設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[請教] Resident Evil: Afterlife《生化危機4:戰神再生》港日版分別!!!

1萬

白鑽玩家

北斗之拳-健次郎

76 榮譽超級版主勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

今次為大家分享下港版和日版有咩分別,首先我要話比大家知,港版百分百有刪除片段,連血腥場面都也刪剪了,為何港版會刪除這些場面,咩香港唔係開放嗎
好多遊戲都冇這回事,仲可以玩到斷手爆頭場面嫁,香港遊戲仲有得玩咩大量血腸場面嫁,但點解呢次港版刪除的片段好似日本版先會咁做的,但呢次日版就剛剛反轉咗,出現的場面十足似"足本版"咁,睇到的場面和血腥場面多過港版,安樂呢次做咩呀???
如果我再唔講清楚,真覺得對唔住我呢班師兄弟,所以我今日一定要師兄弟知道呢件事,因為衣嫁好似比人出賣咗一樣感覺,睇得好唔開心...

上圖為港版,下圖為日版:(小弟影相不專業,如果不喜歡的話,可以不睇... )
留意愛麗絲雙刀斬人時,港版係不見血的,但日版可以睇到的...
愛麗絲中第一槍時
再中第二槍了
最後一槍,即係第三槍了...
請留意港版那個不聽上司時,給上司一槍中頭不見血,連地面也沒有血腥出現???
日版可以睇到地面有血色的
這個也是日版先睇到不聽上司話時,頭部中槍的畫面了,港版有就有,不過同樣冇血睇的...
再留意頭部中槍那個人,跌到地面時,完全不見血色,感筧好似冇中槍播???
日版就清楚見到血色了,咁先似中槍吧!!!
愛麗絲們大逃亡時,再用麥林槍打中第一個頭部喪屍時,完全沒有爆頭,好似打不中一樣???
日版就算係假都好,但點都好過港版啦,起碼交代得清清楚楚...
再打第二隻時,同上一樣,港版你玩野呀,倒抵有冇打中頭部嫁...
這個真要留意了,港版刪剪咗呢段片了...
日版就清楚可以睇到他點死法...
最後呢個高大怪物,港版把爆頭場面刪剪咗了...真過份,一部精彩的電影,剪到不知所謂???
港版中槍後...只有呢段開始...
日版真掂晒,仲可以睇得清清楚楚個點爆頭法...

評分

參與人數 20威望 +98 金錢 +5 收起 理由
nikiyau + 3
mingcheung + 10
fuman0123 + 5
747-300 + 5
tuktuk + 5
magicmilk + 1
CLD3070 + 5
鐵心心 + 5
Collection + 5
ivan1122 + 5 多謝晒迷兄!!!
245141525 + 10
jack331 + 5 我未睇, 但你真係好詳細呢~!!
Maldini + 5
smith14 + 3
bo9bo99 + 10
wch409 + 3
kenlaw1228 + 1
dragonyam + 5 Thanks
小龍 + 2
Ken704 + 10

查看全部評分

Gina Carano Profile / DOB--4/16/1982 / HEIGHT--5'8 / WEIGHT--140

黑鑽玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章

情不自禁....再頂一野

1萬

白鑽玩家

76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章十週年榮譽帖俠勲章76-FC 藍寶石勲章三星玩樂勲章

港版真豈有此理,賣咁貴仲要左CUT右CUT,失望......
日版萬歲!!!!!!

鉑金玩家

76 榮譽VIP勲章76-FC 藍寶石勲章

今次為大家分享下港版和日版有咩分別,首先我要話比大家知,港版百分百有刪除片段,連血腥場面都也刪剪了,為何 ...
DVD迷 發表於 2011-1-9 22:26

日版勁貴WO =O=

1萬

白鑽玩家

北斗之拳-健次郎

76 榮譽超級版主勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章

情不自禁....再頂一野
小龍 發表於 2011-1-9 22:35

好彩多得龍哥你,如果唔係你叫我入日版...我真唔知道呢件事,差d比呢間公司出賣咗都不知情!!!
Gina Carano Profile / DOB--4/16/1982 / HEIGHT--5'8 / WEIGHT--140

1萬

白鑽玩家

北斗之拳-健次郎

港版真豈有此理,賣咁貴仲要左CUT右CUT,失望......
日版萬歲!!!!!!
dragonyam 發表於 2011-1-9 22:38

師兄係唔係好失望呢...我都好失望

1萬

白鑽玩家

北斗之拳-健次郎

日版勁貴WO =O=
kenlaw1228 發表於 2011-1-9 22:40

一分錢一分貨,加上包裝靚,仲係三隻碟播?

黑鑽玩家

the Japan version is better than HK version.
日版萬歲!!!!!

1萬

白鑽玩家

76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章十週年榮譽帖俠勲章76-FC 藍寶石勲章三星玩樂勲章

日版正咁多,貴D都抵俾

科林版主

泰垣

76 榮譽版主勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

估唔到港版今次咁呀,見佢2D加3D仲有d想買tim
不過我之前係戲院睇都係無咁血腥架wor