個月後,就賣埋部390

姑媽機唔係唔好,佢地貴機真係好正,平價入門機,就只得味道,唔全面

高級玩家

76-FC 藍寶石勲章

原來師兄重諗NBA,要打就要快啦

見師兄原來用緊atoll,講多兩句,之前我都有抬部390去試TRIANGLE,果時 ...
一無閒 發表於 2012-4-3 12:43

以我嚟講現在對12l2係瓶頸重未發揮到atoll高低闊微動態力量
sbt+sotm
OPPO-93
Atohm GT1.0
Os3
Nanosat
hrs-10