設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索

[請教] 機頂盒接收問題

進階玩家

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x
用緊部機頂盒係magic tv 3100D , 傳統4個台 (翡翠+亞視+明珠+國際) 訊號好弱, 長期收唔到, 但其他高清頻道訊號好強, 好穩定, 同一條天線, 房入面部 idTV  竟然全部頻道都好穩定, 所以應該唔係天線方向問題, 亦已加放大器, 重新掃描過所有頻道都唔得, 機頂盒firmware upgrade左都唔得, 請問各位有無試過, 知唔知係咩問題?

想試下去鴨記買部平價機頂盒當作後備, 有咩牌子可以推介, 接收好, 最好有埋錄影 ? (除左我睇開高清台之外, 有時想睇翡翠明珠D 節目都睇唔到, 唔想吓吓要入房睇, 好唔方便, 好想解決呢個問題, 多謝幫忙)

見過有Giec, Thomson, Maxtone, Teledevice .... 仲有好多,  唔知邊隻好 ?

1萬

黃金玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章

用緊部機頂盒係magic tv 3100D , 傳統4個台 (翡翠+亞視+明珠+國際) 訊號好弱, 長期收唔到, 但其他高清頻道 ...
stephenx 發表於 2012-3-30 21:56

向你大廈管理處投訴,叫佢地檢查你個單位的訊號。
法例上佢地有責任確保你的單位收哂所有台。
唔係隻 3100 唔得,你啲訊號唔得。

進階玩家

回復 2# plnl88

家住唐樓,無管理處, 食自己...條魚骨天線, 最抵死另一部idtv 無呢個問題, 所有台收晒, 懷疑每個機頂盒/idtv 既晶片接收能有有些少分別

1萬

黃金玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章

回復  plnl88

家住唐樓,無管理處, 食自己...條魚骨天線, 最抵死另一部idtv 無呢個問題, 所有台收晒, 懷疑 ...
stephenx 發表於 2012-3-30 22:10

咁抵死。
你用插MTV個條線插部 idtv,
睇睇有無出現同樣情況。

評分

參與人數 1威望 +10 收起 理由
sunny + 10

查看全部評分

1萬

黃金玩家

回復  plnl88

家住唐樓,無管理處, 食自己...條魚骨天線, 最抵死另一部idtv 無呢個問題, 所有台收晒, 懷疑 ...
stephenx 發表於 2012-3-30 22:10

3100 接收能力唔差的。

進階玩家

咁抵死。
你用插MTV個條線插部 idtv,
睇睇有無出現同樣情況。
plnl88 發表於 2012-3-30 22:15

試左啦,插mtv條線去idtv 都收晒所有台

1萬

黃金玩家

stephenx 發表於 2012-3-30 22:42

咁就無橋了。
師兄用緊乜放大器。

進階玩家

咁就無橋了。
師兄用緊乜放大器。
plnl88 發表於 2012-3-30 22:50

Engel AM6212K  (40db) + Power supply AL6121, 連同牌子魚骨天線 , 全套差唔多成千蚊

1萬

鉑金玩家

無錢交管理費,六合彩都無錢買

76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章

stephenx 發表於 2012-3-30 22:42

不如試下搜多次台。

1萬

黃金玩家

Engel AM6212K  (40db) + Power supply AL6121, 連同牌子魚骨天線 , 全套差唔多成千蚊
stephenx 發表於 2012-3-30 23:37

連 Engel 都用埋。
你試下 pm singkee c hing 問問