設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索

[喇叭組合] [開箱]大佬未到, 細佬頂住先...GENIE(18# 有 Link)

1萬

鑽石玩家

76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

話說幾年用緊 Energy Take2 後置喇叭仔, 本身佢既分析力同定位都十分出色, 只不過尺寸問題, 量比較少, 開始滿足吾到我, 心思思想 upgrade, 於是走咗上去花園9樓道明來意, 當時店員介紹我用 GENIE & 2005SE, KEF 我梗係知咩黎啦, Mordaunt-Short 我就真係聽都未聽過. 不過一向對牌子冇偏見既我, 見到隻 GENIE 咁得意咪求其試吓囉, 點知一開聲, 嘩! 有冇攪錯呀, 高低音都正過我隻 Take2, 話哂 Take2 都曾經係 What's HiFi "Product of the year". 佢地有冇出古惑, 開埋其他喇叭同 woofer 呀, check 過哂冇之後吾信邪, 叫佢地試埋隻 2005SE.....頂, 佢地係咪覺得我運桔想趕我走呀, 呢隻玩具黎架? D聲仲衰過我隻 Take2 幾倍, 點同 GENIE 比呀. 於是好奇之下攞隻 GENIE 上手睇....駛吾駛咁誇呀, 成隻喇叭音箱, 面版同支架都係用鐵鑄造, 於是拿拿臨買咗五隻小喇叭走, 番到屋企上網 Check 原來先知道 Genie 大有來頭, 前事完....

早排有ching 報料英國 Mordaunt-Short 特價清 GENIE 貨尾, 即刻走去訂番對做 FH. 今日到貨, 一放工就走去攞, 去到舖頭已經見到其他 ching check 緊對喇叭, 問 D 店員話吾知點解呢隻 Model 好多人訂, 我 check 完之後都拿拿臨番屋企開箱:

外套盒:

拆開外套後可見佢吾係一般 What's HiFi 五星, 而係 "The Product of the Year"

每隻喇叭都有獨立袋裝, 印象中以前行貨冇....

成隻喇叭喇叭音箱, 面版同支架都係用鐵鑄造, 造功一流:

呢個就係 Genie 外型古怪既原因, 其實將佢反轉你就會發現佢既外型同籏艦 Performance 系列一模一樣, 用處係完全減少箱內駐音:

總括黎講 GENIE 並吾係一個成功既產品, 佢既製作成本高昂導致要停產實在太可惜, 不過可以肯定佢係一款成功既喇叭, 我估英國既貨尾好快會俾香港買哂...

評分

參與人數 3威望 +29 收起 理由
siuping + 9 加唔倒10 既??
fuman0123 + 10
ykluk + 10

查看全部評分

千其吾好迷信..
75-X9500G
AV: BOSE 900 Soundbar + 700 拾仔 + 700 surround
Music:  Playback Designs
Speakers: Mordaunt-Short
AMP: KCT + FPB-300C
[img]http://ha1.seikyou.ne.jp/home/jun/gifani/halo.gif[/i

銀級玩家

76 榮譽VIP勲章

話說幾年用緊 Energy Take2 後置喇叭仔, 本身佢既分析力同定位都十分出色, 只不過尺寸問題, 量比較少, 開始 ...
yuppi 發表於 2012-3-27 00:53

waaa 到貨啦?? 好正!!

" 好多人訂" haha 估唔到wo haha

1萬

鑽石玩家

76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

waaa 到貨啦?? 好正!!

" 好多人訂" haha 估唔到wo haha
benny888 發表於 2012-3-27 01:01

係呀, 我仲以為飲到頭啖湯, 點知仲有人急過我
千其吾好迷信..
75-X9500G
AV: BOSE 900 Soundbar + 700 拾仔 + 700 surround
[img]http://ha1.seikyou.ne.jp/home/jun/gifani/halo.gif[/i

銀級玩家

76 榮譽VIP勲章

係呀, 我仲以為飲到頭啖湯, 點知仲有人急過我
yuppi 發表於 2012-3-27 01:08

haha ng g d人係睇到我post 先知有得買定點呢, 因我見我個po 唔係好多人回

1萬

鑽石玩家

haha ng g d人係睇到我post 先知有得買定點呢, 因我見我個po 唔係好多人回 ...
benny888 發表於 2012-3-27 01:10

係有其他 ching post 條代購 link 出黎
千其吾好迷信..
75-X9500G

銀級玩家

76 榮譽VIP勲章

係有其他 ching post 條代購 link 出黎
yuppi 發表於 2012-3-27 01:13

orr icic

1萬

黃金玩家

76 榮譽版主勲章76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽VIP勲章

Mordaunt-Short D啦叭一向都唔錯!

1萬

白鑽玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

平靚正

1萬

白鑽玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

平靚正

2萬

黑鑽玩家

AV新仔

76 榮譽有禮勲章76 榮譽VIP勲章76-FC 藍寶石勲章

好抵玩woo!