設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[前級放大器] 回覆 PM ... 世上最靚聲國產前級

星星專家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76星級影音勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x
Jadis 大師
                    <問最靚聲國產膽前級>
小弟是發燒級入門新手,正在考慮把入入門級別的Roksan kandy 合併機升級
希望升前後級,而目標是用膽前石後,想先搵一部有質素的膽前級,價格暫時預算最多四萬(這是本來打算用作前級石機的預算,我想轉用膽應會有較多選擇,小弟從未玩過膽機,故心有擔憂,求問大師!)
不介意高聲音質素的國產膽機,反而還期待有好推薦

我現有的器材是Roksan kandy cd機(將會在升級前後級後再升級轉盤) -->Mytek 192 DAC 解碼器 ->Antelope Isochrone OCX Master Clock-> 接入 Roksan Kandy 合併機-->台灣Usher Mini dancer 2 喇叭
謝謝和期待大師的回覆
sealteam4
Sealteam4 兄, 你很聰明, 用四萬添置國產前級, 聲音質素很等同於外國歐美前級的一倍... 怎樣看, Sealteam4 都不似入門新手 ...(一笑)
以下是我一生聽過, 最靚聲的國產前級, 如果不計較名氣和二手價值, 這幾部前級跟本就是我一生聽過, 最出色的前級, 如果有一天我要退休,
或許就會從以下選一部陪我聽過世 ...

1. 新時音響 西電複刻版 129 至尊版
2. Bewitcy SN3008T 牛前級收藏版
3. Aodixun WE2688

Jadis~

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

Sealteam4又身痕. 佢一定唔係初哥.

鉑金玩家

76 榮譽忠義勲章

回復 2# tomtomsuccess

Sealteam4只係話佢上76係新手姐

鉑金玩家

76 榮譽貢獻勲章76 精選榮譽會員勲章金耳朵金耳朵學員76-FC 藍寶石勲章

Sealteam4又身痕. 佢一定唔係初哥.
tomtomsuccess 發表於 2012-3-18 11:40

佢講明自己是"發燒級入門新手",因為他是進階級的老手,現在想踏入百萬元級的發燒級了!
Synology DS3617xs with Roon, Qobuz,
Devialet Original d'Atelier;(FC) B&W 802D3, (SR) Devialet Opéra de Paris Gold Phantom, (SRB) KEF LS50 Wireless, (Atmos) KEF R50, Onkyo TX-RZ830, Sony A8F

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

感謝大師的分享
得大師一言證明小弟也沒看錯

Bewitcy SN3008 是小弟的目標新玩具
我覺得更高興的是大師推薦的三款中,Bewitcy (天進)此款是我國自行設計以自家廠商優勢組建,沒有帶複刻之名和過去名器比,這點比複刻甚麼名器更重要
小弟很有興趣買入整套Bewitcy 前後級 其單聲道後級M211也是小弟目標
我認為其設計的理念和方式保證了一定的聲音質素,最大問題是他的牛是否真的特別"牛"
單靠牛牛和膽來營造靚聲,唸起都興奮,要搵日放假上廣洲一轉了

不過初入門膽機新手我想我會先買部普通版一試聲音,然後再考慮,畢竟普通和珍藏版差一倍價錢
我現在貪心要買齊佢前後級了

此外,3. Aodixun WE2688是否就是我們熟悉的Melody廠商的旗艦前級?何以好像在香港代理膽皇未見過??
至於第一部的新時音響 西電複刻版 129 至尊版,小弟連搵都搵唔到邊度有得買,想必是絕版好機,有個缺點是其用的膽太不大路,即貴........名器用名膽........太高層次,但我很想一聽..哈哈...
2聲道入門組合
Player: Fidata HFAS1  -> Lumin U1
Dac:  Totaldac Reclocker & D1-Six
Pre: GamuT D3I
Power: GamuT D200i
speaker:  Spendor SP100R2

高級玩家

這3部前級比Jadis 大師評為"世上最靚聲國產前級".
好好奇想知到咩價位

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

回復 6# bb2002

我只知道第二部天進的膽前珍藏版要3皮幾人民幣,而普通版就皮到尾
珍藏版有全平衡輸入輸出,用料再靚D,可謂mod到盡

但老老實實,我只是從所有聽過此機的人身上得到 "很靚聲"呢個一致評價,我未正式聽過......但很快我有機會聽

第一部同第三部我都覺得唔會平,即都是我所提問的4萬之內買到,卻真的要差不多呢個價掛
2聲道入門組合
Player: Fidata HFAS1  -> Lumin U1
Dac:  Totaldac Reclocker & D1-Six
Pre: GamuT D3I
Power: GamuT D200i
speaker:  Spendor SP100R2

高級玩家

回復 7# sealteam4

多謝師兄分享
應該無我份啦

科林玩家

多謝分享
無我份 x2

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

感謝大師的分享
得大師一言證明小弟也沒看錯

Bewitcy SN3008 是小弟的目標新玩具
我覺得更高興的是大師推 ...
sealteam4 發表於 2012-3-18 15:53

Ching, Bewitcy SN3008 一般般, SRPP + 並管陰隋 + 牛輸出, 三, 四萬元覺得有點那個. 還不如2A3或300B + 牛輸出.