設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: ropresident

[CAS音響] Atoll DAC 200

銀級玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽VIP勲章76-FC 藍寶石勲章

回復  ckw3031

好唔好呢家野真難講
一D肥+蒙既聲 有人好喜歡話佢好肥美+迷蒙
又人話B&W8系靚聲無敵 ...
qk8082900 發表於 2012-3-19 19:29

所以我都學習唔好將自己果套加諸別人.

鉑金玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 綠翡翠勲章

回復 36# kenneth_obee

師兄咁就錯了
我講果部係CDP 係有+ -聲 但實際佢係冇大既功能 即係佢只係一部CDP並無前級放大 不過有衰減
所以唔可以當佢係前級洗用

銀級玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽VIP勲章76-FC 藍寶石勲章

Wilmer威馬 發表於 2012-3-19 19:31

不過係好事, 我見你以前講多句都費時, 依家有耐性好多

鉑金玩家

回復 37# kenneth_obee

我諗我明了即係=聽第一首嘴扁扁冇哂心情 聽第二首就眼大大冇哂表情
跟住就

銀級玩家

不過係好事, 我見你以前講多句都費時, 依家有耐性好多    ...
kenneth_obee 發表於 2012-3-19 19:35

唔關事,因為我用手寫板,有時塊板認極都認錯字就自己發脾气之嘛

鉑金玩家

回復 45# Wilmer威馬

係時候學打字了

進階玩家

你講咗去邊度?
你話你屋企播得仲好過用呢部DAC出呀。
但我聽過你套嘢,你部馬仔冇可能好得過呢部DAC。 ...
ckw3031 發表於 2012-3-19 19:21

讚同CKW3031講法, 我買ATOLL 100 DAC前, 即場用AA CDP (做TRANSPORT) + ATOLL DAC 100 係可以贏到AA CDP. 以AA CDP既分析力, 無理由會輸比MARANTZ SA-15s2.

ropresident兄, 依你下邊所講, 牛羊果場會比你差?
我上代理試覺得佢套野完全唔掂, 係試左隻TELARC出既"MEGA MOIVE".
呢隻野專試氣勢, 音場, 動態, 分析力, 力水, 控制力, 高低頻伸廷, 層次...........

分析力, MARANTZ已輸頭. 我屋企有JMLAB CC800做中置, 輪分析力, 無理由會好過牛羊D ATOHM喇叭.
論聲ATOLL比E308快聲. 論力水ATOLL比E308仲要好力, 論喇叭, ATOHM喇叭反應快, JMLAB相對係慢D, 瞬間動態無理由會輸.

加上用ACCU E308去推對座地JMLab 826V, 有成3個6吋半單元+1個1吋高音, 無可能控制得好對喇叭. 咁既情況, 好多時線條會立唔住, 播大棚野會亂, 出低音無層次, 會一舊舊,錯覺以為有氣勢. 不過我以前係咁, 當呢D一舊舊打心口係寶.

我覺得你話牛羊個場咁差, 係應該因為佢無實心牆同地毯, 令好多野吸左, 如果唔係可以出得仲好.

星級玩家

76 精選榮譽會員勲章

讚同CKW3031講法, 我買ATOLL 100 DAC前, 即場用AA CDP (做TRANSPORT) + ATOLL DAC 100 係可以贏到AA CDP. ...
dunce 發表於 2012-3-20 00:13

師兄,你有所不知,呢位師兄對耳好特別,與別不同,我已領教過。

高級玩家

76-FC 藍寶石勲章

講到農場個場都好過我屋企幾倍,我只係發揮到部atoll 6 7成功力
sbt+sotm
Lucid 88/192
I Clock/DIY 原子鐘
YBA Passion int.100/LX-83
OPPO-93
Atohm GT1.0
Quad L-center
Os3
Nanosat
hrs-10

新仔玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章

講到農場個場都好過我屋企幾倍,我只係發揮到部atoll 6 7成功力
sungyue 發表於 2012-3-20 00:51

其實牛羊個場上年時常上去,我自已耳,又唔覺得佢差係邊喎?反而覺得佢做到應有的立體感和密度。。。。。
Sources: Innuos Zenith MK3, Accuphase DP-560, UDP-LX500
Dac: Rockna WaveDream DAC, Antelope Zodiac+
Amp: Accuphase E-460,Denon X4700H
Speaker: Atohm GT 2.0, ESS Heil AMT, Elac 241.3, Earthquake,MK