設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: Alman

[請教] 返港購買 diy 線材零件

高級玩家

76-FC 藍寶石勲章

事件一:之前我買光佢所有同一款插頭$48(高記買$45)因我雖要多五十件跟他們訂,一日後佢地打電話俾我話代理起咗價要$68一件,除非訂一盒100件才可做回$48一件!咁我就話要100件啦.....沒耐打番俾我話代理沒貨要等二、三星期。仲要話要尊登坐飛機過來,所以要收番$68一件,咁我話$68一件要五十件得唔得,佢話唔得.....仲話唔係之前我買咁多野,佢都費事理我添
人玩Hi-Fi....我就俾Hi-Fi玩!
人玩影音分家....我就玩影音分身家!

高級玩家

76-FC 藍寶石勲章

果件插頭我返嚟連運費同稅CAD $3.60咋

白鑽玩家

回復 42# anw

I feel sorry about your situation.  The asking price is just crazy!

高級玩家

76-FC 藍寶石勲章

咁你回港買野都要小心D

鑽石玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽VIP勲章

唔知咁講對不對....香港好多diyer都鍾意在外國定 parts, 因為夠平...
但係點解師兄你反而在香港找零件? 其實未必真係平好多.
東施再如何裝扮效顰,也只是東施,不可能變成西施。

白鑽玩家

回復 45# ADA

我所住的小城沒有發燒舖或零件賣。每次都唯有上網買。問題是運費,稅及時間。有時要向不同網站買才買齊。香港真方便。所以有機會回來一行,當然要入足科, 不用四維周章。網站的價錢心中有數,會同香港的比比。相差不太遠的話, 帶它們回加拿大也

鑽石玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽VIP勲章

師兄今次打算入咩零件?
俾個 list 睇下....不同零件要在不同地方找的. 未必有 one stop shop.
東施再如何裝扮效顰,也只是東施,不可能變成西施。

白鑽玩家

我鍾意整電線及RCA 線。上網好多時見了些產品很想試試, 例如CMC rca plugs 或這兒 C Hing 愛整的線 (Early Bird 電線) 等。 所以,今次的搜購品種都是集中diy零件, 已有一些想買的list, 但會到處走走,合適的都買走

想買的List :
RCA plugs (like CMC and other "cheap" plugs)
Wires (Neotech silver wires,ATC 機內接線,Early Bird  etc)
Spade lugs for speaker cable
AC plugs (Oyaide, Wattgate)
Teflon tubes
Heat Shrink tubes

白鑽玩家

差點忘記: 請問那處可買到 Beldon co-axial cable (如 89259 )? Thanks.

Ha, 我尚有五天便回港啦!

3萬

鑽石玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76星級影音勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章2012年度十大吹水之王勲章76-FC 藍寶石勲章

差點忘記: 請問那處可買到 Beldon co-axial cable (如 89259 )? Thanks.

Ha, 我尚有五天便回港啦! ...
Alman 發表於 2012-4-8 12:48

去深水埗鴨寮街搵搵啦!
祇回應不推介!
"別人笑我太瘋癲,我笑他人看不穿"