設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[電源線] Hobby Lab 聽後感

專業玩家

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x
升級路線(附大約參考價錢)
電源線: PE Lab Double run $880  ----> Hobby Lab Power 2 $3k
喇叭線:Inakustik LS-1102 $2.2k ----> Hobby Lab concerto $2.6k + Jumper $1.3k 
RCA: Oyaide PA-02 $600 ----> Hobby Lab Classic 1 $2.6k
未煲之前 (先加電源再加喇叭線最後加RCA睇下每加一樣有咩唔同)
電源線: 明顯有離箱效果及動態也提升不小, 但唔知點解volume要開得比平時大才有同等音量
喇叭線: 聽多左平時聽唔到或好微弱嘅樂器聲音及開始有聽到樂器嘅定位,音樂感也有明顯提升. 但換完電再換喇叭線之後....係覺得好左但又有d怪(講唔出咩野怪總之好似差啲差啲咁)
RCA: 多左細節但效果唔太明顯但果個怪嘅感覺完全無左....唔知係咪條舊RCA雞過頭唔夾聲定係用唔同牌子會有呢個情況(有無Ching知點解指教下小妹呢?)
用全頻煲音碟(問毒同事借)煲左大約40多小時...
整體聽感(由於一齊煲3樣野所以分唔到改善來自邊樣線材)
煲完之後聲音明顯鬆晒之前的緊不見了! 未煲前離箱定位和細節係好似各自提升(可以講係提升還提升,加埋一齊就有d亂)...但煲完後佢地就好似溶為一體咁好smooth, 配合得宜!
最明顯係聽大棚野(交響樂)音場深左又闊左, 每樣樂器都有自己嘅位置一d都唔模糊! 平時聽開嘅碟變左聲, 唯一係陳潔儀隻重奏(用"心動"作比較)就分別唔大(可能佢錄製時用的樂器唔太多所以之前嘅線材已經應付到卦)
以前我係聽到人聲一定喺中間,而樂器就會在左右兩個喇叭附近出... eg 左邊喇叭在10點位置,右邊喇叭在2點位置咁我就會聽到9點本至10點半和點半至兩點半位置有樂器聲....當時我以為以入門級兩聲道咁樣就離左箱tim....原來部Nad除咗有左有右都可以有前有後仲有埋立體感!
以前聽到一d好高音嘅位會吉耳(eg Jackie Evancho, Hayley &Westenra...) 而家高音滑左,去得盡d... 尤其聽小提琴聲真係非常感動!所以開始可以聽多d其他類型嘅音樂!
而家在家都可以聽到音樂立體感我已經好感動, 熄晒燈閉上眼...坐在皇帝位靜靜的聽下歌...真係...
只係40多小時應該未完全run in所以應該重可以再好d(^o^)
以上乃小妹嘅新手聽後感,由於我識嘅"影音詞彙"或影音形容詞有限可能未講出精要部份,請Ching們多多指教!

評分

參與人數 15威望 +127 收起 理由
poorman + 1
komiya + 3 精彩Report
sam12345 + 10 用家心得
leo25 + 10
roland + 10
audia + 10
lampard + 9
qk8082900 + 10
manKi + 10
terryc + 10 nice report~
fuman0123 + 10
Lester + 10
avlam + 10
tomtomsuccess + 5
高菲 + 9

查看全部評分

amoebabird

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

Hobby Lab 聽後感

好有heart!低讚!

- 發送自我的 iPhone 大板凳應用

星級玩家

76 精選榮譽會員勲章

阿妹開始玩線,聽到分別係好事,恭喜晒!
之後你再要學習分辨就係一條線的強弱及好壞之處。
乜價位的缐出乜聲,乜很好聲的缐。
之後就學習如何用線材去效聲。
仲有好多嘢可以你學,例如喇叭擺位,空間處理,玩電,諧震教聲,插頭教聲,CD的不同種類錄音....多都呢。
多D去不同地方聽嘢或家訪,你會進步得快D。

新仔玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章

電源線: PE Lab Double run $880  ----> Hobby Lab Power 2 $3k
喇叭線:Inakust ...
amoebabird 發表於 2012-3-19 14:14

嘩!恭喜哂!樓主真係好義無反顧咁換哂D線材喎。。。。。但同一個牌子的線材用在同一個係統上,會否太過偏向某些取向呢?當然若個人喜好則重某個方向也未嘗不可。。。。

不過見到閣下的決心!我都努力D搞好D線材先得!!!
Sources: Innuos Zenith MK3, Accuphase DP-560, UDP-LX500
Dac: Rockna WaveDream DAC, Antelope Zodiac+
Amp: Accuphase E-460,Denon X4700H
Speaker: Atohm GT 2.0, ESS Heil AMT, Elac 241.3, Earthquake,MK

進階玩家

好有heart x2

星級玩家

76 精選榮譽會員勲章

嘩!恭喜哂!樓主真係好義無反顧咁換哂D線材喎。。。。。但同一個牌子的線材用在同一個係統上,會否太過 ...
chakat 發表於 2012-3-19 14:33

你想中毒,我一定幫你嘅!哈哈!

星級玩家

76 榮譽VIP勲章76-FC 藍寶石勲章

喇叭線:Inakust ...
amoebabird 發表於 2012-3-19 14:14

吉耳呢個問題都困擾左我好耐

2萬

黃金玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章2012年度十大吹水之王勲章76-FC 藍寶石勲章

吉耳呢個問題都困擾左我好耐
Lester 發表於 2012-3-19 14:50

你嗰對都吉到耳?

星級玩家

76 榮譽VIP勲章76-FC 藍寶石勲章

你嗰對都吉到耳?
avlam 發表於 2012-3-19 14:54

喂你又失左憶?

2萬

黃金玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章2012年度十大吹水之王勲章76-FC 藍寶石勲章

喂你又失左憶?
Lester 發表於 2012-3-19 14:56

真係唔記得,咁 pm 講啦!