設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[線材] Shure535換線一問

黃金玩家

76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

小弟隻535都聽到熟晒,但近日勾起條筋想換下條線.
問過幾位師兄都介紹我轉BA號角,話價廉物美.

老實講,小弟對線材無咩研究,但好想upgrand下隻535,大家有咩推介??
小弟暫時睇中BA號角和巴德 mk2 ,兩者D聲有咩分野???因為小弟空餘時間不多,難以抽時間親身去仔細試…
若然未親身試是否少玩為妙???
同埋大家通常会在哪買和試線材????

小弟對線材係完全無研究,請各Ching見諒小弟各愚末之問!!!

鉑金玩家

76-FC 藍寶石勲章

小弟隻535都聽到熟晒,但近日勾起條筋想換下條線.
問過幾位師兄都介紹我轉BA號角,話價廉物美.

老實講,小弟 ...
tinsly 發表於 2012-3-29 00:53

我都係2揀l,銀龍貴一倍但口啤還可以
MEGNETAR 900
ANTHEM AVM 90
CROWN 2002 *5
I-TECH 4x3500
B&W CT 7.3*3 ,B&W CT 7.5*4
TOP-EARTH QUAK *6
SUB-SVS PB16-Ultra*2 , B&W CTSW-15*2

黃金玩家

76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

我都係2揀l,銀龍貴一倍但口啤還可以
lw3000 發表於 2012-3-29 00:59

謝謝!!!但銀龍的$老細唔批…不用諗…
但其實換條線,真係同Shure原本條線分野很大???
因為我用535真係純用來試人聲,我最想係D人聲更清更立體點,Bass方面在535上真係有無都無所謂.

黃金玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

謝謝!!!但銀龍的$老細唔批…不用諗…
但其實換條線,真係同Shure原本條線分野很大???
因為我用535真係純用 ...
tinsly 發表於 2012-3-29 01:25

我用緊巴德2.......都覺得唔錯.....
其實換線係要夾人......自己親自去試就最好.......

黃金玩家

我用緊巴德2.......都覺得唔錯.....
其實換線係要夾人......自己親自去試就最好....... ...
kalok6 發表於 2012-3-29 06:20

thx!
但我真係好難抽到時間去試…佢地又收得咁早…
有無舖頭係10pm還營業?
因為我都係諗住叫人幫我買…

有無師兄答到我號角和巴德2,兩者的其特性?

鉑金玩家

76-FC 藍寶石勲章

回復 3# tinsly

如果要人聲, 你不應買 shure !!
MEGNETAR 900
ANTHEM AVM 90
CROWN 2002 *5
I-TECH 4x3500
B&W CT 7.3*3 ,B&W CT 7.5*4
TOP-EARTH QUAK *6
SUB-SVS PB16-Ultra*2 , B&W CTSW-15*2

黃金玩家

回復  tinsly

如果要人聲, 你不應買 shure !!
lw3000 發表於 2012-3-29 23:23

Ching有咩好推介???
但我覺得535嗰種「超近人聲」好啱我…尤其聽胡琳!!!正爆!!!

鉑金玩家

76-FC 藍寶石勲章

ba巴乜2~~~舉手
換線前其實都覺得幾唔錯ga啦~~只係覺得有d長,同幾重下~~
原裝535已經係覺得清,舒服,,,換線後即時原裝線有d濛~~
細節再多少少,,聽band sound掃 chord,快 bass,,,,唔再係一堆出黎,彈幾多下都聽得清楚
咁究竟係鍍銀線配535係咁既效果定係"巴乜2"既威力我就唔知啦~~
因為我剩係轉過呢一條
但係師兄如果要買,有得試就梗係要試啦
千幾銀買返得我岩聽係我好彩(我都唔知點解當時咁大膽),,,
如果唔岩聽,放返出去就要蝕水啦~~

黃金玩家

回復 8# johnnykut

但我這刻都係偏向“號角”外D…
不過我真係抽唔到時間試,這是我的難題…
但我未玩過換線,換同唔換個分野大嗎???值唔值先???

鉑金玩家

76-FC 藍寶石勲章

回復  johnnykut

但我這刻都係偏向“號角”外D…
不過我真係抽唔到時間試,這是我的難題…
但我未玩 ...
tinsly 發表於 2012-3-30 02:02

如果只係為左聲音既升級,,,千幾銀我而家會覺得貴,,因為我學識左diy線同amp~~
但係換個角度睇,輕便左,好聽左少少(我估),,,,有閒錢既,去馬啦