設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索

[喇叭組合] {UNBOXING 開箱} 三月ELAC狂熱之書架上的德國妹 BS244

專業玩家

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

買ELAC有段小插曲,話說前幾日響英國網訂左半價BS244,過晒數$81XX,過左1日後,間野EMAIL話我個地址唔MATCH張卡,又呢又路,我心諗玩野咩,我一年用同一張卡上網買野起碼5-6次,而家要我PROVE ID及住址證明,成張CREDIT CARD STATEMENT EMAIL左比間野睇,人名地址一粒字都無錯,跟住話OK,又話件貨已經準備好隨時SHIP得,跟住過多一日,又EMAIL話無晒貨,DISCONTINUED左,問我要唔要其他MODEL,今日全日用EMAIL鬧爆個CS,因為我心知無貨的話,最終只有REFUND,而經過銀行的匯率掠水法,一來一回我要蝕 ~$300左右,心諗真係好嬲,無貨就唔好吹水屈我地址唔岩啦,我上網買野唔係第一次要SHOW ID,特別買貴野好平常,但唔好屈落個客到啦。又要EMAIL話我件貨準備上機啦,係爭我張CARD有問題...真PK

ANYWAY,故仔講完。其實尼鋪同時間仲有多位76CHING都有訂,果邊又話要ADDRESS PROOF,結果又係話斷左貨,又是REFUND,真係有D唔好意思。我有同個CS拗過要黑色同價,但最多得9折,計埋SHIPPING差不多$15500,所以我寧願REFUND蝕幾百,決定在LOCAL買,即刻落鋪頭講完價就捧走左喇

我唔係AUDIOPHILE,所以唔識點樣去形容聽後感,原本用KEF Q300,是比較輕鬆輕快的喇吧,高音清脆,但ELAC是比較WARM,BASS方面未有機會試,因為RUN IN緊

雖然bookshelf無floorstander多野睇,但活在窩居下,bookshelf speaker真係我的好朋友
當某日ELAC熱潮退後,希望有人SEARCH帖時SEARCH到我和edison133兄的帖,特此放埋edison133的FS247連結先:
http://www.post76.com/discuss/vi ... &extra=page%3D1

講完D COMPLETELY RUBBISH,去圖,否則車毀人亡

taoc elacDSC01229.jpg
taoc elacDSC01231.jpg
taoc elacDSC01234.jpg
taoc elacDSC01236.jpg
taoc elacDSC01237.jpg
taoc elacDSC01238.jpg
taoc elacDSC01239.jpg
taoc elacDSC01240.jpg
taoc elacDSC01242.jpg
taoc elacDSC01243.jpg
taoc elacDSC01245.jpg
taoc elacDSC01246.jpg
taoc elacDSC01247.jpg
taoc elacDSC01250.jpg
用個MINI HIFI RUN IN先,原來金重金屬真係難推D,平時個VOLUME開16-17推書架仔,而家推ELAC要30
taoc elacDSC01253.jpg
DIY JUMPER (QED XT ANNI.。。。。弊,原來個位唔岩用,用換返做BANANA先得
好好珍惜合家歡時間,因為Q300應該要賣喇

評分

參與人數 9威望 +80 收起 理由
chakat + 5
hutmonkey + 5
roland + 10
edison133 + 10
doublez + 10
mchim3010 + 10
edlsang + 10
obee + 10 Excellent finishing!
chhanthony + 10

查看全部評分

Absolute Low End

專業玩家

各位CHING,鋪頭名我唔透露喇,人地做生意,有D價位會比AGENT嘈
RRP標 $16200,一般都自動 85折,即$13700左右,用多D毅力,可以在削多D,價格可以參考最近有CHING在33和76二手區放的價錢,再加多一部最入門的有牌子數碼相機價錢啦,平時我都會講下價錢出來,但今次應承左人地唔會講
我一向幫襯“軟陰”,但要訂,唔想等,所以走左去其他店

============================================

同場加影 TAOC TITE35S (地庫入)

taoc elacDSC01222.jpg
taoc elacDSC01225.jpg
taoc elacDSC01226.jpg
taoc elacDSC01228.jpg

KEF Q300
taoc elacDSC01255.jpg

同日入埋FULL MUSIC 12AU7 12AX7 (添添6樓) $300 一支

評分

參與人數 2威望 +20 收起 理由
edison133 + 10
obee + 10 cool!

查看全部評分

Absolute Low End

黃金玩家

Elac 244

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

so what is the last price in local shop??

高級玩家

回復 2# !替天行道!

唔知師兄咩價位入同係邊到..... 我都好想....  不過重係到諗緊243定244好......因為我只係用部peral lite......

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

I also bought 244 last week. it is really good.i use naim 5i2 only 50w also ok..243 and 244 爭千幾近二千蚊,所以我最後買244。

高級玩家

回復 6# rickychan1005

咁少??邊到價呀.....

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

Yes ar.so i bought 244 law.

2萬

鑽石玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

鑽石玩家

76-FC 藍寶石勲章