設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: 君子協定

[討論] 當你睇戲中置音場問題有新Photo#01

進階玩家

你地有冇發覺或你地用緊2way單元喇叭 積係高音,低音的中置分別?
如果用3way單元的中置 積係高,中,低音的做中置?
咁d聲係未會正d和會聽到多d人聲呢?
(畢過人地話3路喇叭係好難推ga,要夾机先好聲)

銀級玩家

狐滴

76 榮譽版主勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章

咁多位師兄千奇,唔好介意小弟多口。
我眼見咁多位覺得中置唔夠聲唔清楚唔夠聲 , 其實未必喇叭問題,相信係未完發揮。

1 ) 你地有無比幾百蚊買隻音壓表check過多個channel 聲壓係唔係一樣 ?
-        地方大用75db , 地方小78db-80db度。

2        ) 好可能係D AMP 唔夠力水唔力推 , 形成聲對白唔清色而濛聲 ( 唔係唔夠聲 ) , 好多日本入門至中價AMP都唔夠能力同一時間處理多隻喇叭的爆破場面。
-        最好當然加後級,保正力水足。
-        或試張 crossover 盡量較至100hz 或以上 , 以減輕部 AMP 附擔。

3        ) 好多師兄可能同我一樣張隻中置放在櫃上 。 由於避震不足,講嘢時好似個口係咁震。( 例如 : 你係咁跳住講嘢,人地聽唔清楚 )
-        加釘以盡量張喇叭同櫃面減小接足 ,以减小互相影響。
-        可試張前、中置提高,高音1-3db增加清澈 , 或相對减少低音db ,提高清澈度,也可减少諧震。

4 ) 雙中置小弟覺得,不如唔好用中置 . 不如由前置做埋 . 因前置擺位闊度和深度都會好過兩隻中置放咁近喇叭 , 部m又可以減低負擔 . 可以一試 .

5 ) 配胆後,就真係一d都夾唔 , 胆機本身係慢聲而av係快聲 . 胆機通常都細火數(10W-40W),大動態和舜間變一定有折扣表現。而大部份胆機都要半至二小時至到最佳狀態玩AV點等 .

如果你可以聽到對白講嘢中口水聲和cc聲,相信己改善很多。

以上是小弟 . 小小心得有錯勿插,只希望一齊分享。

銀級玩家

狐滴

76 榮譽版主勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章

死喇 !!! 唔知有得罪人tim .
如果係,真係要講返句Sorry .

黑鑽玩家

76 榮譽版主勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

其實有兩點關於中置問題想分享吓:
1) 大家小心中置嘅喇叭線唔一定要用太靚果啲,由其避免用太靚hi-fi線(怕太暖聲)
2) 可以的話都請拆去中置面罩,一定會發覺比較清楚响啲同開揚啲

可試吓配有鍍銀成份嘅喇叭線比中置用,表現一般會比較响同清一點,
千其唔駛怕中置嘅喇叭線唔夠hi-fi,因前置喇叭會幫手做番好氣氛!
Post76 我們手牽手,互相信任,共進退!

1萬

黃金玩家

76 榮譽版主勲章76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽VIP勲章

咁多位師兄千奇,唔好介意小弟多口。
我眼見咁多位覺得中置唔夠聲唔清楚唔夠聲 , 其實未必喇叭問題,相信係未完發揮。

1 ) 你地有無比幾百蚊買隻音壓表check過多個channel 聲壓係唔係一樣 ?
-        地方大用75db , 地方小 ...
HP2210 發表於 2009-3-27 15:42

好同意上述幾點,但第4點我有小小唔同睇法
唔計AMP力水問題,雙中置係細地方無疑係多餘,咁細個地方就算好聲都唔好睇,但地放夠濶又可能唔同,雙中置定位可能會好D(純粹推斷)
唔用中置呢一點,要睇下欣賞咩電影,如果係睇演唱會或音樂節目,係非常有現場感同有氣氛,所以日本有D演唱會碟係4.1聲道,而睇普通電影
始終會差D。

銀級玩家

狐滴

44# maner394
係細地方無疑係多餘 x2
有20呎以上闊,放4隻喇叭一d都過份 .....